Elena Udrea afla LUNI daca va ajunge iar la inchisoare. Pana atunci, fostul ministru ramane in arest la domiciliu

×
Codul embed a fost copiat

Un nou aviz pentru inca o cerere de arestare a Elenei Udrea a fost dat, miercuri, de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Peste 5 zile va avea loc votul in plen, iar fostul ministru ar putea ajunge in fata judecatorilor si din nou in arest preventiv. Asta dupa ce Elena Udrea a reusit, marti seara, sa convinga magistratii ca poate fi cercetata si in arest la domiciliu, in dosarul Microsoft.

Elena Udrea nu mai are voie sa faca declaratii in legatura cu anchetele care se deruleaza impotriva ei, nici in mod direct, in fata presei, si cu atat mai putin prin intermediul site-urilor de socializare. De asemenea, este obligata sa raspunda la solicitarile autoritatilor ori de cate ori este nevoie.

Fostul ministru ar fi primit prin intermediari 900 de mii de euro, 600 de mii de lei sub forma de servicii si de publicitate si alti 300 de mii de lei, bani cheltuiti cu excursii si petreceri. Sumele reprezentau un asa numit comision de 10 la suta, pe care Udrea l-ar fi pretins tuturor firmelor care incheiau contracte cu Ministerul Turismului.

Citește și
Elena Udrea - cover
Elena Udrea a fost plasata in AREST la DOMICILIU. Fostul ministru a parasit inchisoarea dupa o saptamana
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cronologia evenimentelor:

UPDATE ORA 16:03 Presedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, a aratat ca cele doua rapoarte vor fi elaborate de catre Comisia juridica si transmise Biroului Permanent, care va convoca plenul in cinci zile, potrivit Regulamentului.

UPDATE ORA 14.50 Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a dat aviz favorabil cererilor DNA de incepere a urmaririi penale si de arestare preventiva a Elenei Udrea. Votul final se va da in plenul Camerei, care nu se stie, deocamdata, cand va avea loc.

UPDATE ORA 14.00 Elena Udrea a plecat de la DNA, unde a fost citata pentru a oferi lamuriri suplimentare privind denuntul pe care l-a facut impotriva sefului SRI Florian Coldea. Avocatul sau a precizat ca ea nu a cerut incuviintare pentru a merge miercuri la Parlament, in conditiile in care este arestata la domiciliu.

Udrea a declarat, la iesire, ca nu merge astazi la Parlament, unde Comisia juridica a Camerei Deputatilor va discuta cererea DNA de arestare preventiva pe numele ei, pentru noi acuzatii in dosarul "Gala Bute", dar ca va merge la plen. Intrebata despre declaratiile date procurorilor, ea a spus ca nu poate face niciun fel de precizari. Avocatul sau Alexandru Chiciu a spus la randul sau ca deputata va merge direct acasa si ca nu a cerut incuviintare pentru a merge miercuri in Parlament.

UPDATE ORA 13.30 Avocatul Marius Striblea a declarat ca Elena Udrea ar putea participa la sedinta de plen de saptamana viitoare a Camerei Deputatilor, pe tema cererii DNA de arestare preventiva a sa, deoarece „probabil, pana atunci” va primi permisiunea Parchetului.

Striblea a fost intrebat daca Elena Udrea va veni in plenul Camerei in cazul in care nu va ajunge la sedinta Comsiei juridice de miercuri. „Comisia este una, plenul este alta. Se pare ca plenul va fi abia luni si pana atunci probabil doamna Udrea va primi permisiunea din partea Parchetului sa participe. In situatia in care nu ajunge (la sedinta comisiei - n.r.) pana la ora 14.00, va fi reprezentata de mine”, a spus avocatul Elenei Udrea.

UPDATE ORA 12.45 Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis sa amane pana la ora 14.00 sedinta in care se dezbate cererea DNA de arestare preventiva pentru noi acuzatii in dosarul „Gala Bute” privind-o pe Elena Udrea, la solicitarea reprezentantului acesteia. Precizarea a fost facuta de avocatul Marius Striblea, prezent la Parlament, acesta mentionand ca Elena Udrea se afla in prezent la DNA, unde da declaratii in legatura cu denuntul pe care l-a facut.

"Speram ca pana la ora 14.00 si doamna Udrea sa ajunga in Parlament", a adaugat el. Striblea a precizat ca, daca Elena Udrea nu ajunge la Comisia juridica pana la ora mentionata, va fi reprezentata de avocat.

UPDATE ORA 11.00 Unul dintre avocatii Elenei Udrea este la Parlament, asteptand ca fostul ministru sa termine audierile de la DNA. El a declarat ca este pregatita sa sustina punctul de vedere al clientei sale in fata Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, in cazul in care procurorii DNA nu ii vor permite Elenei Udrea sa vina in Parlament.

"Voi spune ceea ce am spus si ieri, dupa ce am iesit de la un prim studiu asupra acestor dosare, ca ele seamana izbitor de mult cu celalalte, nu se bazeaza pe probe si sunt probabil chestiuni de imagine, facute probabil in graba, la momentul in care era preziua judecarii contestatiei." - a spus avocatul.

UPDATE ORA 09.15 Elena Udrea a ajuns la sediul DNA insotita de avocatii sai, dar si de o garda de corp extrem de agresiva, care a facut tot posibilul pentru ca jurnalistii sa nu se apropie de ea si, cu atat mai putin, sa-i puna intrebari.

Oricum, Elena Udrea nu a vrut sa raspunda la nicio intrebare, a schitat doar un zambet si a intrat in biroul anchetatorilor, unde va trebui sa dea declaratii despre dosarul Microsoft - conform unor surse apropiate de ancheta. Nu este insa vorba despre suspiciunile care planeas asupra ei, ci despre denuntul pe care l-a facut impotriva generalului SRI Florian Coldea.

Ce risca daca incalca restrictiile

Asadar, i s-a atras atentia ca daca va incalca cu rea credinta aceste restrictii exista riscul ca acest arest la domiciliu sa fie schimbat din nou cu arestul preventiv in centrul de Retinere si Arest al Politiei Capitalei. Insa aceasta nu este singura preocupare a Elenei Udrea de astazi, 18 februarie 2015. Dupa ce se va termina audierea de la DNA, ea va trebui sa ajunga in Parlament, in fata Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, unde se va discuta o noua cerere de incuviintare a arestarii sale preventive, formulata de procurorii DNA, in dosarul Gala Bute.

Citeste si: Elena Udrea a fost plasata in AREST la DOMICILIU. Fostul ministru a parasit inchisoarea dupa o saptamana

In ipoteza in care colegii deputati vor da un aviz favorabil, procurorii anticoruptie sunt pregatiti sa faca o noua cerere de arestare, iar Elena Udrea risca sa se intoarca in spatele gratiilor.

Scandalul Udrea - SRI - DNA

Udrea anunta, in 30 ianuarie, ca a depus la DNA un denunt impotriva directorului interimar al SRI Florian Coldea, pe care il acuza ca a instrumentat campania impotriva sa. Udrea preciza ca in denunt este amintit si procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi. Udrea declara atunci, intr-un interviu acordat Hotnews, ca a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codrutei Kovesi la conducerea DNA si ca actualul sef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmand ca cei doi au "o foarte buna relatie".

In acelasi interviu, Elena Udrea afirma ca fostul sau sot, Dorin Cocos, i-ar fi spus ca, la solicitarea lui Florian Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, pentru a-si finanta televiziunea. Udrea mai spunea ca Sebastian Ghita i-a spus ca Florian Coldea ca o uraste. "La o cafea cu domnul Sebastian Ghita, undeva in vara trecuta, va spun si unde - la cafeneaua Sofa de pe Barbu Vacarescu, domnul Sebastian Ghita, un apropiat al SRI-ului si o persoana care se vede des cu domnul Florian Coldea, mi-a spus ca domnul Coldea ma uraste. Am intrebat de ce si mi-a spus un lucru pe care eu apoi l-am spus public, dar bineinteles nu am citat, la vremea aceea: pentru ca am fost permanent o sursa alternativa de informatii la presedinte", sustinea Udrea.

Ulterior, in 3 februarie, Elena Udrea spunea, dupa ce a fost la Sectia 2 Politie, ca a cerut o intalnire cu cei de la SRI si ca este dispusa sa mearga in orice moment la DNA pentru a da o declaratie. "Merg, nu e nicio problema. Faptul ca de patru ani nu m-a chemat nimeni sa dau o declaratie si la doua zile dupa ce am facut afirmatiile la adresa domnului Coldea se trece la perchezitii. Dupa patru ani sa faci perchezitii, se trece la acuzarea mea pentru ca as fi avut beneficii electorale prin faptul ca am incercat sa promovez Romania la aceasta gala (Gala Bute, n.r.), mie imi arata ca este o legatura clara intre declaratiile mele si ceea ce s-a intamplat luni (2 februarie, n.r.). Ma si gandeam ieri, marti dimineata ce dosar mai urmeaza? Eu as fi dosarul", declara Udrea.

Procurorii anticoruptie nu au inceput urmarirea penala in cazul faptelor reclamate de Elena Udrea referitoare la directorul interimar al SRI, Florian Coldea, intrucat fostul ministru nu a respectat procedura privind denuntul pe care l-a formulat, arata DNA.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Comisia juridica a Camerei va discuta miercuri cererea DNA de arestare preventiva a Elenei Udrea in dosarul
Comisia juridica a Camerei va discuta miercuri cererea DNA de arestare preventiva a Elenei Udrea in dosarul "Gala Bute"

Comisia juridica a Camerei Deputatilor va discuta, miercuri, cererea DNA de arestare preventiva a Elenei Udrea pentru noi acuzatii in dosarul "Gala Bute", avocatul acesteia venind, marti, la comisie sa studieze dosarele.

Elena Udrea a fost plasata in AREST la DOMICILIU. Fostul ministru a parasit inchisoarea dupa o saptamana
Elena Udrea a fost plasata in AREST la DOMICILIU. Fostul ministru a parasit inchisoarea dupa o saptamana

Elena Udrea a fost plasata in arest la domiciliu, dupa o decizie, definitiva, data marti de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a judecat contestatia deputatei la arestarea preventiva dispusa in 11 februarie in dosarul "Microsoft".

DNA nu ancheteaza faptele sesizate de Udrea in cazul Coldea. Fostul ministru nu ar fi respectat procedura privind denuntul
DNA nu ancheteaza faptele sesizate de Udrea in cazul Coldea. Fostul ministru nu ar fi respectat procedura privind denuntul

Procurorii anticoruptie nu au inceput urmarirea penala in cazul faptelor reclamate de Elena Udrea referitoare la directorul interimar al SRI, Florian Coldea, intrucat fostul ministru nu a respectat procedura privind denuntul, relateaza Mediafax.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.