Pe ce criterii a stabilit Comisia de Control ca "acuzatiile la adresa SRI sunt nefondate". Reactia lui Coldea dupa audieri
"Generalul Florian Coldea este nevinovat in fata acuzatiilor lansate de Elena Udrea, iar Serviciul Roman de Informatii si-a facut datoria." La aceasta concluzie au ajuns extrem de repede membrii comisiei parlamentare de control a SRI.
Verificarea vine in urma plangerilor facute publice de Elena Udrea, care a spus ca generalul Coldea le-ar cere bani oamenilor de afaceri din Romania si ca a fabricat dosarele in care ea este cercetata.
Florian Coldea, directorul interimar SRI: "Resping categoric afirmatiile explicate public la adresa institutiei si la adresa mea pe care le consider denigratoare si lipsite de orice fundament real. Desigur, cred ca orice persoana responsabila care considera ca are cunistinte despre posibila incalcari ale legii sau regulamentelor SRI poate si trebuie sa se adreseze institutiilor abilitate."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Directorul interimar al serviciilor secrete din Romania a fost audiat timp de 4 ore de comisia de control care monitorizeaza activitatea SRI-ului. A declarat ulterior ca a raspuns tuturor intrebarilor legate de institutia pe care o conduce, dar a refuzat sa raspunda intrebarilor legate de Elena Udrea.
Potrivit comunicatului dat de comisia SRI si publicat de Hotnews:
"Masurile de verificare intreprinse au inclus:
• Verificari in bazele de date centralizate ale SRI
• Intrebari adresate domnului George Maior
• Audierea domnului general-locotenent Florian Coldea si a 15 cadre cu functii de conducere, de coordonare operationala, avizare juridica si coordonare a unor sisteme interne
• Analizarea si verificarea procedurilor interne si a politicilor de securitate privind accesul si evidentierea invitatilor la nivelul conducerii SRI, precum si a modului de aplicare a acestora. Comisia parlamentara a solicitat verificari interne suplimentare pentru clarificarea aspectelor care au continuat sa apara in spatiul public."
1. Implicarea in activitatea politica si in campania electorala
"Comisia parlamentara a determinat faptul ca nu au fost inregistrate abateri de la cadrul legal si neutralitatea impusa prin lege institutiei si reprezentantilor acesteia", se arata in comunicatul de presa transmis de Comisia permanenta comuna a Parlamentului pentru exercitarea controlului asupra activitatii SRI.
"Referitor la acuzele de nerespectare a echidistantei si neutralitatii politice, Comisia parlamentara a constatat ca sub mandatul domnului George Cristian Maior au fost create si dezvoltate politici si mecanisme de securitate orientate prioritar catre respectarea, de catre toti angajatii SRI, a acestor cerinte legale.
De asemenea, domnul Maior si domnul general Coldea au atentionat constant intregul personal cu privire la respectarea acestor exigente legale, concomitent fiind consolidata componenta de securitate interna.
Reprezentantii SRI audiati au prezentat Comisiei secvente video din cadrul a 23 de videoconferinte cu toate efectivele de comanda ale SRI, pe durata anului 2014, in care domnul Maior si domnul general Coldea atentionau explicit, recurent, intregul personal cu privire la obligatia legala si profesionala de a respecta cu strictete cerintele de neutralitate, echidistanta si neimplicare in viata politica. A fost reiterata determinarea institutiei de a manifesta toleranta zero pentru astfel de abateri."
2. Imixtiune in justitie, interventii in dosare ale magistratilor
"Comisia parlamentara a determinat faptul ca nu s-au inregistrat elemente de nelegalitate in modul de interactiune intre SRI sau reprezentantii Serviciului si magistrati", arata comisia.
"SRI a cooperat si coopereaza cu organele de aplicare a legii in conformitate cu legislatia in vigoare, in baza si in limitele legii, precum si conform protocoalelor interinstitutionale. Comisia a constatat ca in anul 2014 cooperarea SRI - DNA si SRI - DIICOT s-a derulat, in ambele cazuri, in conditii foarte bune, fiindu-ne prezentate date statistice care evidentiaza o crestere semnificativa a numarului de informari transmise de SRI catre cele doua institutii, atat la nivel central, cat si teritorial.
Astfel, in raport cu acuzatiile exprimate in spatiul public, Comisia a constatat ca numarul informarilor transmise de SRI la DIICOT, in 2013, a crescut cu 53% fata de media anilor 2011 - 2012, iar in 2014, SRI a transmis DIICOT 818 informari (crestere cu 34% fata de media 2011 - 2013)."
3. Relatii ale conducerii institutiei cu o serie de persoane invocate public
"Comisia parlamentara a determinat faptul ca nu exista nici un indiciu privind relatii sau interactiuni nejustificabile legal sau imputabile profesional intre reprezentanti ai institutiei si oameni de afaceri sau fosti beneficiari ai informarilor furnizate de institutie", potrivit comunicatului.
"Domnul George Maior a impus ca la nivelul SRI relationarea cu celelalte institutii, beneficiari, demnitari, diplomati, oameni de afaceri sau societatea civila, sa fie realizate exclusiv de catre domnia sa sau, in situatii exceptionale, de cadre de conducere ale SRI, desemnate nominal de domnia sa.
La nivelul conducerii SRI au fost receptionate solicitari exprese pentru astfel de intalniri, exprimate de reprezentanti ai categoriilor mentionate. Domnul director Maior a raspuns in cea mai mare parte favorabil, intalnirile fiind organizate in sedii si spatii de protocol, iar in functie de problematica discutata, la parte din aceste intalniri au fost invitati si alti membri ai conducerii institutiei, potrivit competentelor de coordonare ale acestora."
In ce calitate s-a intalnit Udrea cu sefii SRI: "De fost candidat, de candidat, dar nu mai era candidat"
Senatorul PSD Daniel Savu a declarat, luni, la finalul sedintei Comisiei de control al activitatii SRI, ca Elena Udrea a avut doua intalniri la sediul SRI cu conducerea Serviciului, pe 15 decembrie si 10 noiembrie, iar in cazul fotografiilor de la Paris nu este vorba de o operatiune a SRI.
”Doamna Udrea a fost de doua ori in sediul SRI, la data 15 decembrie si la data de 10 noiembrie, solicitata de dansa discutia. Domnul Maior a invitat-o si l-a invitat la acea discutie si pe domnul Coldea. La niciuna din aceste doua discutii doamna Udrea nu a sesizat lucrurile pe care le spune acum in declaratii”, a spus Savu.
El a fost intrebat daca se cunoaste continutul discutiilor dintre Udrea, Maior si Coldea.
”Nu. Continutul intalnirilor, nu. Dar nu a sesizat, pe noi asta ne interesa, daca cele pe care le-a spus doamna Udrea, ca il acuza pe Florian Coldea, le-a sesizat la cele doua intalniri. Nu le-a sesizat. Domnul Coldea a fost invitat de domnul Maior la aceste discutii”, a afirmat Savu.
Senatorul PSD a fost intrebat in ce calitate a Elenei Udrea s-au desfasurat aceste intalniri. ”De fost candidat, de candidat...dar nu mai era candidat la momentul ala”, a spus Savu, care a mentionat ca acest lucru ”se practica”.
De asemenea, el a fost intrebat daca a fost elucidata afirmatia Elenei Udrea care a declarat ca a aflat de la Maior despre fotografiile in care a fost surprinsa la Paris impreuna cu Alina Bica, cu doua zile inainte de aparitia acestora, discutie in care ar fi fost implicat si Coldea.
”Domnul Coldea infirma total acest lucru, nu este o operatiune a SRI, deci nu a putut fi dezbatuta in cadrul acestei Comisii”, a raspuns Savu, care este membru al Comisiei de control a activitatii SRI.
Pe ce s-a bazat decizia comisiei? "Documente, informatii si rapoarte interne ale SRI"
Presedintele Comisiei de control SRI, Georgian Pop, a declarat, luni, la finalul discutiilor din acest for si audierea conducerii Serviciului, ca au fost confirmate intalnirile Elenei Udrea cu conducerea SRI, dar nu si acuzele aduse de aceasta la adresa lui Florian Coldea si conducerii institutiei.
Pop a sustinut, la finalul discutiilor din Comisia de control a activitatii SRI, care s-au desfasurat pe parcursul a sase ore, ca acest for a ajuns la o serie de concluzii bazate pe documentele furnizate de SRI, dar care nu confirma acuzatiile Elenei Udrea.
”Pentru fiecare intrebare si pentru fiecare raspuns, in spate, au stat documente, informatii si rapoarte interne ale SRI. Dupa cum bine stiti, legislatia in vigoare prevede ca noi, Comisia, putem comunica public doar anumite concluzii, nu putem sa comunicam public informatiile de securitate nationala de care luam cunostinta. Practic, cunoastem in acest moment legat de fiecare intrebare din spatiul public mult mai multe lucruri decat ceea ce putem sa comunicam”, a declarat Pop, care a anuntat ca principalele concluzii ale audierilor vor fi transmise publicului printr-un comunicat de presa.
Georgian Pop a fost solicitat sa precizeze cateva concluzii jurnalistilor prezenti.
”In ceea ce priveste legatura cu domnul Cocos la care faceti referire, vreau sa va spun in modul cel mai responsabil, este vorba si in acest moment de o operatiune in derulare. Practic, discutam de dosarul numit in mass-media dosarul Microsoft, este cel mai mare scandal de coruptie din ultimii 25 de ani din Romania. Practic acest dosar este intrumentat in continuare de catre DNA. Orice referiri publice am face la acest dosar ar insemna ca infuentam intr-un fel sau altul cursul anchetei, dar, repet, intrebarile au fost puse de fiecare membru al Comisiei in mod explicit, raspunsurile au fost foarte clare”, a declarat Pop.
El a mentionat ca ”nu a existat niciodata o discutie a conducerii SRI sau a domnului Coldea privitoare la sume de bani, la transferuri sau la afaceri”. ”Niciodata nu a fost o astfel de discutie sau o astfel de implicare a SRI, lucru certificat de documentele prezentate de raportul intern”, a mai spus presedintele Comisiei SRI.
Pop a precizat ca principala concluzie a audierilor este ca acuzatiile lansate la adresa conducerii SRI ”sunt nefondate, sunt defaimatoare”.
De asemenea, el a fost intrebat daca sunt elemente concrete confirmate in cadrul audierilor dintre cele enuntate de Elena Udrea, cum ar fi vizitele la sediul SRI, in biroul fostului director George Maior si intalniri cu Florian Coldea.
”Intalnirile care au existat – a spus si doamna Udrea – intre doamna Udrea, domnul Maior si conducerea SRI toate au fost facute strict pe baza procedurilor interne de acces in sediile SRI”, a raspuns Pop.
El a fost intrebat in ce calitate s-a intalnit Udrea cu Coldea si Maior la sediul SRI.
”De-a lungul timpului este o practica a oricarui serviciu de informatii din lume, inalti demnitari, oficiali, diplomati solicita in mod oficial intalniri cu conducerea SRI. Acest lucru il solicita si beneficiarii legali de informatii ai SRI. Repet, este o practica uzuala, normala. Dar toate intalnirile se supun unor proceduri foarte stricte privind acceptarea acelor intalniri si modul de desfasurare”, a mai spus Pop.
Presedintele Comisiei de control SRI a mentionat ca ”niciodata in astfel de intalniri nu au fost discutate aspecte de securitate nationala si niciodata doamna Udrea nu a facut vreo acuza adusa conducerii SRI, concordanta cu declaratiile din ultimele ore”.