Catalin Radu Tanase, de la Amatrice: "Oamenii au ramas fara case, bani, acte. Au disparut din existenta pe care o duceau"

Dată publicare: 25-08-2016 17:10
Dată actualizare: 28-08-2016 06:58


Catalin Radu Tanase, de la Amatrice: Oamenii au ra...
Catalin Radu Tanase, de la Amatrice: Oamenii au ra...

Seismul de 6,2 pe scara Richter, care a zguduit centrul Italiei, a lasat in urma un peisaj apocaliptic: sunt 250 de morti. Cinci dintre ei sunt romani.

Alte sute de oameni sunt raniti. O multime de case, multe construite masiv, din piatra, cu acoperisuri de ardezie, s-au naruit in cursul sutelor de replici care au urmat cutremurul principal. Ca sa-i scoata pe supravietuitori de sub daramaturi, este o uriasa mobilizare de forte in Amatrice, localitate distrusa pe trei sferturi.

Catalin Radu Tanase, trimisul special al Stirilor ProTV, a ajuns in Amatrice si ne arata tabloul dezastrului.

A fost nevoie de 36 de ore pentru ca numele Amatrice sa devina un sinonim al dezastrului. Inca de la intrarea in comuna, imaginile sunt infioratoare. Echipele de salvatori incearca fara oprire sa gaseasca supravietuitori.

Sunt 250 de morti si 370 de raniti in 36 de ore. Autoritatile au blocat calea spre centrul comunei, pentru ca au nevoie de spatiu pentru a-i gasi pe supravietuitori si de liniste pentru a auzi un eventual strigat de ajutor.

Imaginea este dezolanta oriunde te-ai uita. Forte din toate departamentele incearca sa salveze cat mai multe vieti. Se gandesc ca ar putea fi o ruda de-a lor sub daramaturi. Sperantele scad insa cu fiecare secunda care trece.

Intensitatea replicilor s-a diminuat, iar expertii spun ca este un lucru bun, deoarece acest lucru inseamna ca pericolul e tot mai mic sa mai aiba loc un alt cutremur puternic.

A trecut momentul de panica, dar spitalul din localitate a fost evacuat, iar ranitii dusi in locuri mai sigure.

Ajutoarele au sosit, insa persoanele afectate au nevoie de mult mai mult de atat. Oamenii au ramas fara casa, fara bani, fara acte, nu mai au nimic din ce aveau inainte. Stau in tabere improvizate, iar asta este doar o solutie de moment.


VIDEO PROTVPLUS.RO