De ce nu a fost transmis mesaj Ro-Alert la cutremur. Explicațiile lui Raed Arafat
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, face apel la calm din partea populaţiei, el arătând că în caz de cutremur oamenii care intră în panică pot face ”greşeli de comportament” care le pot aduce sfârşitul.
El subliniază că înainte de cutremur nu se dau mesaje Ro-Alert, iar după seism astfel de mesaje se dau doar dacă este cazul ca populaţia să fie informată în regim de urgenţă.
Raed Arafat recomandă populaţiei să consulte aplicaţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi portalul ”Fii Pregătit” al IGSU care dau oamenilor sfaturi despre cum să acţioneze înainte, în timpul cutremurelor, dar şi după seism.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Este normal să apară un moment de panică şi un moment în care toată lumea vorbeşte despre al doilea cutremur. Panica este cauzată fie pentru că oamenii văd, simt cutremurul în zona în care nu sunt obişnuiţi, poate, dar ea poate duce la greşeli de comportament şi la probleme mult mai mari dacă oamenii nu se pregătesc şi nu înţeleg cum să reacţioneze. În timpul cutremurului, panica este posibil să fie ucigătoare, motiv pentru care revin cu instrucţiunile pe care le-am dat de mai multe ori la nivelul IGSU privind cutremurul. În primul rând, mesaje Ro-Alert nu se dau înainte de cutremur, iar după cutremur se dau numai dacă avem de dat indicaţii, dacă sunt efecte grave şi unde trebuie transmis anumite informaţii populaţiei în regim de urgenţă. Altfel, a doua sursă de informare rămâne aplicaţia DSU, pe care vă sfătuim să o descărcaţi, sau portalul Fii pregătit”, a declarat Raed Arafat.
El a subliniat că există şi ”zone de dezinformare” legate de seisme şi sfătuieşte populaţia să se informeze de pe site-urile oficiale ale autorităţilor. El a afirmat că nu există ”o soluţie magică” privind prezicerea unui seism.
”Multe persoane o să apară – şi am avut deja o situaţie la Constanţa – care o să prezică că urmează alte cutremure, că fiţi atenţi, că mâine, poimâine... Vă rog foarte mult, gândiţi-vă în mod înţelept! Cel care poate să prezică un cutremur înseamnă că a ajuns la un nivel care este mult mai presus decât ştiinţa şi decât orice. Până acuma a prezice un cutremur încă nu s-a adeverit să spună cineva, decât dacă cineva a nimerit-o că a zis ceva şi s-a întâmplat să apară ceva. Când vom vedea pe cineva care primeşte premiul Nobel pentru faptul că poate prezice înainte un cutremur, înseamnă că persoana respectivă are dreptate şi toate ţările lumii o să aplaude”, a adăugat Raed Arafat.
Un cutremur de 5,7 grade s-a produs, marţi, în judeţul Gorj, fiind resimţit în Bucureşti şi în mai multe judeţe ale ţării.