Eduard Hellvig: SRI a încheiat orice legătură cu trecutul nefast de dinainte de 89

Ultima actualizare: 09-10-2017 13:31
Eduard Hellvig

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat că Serviciul Român de Informaţii a încheiat legăturile cu "trecutul nefast” de dinainte de 1989, adică legăturile cu fosta Securitate.

"În ciuda numeroaselor afirmaţii vehiculate deliberat, pot spune că SRI a încheiat orice legătură cu trecut nefast din dinainte de ‘89 şi că întreaga activitate este guvernată de principii şi valori. Au trecut 30 de ani de la evenimentul de la Braşov şi sunt de acord că trebuie făcută lumină în aceste cazuri. Voi face tot ce ţine de mine pentru acest lucru”, a spus Eduard Hellvig.

Directorul SRI a mai anunţat că a finalizat procedurile pentru predarea către CNSAS a documentelor care să poată lămuri aspecte importante din anumite cazuri, dând exemplu cazul dizidentului Gheorghe Ursu sau al revoltei din Braşov.

"Vă anunţ în premieră că am finalizat în cadrul unor structuri interne specializate procedurile pentru a preda către CNSAS şi anumite documente care nu au putut fi predate până acum, potrivit legii, şi care sper că vor lămuri anumite aspecte importante legate de trecutul controversat. De fapt, conform legii, SRI a predat CNSAS toate dosarele solicitate de Consiliu - referitoare la cadre stabilite prin sentinţe judecătoreşti ca fiind "lucrători ai Securităţii", a declarat directorul SRI.

El a mai spus că pentru perioada următoare se va face o reevaluare a dosarelor care mai sunt în arhiva centrală pentru identificărea documentelor care pot fi predate.

"Generaţia dumneavoastră are dreptul să cunoască şi să înţeleagă trecutul - pentru a putea construi împreună viitorul”, a subliniat Eduard Hellvig, într-un discurs susţinut la Universitatea de Vest din Timişoara.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO