Proprietara azilului privat, care a ars, a pornit afacerea ”fără autorizaţie din dragoste pentru vârstnici”

Ultima actualizare: 09-10-2017 13:31

Proprietara azilului privat, care a ars acum 6 zile, a fost pusă sub acuzare, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală şi distrugere.

Femeia recunoaşte că nu avea autorizaţiile necesare funcţionarii în siguranţă, dar spune că a pornit afacerea din dragoste pentru vârstnici. În urmă incendiului, un bătrân imobilizat a murit şi 19 s-au intoxicat cu fum.

Simona Tănase, administratora clădirii, printre lacrimi: "Am vrut să fac un bine. Toţi erau impecabil îngrijiţi, la ultimele detalii. Nu le-a lipsit nimic. "

Din păcate, lacrimile femeii nu le ajută pe rudele bătrânului care a ars de viu imobilizat într-un pat la etajul superior al azilului de pe Aleea Păcală din sectorul 3 al Capitalei. Deşi le-a promis locatarilor o bătrâneţe liniştită, patronii azilului au uitat de siguranţă. Nu aveau nici acreditarea ca furnizor de servicii sociale şi nici autorizarea de securitate la incendiu. Acestea nu sunt simple hărtii.

Autorizaţia pentru securitate la incendiu ar fi obligat administratorul azilului să se asigura că în clădire sunt suficiente sisteme de detecţie şi stingere a incendiilor, că sunt suficiente căi de evacuare astfel încât toţi cei din interior să poată ieşi cât mai repede şi nu în ultimul rând personalul să fie instruit iar fiecare angajat să ştie ce are de făcut în caz de pericol.

Simona Tănase, administratora clădirii: ”Foarte greu, era anevoios. Când am vrut să ne apucăm era vorba de bani."

Femeia spune că s-a interesat ce măsuri trebuie să ia, dar a aflat că erau costuri prea mari. Aşa că la incendiu, evacuarea s-a făcut cu greutate, iar mijloacele de stingere a incendiului s-au dovedit ineficiente. Procurorii au pus-o din această cauză sub acuzare pentru ucidere din culpă.

Azilul care a ars sâmbătă nu este singurul cu probleme din capitală. Din cele peste 80 de centre private pentru bătrâni, numai 20 au primit avizul Ministerului muncii. Dintre acestea, doar 8 sunt înregistrate la pompieri şi unul singur a obţinut autorizaţia pentru securitate la incendiu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO