Hellvig: SRI s-a lepădat de influența politică. Prea mulți politicieni s-au obișnuit să primească "indicații”

×
Codul embed a fost copiat

Directorul SRI, Eduard Hellvig, susține că în mandatul său, instituția s-a separat de politic.

El și-a cerut scuze pentru greșelile ofițerilor, făcute de-a lungul timpului, și care au adus o percepție negativă asupra instituției, considerată succesoarea fostei Securități.

Eduard Hellvig le-a vorbit marți, studenților de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, asumându-și public greșelile trecutului.

Vreau să vorbesc și despre SRI, despre valorile și realizările noastre, fiindcă această instituție este un bun exemplu de transformare lentă, dar decisivă, de modernizare treptată, dar durabilă, de depășire a unui prag în evoluție de la care nu mai vorbim despre improvizație și blocaj în practici ale trecutului, ci de inovare și performanță la nivel înalt. Priviți-o ca pe o ilustrare simbolică a transformării României în ansamblu. Pe care adesea nu o înțelegem așa cum e, fiindcă ne-am obișnuit să o percepem într-o paradigmă a catastrofei absolute. Și dacă s-a putut face reformă într-o instituție atât de complexă și cu un asemenea bagaj istoric, sunt optimist să spun că se poate face și în alte locuri.  Sigur că SRI-ul a făcut și greșeli. Multe, în acești 32 de ani. Să repari greșelile făcute este un proces complicat care cere timp, expertiză și foarte mult efort. Greșeala unui șef afectează un întreg departament, iar adesea majoritatea oamenilor din acel departament sunt oameni de toată cinstea. Să schimbi părerile oamenilor despre un serviciu secret este și mai complicat. Încercăm să o facem treptat, dar încă nu este suficient. Câteva dintre ele, făcute înainte de mandatul meu, au fost greșeli importante și cu siguranță criticii mei vor găsi îndeajuns de multe și din timpul mandatului meu. Îmi cer în mod sincer scuze pentru ele - pentru toate, inclusiv pentru cele de dinaintea mea. Dar eu sunt permanent ghidat de dorința de a construi, nu de a distruge. Cunosc păcatele de care este acuzată instituția, unele reale, altele atribuite nouă pe nedrept” a spus Hellvig.

SRI și politicienii

Directorul SRI susține că în mandatul său, SRI nu s-a mai aflat sub influența unor politicieni.

Citește și
Eduard Hellvig
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost chemat în Parlament pe tema situaţiei de la graniţa Ucrainei

„Știu și de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vă pot spune că suntem conștienți de aceste probleme și vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva. Totuși, marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică. Politica și activitatea de culegere de informații nu trebuie să fie suprapuse. De prea multe ori, însă, greșelile trecutului afectează și comportamentul celor din prezent. Prea mulți politicieni, în deceniile anterioare, s-au obișnuit să primească 'indicații' sau 'sugestii' despre ce au de făcut. Politicienii sunt aleși de oameni să gândească cu mintea lor, investiți cu încrederea lor să ia decizii despre cum va arăta România în viitor, nu doar să stingă incendii ale prezentului și să aplice planuri gândite de alții. Cu toate acestea, prea mulți vor ca alții să ia decizii în locul lor, prea mulți chiar se așteaptă să primească sugestii de la servicii.
Nu vom consolida democrația decât atunci când vom stimula fiecare instituție să își asume mandatul pe care îl are, fără abuzuri și fără excese. Știu că există multă neîncredere în societate în ceea ce privește numărul “acoperiților” și agenda acestora în diverse sectoare strategice. (...) Știu că fantoma Securității este încă atașată de imaginea noastră, așa cum a revenit de multe ori în spațiul public românesc în aceste decenii. Dar și aici am făcut lucruri de care sunt mulțumit. În timpul mandatului meu am predat întreaga arhivă a Securității către CNSAS. Și suntem singurul serviciu secret din România care a făcut asta. Trebuia să o fi făcut mai devreme, dar sunt totuși foarte bucuros că eu și colegii mei ne-am asumat și am făcut acest lucru absolut necesar.”

Eduard Hellvig anunță continuarea operațiunilor de desecretizare a evenimentelor majore de la noi.

Desecretizarea va continua, inclusiv cu punerea la dispoziția cercetătorilor a informațiilor declasificate despre evenimente care au avut loc și după 1989. Vindecarea trecutului poate fi posibilă doar prin prezentarea adevărului. Sigur că se mai fac erori. Mai știu că se va discuta din nou mult despre noile legi ale securității naționale. Iar aici repet ce am mai declarat. Ne dorim legi actualizate, dar le vrem cât mai apropiate de modelul celor din Occident. Și dacă tot am ajuns aici, ar fi de dorit ca societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins. Aceasta este de fapt elefantul din încăpere și această discuție nu va putea fi evitată la nesfârșit. Se vorbește în continuare despre oamenii din SRI ca despre securiști. Ceea ce este complet nedrept. Însă cei care populează astăzi această instituție merită să se vorbească despre ei în termeni corecți. Majoritatea sunt tineri, de 30-40 de ani, și au aflat despre vechea Securitate din cărți și din arhive.”

Pericolul naționalismului exacerbat

Eduard Hellvig a mai vorbit despre pericolul polarizării societății, naționalismului și extremismului în contrast cu valorile europene.

„Societățile liberale, democratice, sunt măcinate mereu de diviziuni interne. Iar democrația uneori dă impresia de haos, de dezordine, de lipsă de perspectivă. Dar democrația este cea care permite libertăți și proiecte de viitor pe care nicio societate iliberală nu o poate asigura.
Și toate lucrurile care ne-au permis să ne afirmăm în ultimii 30 de ani ca societate liberă, pro-occidentală, democrată și cu o economie în creștere sunt legate și de identitatea noastră națională. De aceea, nu cred că trebuie să existe o separație atât de mare între mândria națională și susținerea principiilor democratice universale. Datorită acestor principii, societățile europene au reușit să fie modelul de dezvoltare la care aspiră atât de multe milioane de migranți. Iar cultivarea mândriei naționale nu ar trebui lăsată doar pentru abordările extremiștilor sau populiștilor.
Ca o părere personală, cred că un naționalism moderat, echilibrat, ar trebui reasumat, redefinit și recultivat și de cei care au gândire democratică și echilibrată în statele occidentale, inclusiv în România viitorului.
.
Există o zicală veche a nemților transilvăneni pe care am auzit-o foarte des în copilărie, și pe care îmi place mult să o repet public: Prima generație luptă, a doua generație muncește și abia a treia generație mănâncă.
O auzeam des, pentru că mi se explica de ce trebuie să muncesc și să lupt. Și mi se zicea că va veni și generația care va mânca, dar nu va fi generația mea.”

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Directorul SRI: Este o idee total greşită că în 2022 putem reveni la modelul fostei Securităţi
Directorul SRI: Este o idee total greşită că în 2022 putem reveni la modelul fostei Securităţi

Directorul SRI, Eduard Hellvig, spune că în anul 2022 este imposibil ca serviciile de informaţii din România să revină la modelul fostei Securităţi.  

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost chemat în Parlament pe tema situaţiei de la graniţa Ucrainei
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost chemat în Parlament pe tema situaţiei de la graniţa Ucrainei

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, a fost invitat la comisia parlamentară de control al SRI pentru a discuta situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO, informează News.ro.

 

Șeful SRI, Eduard Hellvig, întâlnire de gradul zero cu directorii FBI și CIA. Ce au discutat
Șeful SRI, Eduard Hellvig, întâlnire de gradul zero cu directorii FBI și CIA. Ce au discutat

Șeful SRI, Eduard Hellvig, a discutat cu directorii FBI și CIA despre posibile amenințări la adresa securității naționale a României și Statelor Unite ale Americii.

Manda, după audierea lui Hellvig: ”A transmis mai multe note legate de manifestaţia din 10 august”
Manda, după audierea lui Hellvig: ”A transmis mai multe note legate de manifestaţia din 10 august”

Directorului SRI, Eduard Hellvig, a transmis Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI că Serviciul Român de Informaţii a transmis mai multe note Ministerului de Interne şi Jandarmeriei şi înainte şi după evenimentele din 10 august.

Eduard Hellvig, audiat mai bine de 8 ore în Comisia pentru controlul SRI
Eduard Hellvig, audiat mai bine de 8 ore în Comisia pentru controlul SRI

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a fost audiat, joi, mai bine de 8 ore în Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI. 

Recomandări
PSD și PNL, gata să colaboreze din nou. Liberalii acceptă un viitor premier social-democrat. Candidat comun la Cotroceni
PSD și PNL, gata să colaboreze din nou. Liberalii acceptă un viitor premier social-democrat. Candidat comun la Cotroceni

PSD și PNL se pregătesc să colaboreze din nou în viitorul Guvern, alături de UDMR, sub conducerea unui premier social-democrat. Anunțul a fost făcut de președintele liberal Ilie Bolojan, după o ședință a conducerii PNL.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent