Eclipsa totală de soare, aprilie 2023. Imagini spectaculoase transmise LIVE de NASA. VIDEO
Astronomi profesionişti şi cosmologi amatori s-au adunat, joi, într-o parte îndepărtată a Australiei de Vest, pentru a asista la o eclipsă totală, în timpul căreia Luna a eclipsat Soarele timp de 58 de secunde, conform AFP.
Eclipsa totală de soare din 20 aprilie 2023 este a doua din acest an, și cea mai spectaculoasă, pentru că are anumite particularități.
La Exmouth, în nord-vestul Australiei, observatorii şi-au parcat rulotele, şi-au instalat telescoapele şi au folosit ochelarii de protecţie pentru a vedea cum Luna acoperă Soarele, potrivit News.ro.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
LIVE: Watch a total solar eclipse in Australia with us! We're sharing live telescope views and answering your #AskNASA questions on NASA Science Live. https://t.co/a9z0plAikM
— NASA (@NASA) April 20, 2023
„Mulţi oameni devin dependenţi de acest moment ciudat, de altă lume”, a spus John Lattanzio de la Societatea Astronomică din Australia.
„Ei devin 'vânători de eclipse' şi călătoresc în jurul lumii pentru a repeta experienţa”.
Here is the solar eclipse in real time from the Exmouth Gulf. #SolarEclipse2023 pic.twitter.com/5A583Z2E8u
— Chris Lewis (@a_film_maker) April 20, 2023
La ora locală 11.29 (01.29 GMT), întunericul a coborât asupra spectatorilor, înainte ca Soarele să fie vizibil după cincizeci şi opt de secunde.
De asemenea, va fi vizibilă în întregime în Papua de Vest şi Timorul de Est.
Totality from the Exmouth Gulf #SolarEclipse2023 pic.twitter.com/VBoloAPuI4
— Chris Lewis (@a_film_maker) April 20, 2023
La celălalt capăt al continentului, la Sydney, eclipsa a fost doar parţială, cu mai puţin de 20% din suprafaţa Soarelui blocată de Lună.
Eclipsa a permis oamenilor de ştiinţă să observe coroana solară, de obicei mascată de razele sale de lumină.
În timp ce asista la o eclipsă similară, Albert Einstein a emis ipoteza că razele de lumină se pot îndoi.
Cum se produc eclipsele de soare
O eclipsa de Soare se produce atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui. Văzut de pe Pământ, discul Lunii e de obicei mai mare decât cel al Soarelui și, dacă se interpune între privitor și Soare, îi blochează lumina, aruncând o umbră pe Pământ.
Când discul Lunii îl acoperă în întregime pe cel al Soarelui, imaginea luminoasă obișnuită a Soarelui este blocată complet și, pentru o anumită zonă de observație și o anumită durată de ordinul câtorva minute, eclipsa de Soare este totală, potrivit enciclopediei libere Wikipedia.
Eclipsa totală de soare influențează zodiile, așa cum arată Horoscopul lui Neti Sandu.
Eclipsa totală de soare din aprilie 2023
Sunt trei mari categorii de eclipse de Soare:
Primele sunt eclipsele parțiale, când doar umbra exterioară a lunii, numită penumbră, interacționează cu Pământul. Din interiorul penumbrei, doar o parte a Soarelui este văzută ca fiind acoperită de discul Lunii.
Urmează eclipsele totale, când doar din interiorul conului de umbră întunecat al Lunii, se poate vedea eclipsa totală.
Și apoi există eclipsele inelare sau eclipsele „inel de foc", numite astfel deoarece luna este prea departe și, prin urmare, prea mică pentru a acoperi soarele, astfel încât un inel de lumină solară rămâne vizibil în jurul marginii Lunii la maxim.
Ce este o eclipsă hibridă
Mai rar este patrulea tip de eclipsă solară, cunoscută sub numele de eclipsă solară inelară-totală sau eclipsă hibridă, cea mai rară varietate dintre toate. Dintre toate tipurile de eclipse solare, cele hibride reprezintă doar 4,8%. În secolul XXI, au loc doar șapte astfel de eclipse. O eclipsă hibridă va avea loc joi, 20 aprilie 2023.
Eclipsa hibridă poate fi urmărită în stream video, în maximă siguranță, AICI începând cu ora 04.36, (ora României).
Unde va fi vizibilă eclipsa de soare din aprilie 2023
Pe 20 aprilie, la ora 10:36 am ora Australiei de vest (AWDT) (04:36 ora României), umbra va atinge nord-estul Indoneziei. Cu toate acestea, distanța de 375.914 kilometri la care se află Luna de Pământ la acel moment este de așa natură încât vârful umbrei doar va trece peste suprafața Pământului.
În primul minut, aproximativ, o „umbră negativă" (numită antumbra) va atinge Pământul, iar eclipsa va începe să fie inelară (în formă de inel). Cel mai bine se va vedea din sudul Oceanului Indian, la aproximativ 434 km vest-nord-vest de Teritoriile australe și antarctice franceze, unde Luna nu va acoperi complet Soarele, iar un inel de foc foarte fin - și care se va îngusta rapid - va apărea în jurul conturului Lunii.
Apoi, la ora 11:38 am, ora Australiei de vest (5:38 a.m. ora României), vârful umbrei va atinge suprafața Pământului. În acel moment de încrucișare ale celor două corpuri cerești, cea mai bună poziție de observație va fi de pe o navă din sudul Oceanului Indian, de unde se poate vede Luna acoperind exact Soarele pentru o clipă. Din acel moment, eclipsa va deveni totală pe măsură ce umbra va trece peste planeta noastră.
Eclipsa totală de soare va fi vizibilă prima dată în North West Cape, o peninsulă din Australia de Vest. Din parcul național Cape Range, soarele va fi eclipsat total timp de 63 de secunde.
Cel mai mare centru urban din Australia de Vest unde se va putea observa în condiții foarte bune este Exmouth, un oraș de la vârful North West Cape (2.800 de locuitori). De aici, 57 de secunde de eclipsă totală vor fi vizibile. Mai departe de-a lungul traseului totalității, linia centrală a eclipsei va trece direct peste Insula Barrow, a doua ca mărime de pe coasta Australiei de Vest, potrivit space.com.
Pe Insula Barrow, eclipsa totală de soare va dura 65,5 secunde.
Sub nicio formă eclipsele de soare nu trebuie urmărite pe cer cu ochiul liber, pentru că se pot produce afecțiuni oculare ireversibile care pot duce până la orbire.
Se folosesc ochelari speciali sau alte dispozitive certificate. Însă, urmărirea eclipsei la TV sau pe smartphone este sigură.
Când vor fi vizibile următoarele eclipse în România
Următoarea eclipsă totală de Soare, vizibilă de pe teritoriul Românei şi din București, se va produce pe 3 septembrie 2081, iar următoarea în 2093. Toate celelalte - pentru că se produc aproximativ două eclipse pe an - vor fi vizibile din alte puncte de pe glob.
Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” vor mai fi eclipse totale de soare vizibile de pe teritoriul României, dar expunerea va fi mică. Pe 2 august 2027, procentul de acoperire al soarelui vizibil din România a fost calculat la 51%, 1 iunie 2030 - 83% și 20 martie 2034 - 24%.
Ultima eclipsă de soare vizibilă din România a fost pe 25 octombrie 2022 și a avut o acoperire maximă de 38% pe teritoriul țării noastre.
Sursa: space.com
Etichete: Eclipsa totala, Eclipsa totala de soare, eclipsa hibrida,
Dată publicare:
20-04-2023 08:47