Echipa de salvatori români a plecat în Turcia. Au tabere de campanie, cu provizii pentru două săptămâni
La fel ca aproape toate ţările europene, România a reacționat imediat la strigătul de ajutor al Turciei, și a anunţat că va participa la misiunile de căutare și salvare.
Țara noastră a fost a doua, după Olanda, care a primit acceptul să trimită o echipă de salvatori, formată din 60 de oameni și patru câini de urmă, special pregătiți să găsească victime sub dărâmături. Salvatorii au plecat de la baza aeriană 90, cu avioane militare „Hercules”, și „Spartan”.
Cei 60 de salvatori sunt special antrenați să găsească supraviețuitori prinși sub dărâmături, și vor participa la misiunile de căutare din Turcia. Sunt pompieri ai Inspectoratului pentru Situații de urgență, medici și asistenți SMURD, însoţiţi de patru câini de urmă.
Lavinia Petrea, corespondent PROTV: „Cele două aeronave aparţinând forţelor aeriene române Spartan şi Hercules, vor decola de pe baza 90 Otopeni şi vor ateriza pe Adana, Turcia. Pe lângă cele 60 de echipe de salvatori şi patru câini de urmă, aceste aeronave vor tansporta şi 7 tone de materiale necesare în misiunile de salvare.”
Românii vor ateriza pe aeroportul din Adana, un oraş situat în partea central-sudica a Turciei, la aproximativ 200 de kilometri de Gaziantep, zona cea mai afectată de cutremure. De acolo vor fi preluați de autoritățile turce, care vor decide unde vor acționa ai noștri.
Salvatorii români trebuie să aibă la ei echipamente tehnice de salvare, dar și tot ce le trebuie pentru a-și asigura hrana și cazarea. O a treia aeronavă va decola către Turcia, încărcată cu tot ce au nevoie românii.
Raed Arafat: „Inclusiv corturile de cazare, mâncarea, tot pentru că echipele trebuie să aibă independenţă totală cel puţin 14 zile”
Colonel Bogdan Vlădițoiu, comandantul echipei: „Sunt echipamente specializate, cu care reuşim să pătrundem printre dărâmături, în primul rând avem echipamente pentru căutare şi pentru tăiere, ridicare”.
Salvatorii au mai fost prezenți în Turcia
Forțele Aeriene Române au mai executat astfel de misiuni umanitare și în anul 2011, când un alt cutremur major s-a produs în Turcia, precum și în anul 2019, în Albania.
Colonel Bogdan Vlădițoiu, comandantul echipei: „Ne aşteptam la o situaţie dificilă, vom merge şi vom face tot ce depinde de noi.”
Mai mulți români impresionați de tragedia care a lovit crunt Turcia și-au exprimat dorința de a participa la misiunile de salvare de acolo. Acest lucru nu este permis deocamdată de autoritățile turce.
România are pregătită și cu o echipă de medici și asistenți pentru medicina de urgenţă, acreditată la nivel european. Vor pleca şi ei dacă Turcia va cere ajutor şi în această privinţă.