E singur. Si milioane de vieti depind de decizia lui. “RAZBOIUL REGELUI”, un documentar eveniment, pe 10 mai, la PROTV
Pe 10 mai, de la ora 23:15, chiar de Ziua Regalitatii, PROTV va difuza un documentar eveniment, cu imagini in premiera despre omul care a schimbat destinul Romaniei si curajul unui rege de a indrazni.
Aceasta este ultima dintre marile povesti nespuse ale celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Dezvaluita de ultimul Sef de Stat din acele vremuri ramas in viata, Regele Mihai I al Romaniei. “Am luat trenul spre Berlin sa vedem sa vedem ce ar fi rezervat cealalta cale si am avut un pranz cu Hitler. Nu a fost deloc o intalnire placuta.”
Documentarul prezinta povestea deciziei unui Rege care intr- un punct critic in al Doilea Razboi Mondial a renuntat la sprijinul acordat Germaniei, indreptand Romania spre Aliati si a grabit sfarsitul razboiului. Este o poveste a intrigilor de palat. Si o poveste a deceptiilor. De la Palatul Buckingham Palace spre Bucuresti.
De la Moscova spre Washington. Semnale diplomatice pierdute, spioni aristocratic, santaj sub amenintarea pistolului. Si curajul unui tanar rege ce a indraznit. Izbucnirea razboiului gasea Romania ca o natiune tanara, de abia atingand varsta de 20 de ani.
E singur. Si milioane de vieti depind de decizia lui
Descendentul famililor regale ale Marii Britanii, Germaniei, Grecie si Rusiei, Mihai I crescuse insa sub splendoarea paletelor romanesti. Dar Romania era amenintata de puterea crescuta a Rusiei spre Est asadar a cautat siguranta prin a deveni un aliat al Germaniei. “Atunci Hitler deja isi incepuse planurile iar Europa luase foc.”
Aceasta alianta intarea pozitia Germaniei, Romania asigurand dupa Italia al treilea cel mai mare efectiv de trupe din Europa. Fara aportul armatei romane, planurile de invadare a Rusiei se aratau imposibile. Si mai important, Romania dispunea de resurse de petrol, devenind astfel principalul furnizor pentru masina de razboi germana. Dar in acelasi timp Romania suferise pierderi imense pe frontul rusesc, iar populatia ajunsese sa urasca razboiul. Bombardarea de catre Aliati a rezervelor petroliere strategice din Ploiesti se adauga pierderilor. “ Cand primul raid a venit... Nu stiu cum reusisera dar zburau deasupra coroanelor copacilor. Puteai chiar sa atingi avioanele.”
Pana in 1944 Regele Mihai era constient ca poporul nu mai putea sa indure. A condus o lovitura de stat, inlaturand guvernarea dictatoriala. “Intr-un fel a reprezentat o decizie foarte dificila, dar trebuia dusa la capat. Dar cand am ajuns la punctul de a fi adoptata, nu mai era loc de indoieli. Nu, nu mai exista niciun dubiu!”
Iar Romania se va alatura Aliatilor. Hitler era furios. Dintr-o lovitura pierduse atat furnizorul sau de petrol cat si un efectiv de trupe de un milion de soldati. Dintr-un adapost ascuns, Regele se va adresa poporului. Romania schimbase partile. Rusii puteau acum sa treaca prin Romania iar acest fapt avea sa scurteze razboiul cu sase luni. Intreaga harta a frontului de Est se va schimba.
Regele in exil. Romania libera din nou, abia dupa 40 de ani
Tara schimbase un stapan, Hitler, pe altul, Stalin. “Pentru el era o tratatie.” Stalin si-a trimis aghiotantul la Bucuresti, Comunismul trebuia sa fie calea urmata iar Regele sa abdice. “A lovit cu pumnul in masa, a inceput sa urle, s-a ridicat si a trantit usa crapand tencuiala.” Regele era incoltit, viata ii era in primejdie in propriul sau palat. Cosmarul domniei rusesti devenise o realitate. Regele era fortat spre exil iar Romania va putea vedea libertatea de abia dupa mai bine de 40 de ani.
Filmul, care va fi difuzat de PROTV pe 10 mai, prezinta imagini in premiera si dezvaluiri ale Regelui Mihai, ultimul sef de stat ramas in viata din timpul celui de-al doilea razboi mondial.
“RAZBOIUL REGELUI”, un documentar eveniment, pe 10 mai, la PROTV