”E mai probabil să te întâlnești cu un cerb, decât să ai vreun efect advers grav” după vaccinarea Covid
Trei medici români încearcă să demonteze miturile privind vaccinarea anti Covid-19 și riscurile care apar în cazul celor care își administrează dozele de ser.
Este vorba despre dr. Vasi Rădulescu, dr. Gindrovel Dumitra și dr. Mihail Pautov, care sunt susținuți și de coordonatorii campaniei naționale de vaccinare pe pagina de Facebook RO Vaccinare.
”E mai probabil să te întâlnești cu un cerb carpatin în drum spre vaccinare, decât să ai vreun efect advers grav!” - se arată în mesajul de pe Facebook.
Cât de reale sunt riscurile vaccinării anti-covid?
”Orice manevră medicală și orice substanță folosită în scop terapeutic prezintă anumite riscuri sau efecte adverse. Important este ca efectele adverse să fie studiate, raportate ca atare, iar ele să fie net inferioare beneficiilor.
În cazul vaccinurilor se parcurg etape minuțioase în dezvoltarea și studierea lor, timp în care se notează efectele adverse și se raportează, transparent. Aceste efecte pot fi frecvente, rare sau excepționale.
E bine să înțelegem că efectele adverse cele mai frecvente sunt cele locale, de tip durere, umflătură, parestezii (furnicături), apoi efectele nedorite scad drastic în apariție, putând fi de tip durere de cap, slăbiciune, febră – acestea sunt autolimitate și reprezintă de fapt semne că vaccinul stimulează imunitatea și începe producția de anticorpi.
Apoi vin efectele adverse rarisime, de câteva cazuri la un milion de persoane vaccinate, cum ar fi apariția de cheaguri de sânge.
Nu uităm ideea de bază: beneficiile depășesc cu mult riscurile și vaccinurile actuale au profiluri de siguranță excelente, fiind totodată eficiente. Au circulat și încă mai circulă o serie de informații false despre aceste vaccinuri și e bine să o spunem clar: vaccinurile ARNm nu schimbă ADN-ul, nu duc la mutații, nu au cum să dea reacții după ani de zile” - arată dr. Vasi Rădulescu pe site-ul de promovare a vaccinării anti Covid-19.
Aproape 95% dintre decesele de săptămâna trecută au fost la persoane nevaccinate
94,7% din decesele înregistrate în săptămâna 16-22 august au fost la persoane nevaccinate, iar 4% la persoane vaccinate cu schemă incompletă, conform datelor transmise de Institutul Național de Sanatate Publică.
Conform raportul INFP, în săptămâna respectivă, 41,8% dintre totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Cluj, Ilfov, Timiș și Constanța.
De asemenea, 80,4% dintre cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate.