Anchetă a poliției pentru vaccinare fictivă, la Timișoara. Ce este „vaccinarea la chiuvetă”
Anchetă a poliţiei după acuzaţii de vaccinare fictivă.
Oamenii legii s-au autosesizat după ce, în spaţiul public, a apărut informaţia ca la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara ar ajunge pacienţi, în stare gravă, cu certificate false de vaccinare. Fenomenul, intitulat "vaccinare la chiuvetă", ar exista însă şi în alte unităţi medicale din ţară.
Semnalul de alarmă a fost tras chiar de către managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara. El spune că medicii de aici au început să îşi pună semne de întrebare în momentul în care la ei ajungeau bolnavi de Covid cu simptome mult prea grave pentru o persoană vaccinată.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cristian Oancea, manager la Spitalul de boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara: „Când vezi persoane tinere cu distrucție peste 50% pulmonară, dar sunt vaccinați, începi să-ți pui un semne de întrebare și cum o anchetă este în curs, o să dezvăluiască dacă a făcut, cine a făcut și cum a făcut"
Sistemul de fraudare a primit şi un nume: "vaccinarea la chiuvetă". Medicul a explicat că sunt pacienţi care se duc la medicii de familie unde se face doza unică, Johnson&Johnson, însă aceasta este desfăcuta şi aruncată în chiuvetă, în loc să fie administrată. Apoi aşa zişii vaccinați primesc un certificat de imunizare valabil. În felul acesta îşi pun însă viaţa în pericol.
Raul Pătrașcu, manager la Spitalul de Urgență Județean din Timișoara: „Ei preferă să nu creadă în acest diagnostic și să spună că sunt imunizați, crezând că poate nu vor avea parte de un anumit tratament sau vor avea parte de alte tipuri de tratamente."
După apariţia unui număr suspect de mare de astfel de cazuri, poliţiştii au deschis o anchetă. Deocamdată, ancheta este in rem. Până la apariţia unor dovezi concrete sunt cercetate fapte, nu şi persoane.
Andreea Jerdea, purtător de cuvânt IPJ Timiș: „A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual și zădărnicirea combaterilor bolilor, în care se efectuează cercetări "
Pe de altă parte, sunt şi medici care au declarat oficial că unii dintre pacienţii lor le-au cerut să mimeze actul de vaccinare şi să le ofere apoi un certificat COVID.
Acest tip de fraudă, spun medicii, ar fi posibil în centrele în care se administrează serul Johnson and Johnson, pentru că este vorba de o singură doză.
Cristian Oancea, manager Spitalul de boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara: „Se înțeleg sub o formă cu acel cadru medical și obțin certificatul de vaccinare fără să facă doza propriu-zisă. Probabil că doza se ia, se aruncă, ca să fie la număr la sticle goale."
Întreaga poveste a pornit de la un pacient din Argeş, care s-a prezentat la spital şi a recunoscut, într-un final, că are un certificat fals de vaccinare, potrivit preşedintelui Societăţii de Medicină de Familie din Timiş.
Mihai Iacob - preşedinte Societatea Medicilor de Familie Timiş: „Noi nu putem să dăm date pentru că suntem protejați sau sunt protejați acești pacienți de GDPR, a ajuns într-o formă moderată spre severă la spital și acest pacient ar fi precizat că aceste afirmații, că nu știm încă."