DW: ”Sclavii” români infectați cu Covid-19 de la un abator din Germania, ignorați de autorități
Sute de români dintr-un abator din Germania infectați cu Covid-19 sunt ignorați de autorități și nu respectă nicio regulă de carantină, pentru că nimeni nu-i supraveghează. Situația lor este descrisă de Deutsche Welle ca fiind una de ”sclavie modernă”.
Peste 200 de angajați, printre care mulți români, ai unui abator aparținând companiei Westfleisch din Coesfeld s-au infectat cu noul coronavirus.
Nu își divulgă numele, dar spune că este din Sibiu. Bărbatul de aproximativ 50 de ani cu părul rar și negru stă în fața unei clădiri din cărămidă cu două etaje din Rosendahl, un sat din regiunea Münsterland, scrie DW.
”Clădirea aceasta dărăpănată este în carantină din cauza coronavirusului”, afirmă el.
Bărbatul, care vorbește cu greu germană sau engleză, nu pare să înțeleagă ce înseamnă carantină în Germania, respectiv să stai în casă.
Poartă o mască de față din hârtie, dar în jurul gâtului, gura și nasul fiind libere.
A lucrat, la fel ca mulți dintre compatrioții săi, în abatorul Westfleisch din Coesfeld pe care autoritățile l-au închis temporar.
Decizia a venit pe fondul presiunii publice ce s-a declanșat după aflarea veștii că un număr necunoscut de angajați străini ai companiei au fost testați pozitiv pentru coronavirus.
Numărul de persoane infectate este în prezent de peste 200, dintre care mulți sunt români, bulgari și polonezi.
Muncitorul român din Rosendahl nu poate sau nu vrea să spună alături de câți alți compatrioți locuiește în același adăpost. El estimează că ar fi vorba despre douăsprezece persoane, poate chiar mai multe.
Românii în carantină se plimbă nestingheriți
Nicio înștiințare scrisă sau vreun reprezentant al autorităților nu avertizează asupra faptului că această clădire se află în carantină. Pe cutiile de scrisori de la intrare poți însă descoperi o mulțime de nume românești.
În timpul conversației cu bărbatul din Sibiu, se apropie de noi un alt român, având un pachet de ouă sub braț. Supermarketul se află la o aruncătură de băț.
Nimeni nu se simte cu adevărat responsabil pentru protejarea lucrătorilor străini, se plânge Anne-Monika Spallek, purtătoare de cuvânt a Partidului Verzilor din regiunea Coesfeld.
”Problema este pasată între municipalități, district și landul Renania de Nord-Westfalia”, a spus aceasta pentru DW.
De asemenea, ea atrage atenția asupra contractelor pe care compania Westfleisch le-a încheiat cu subcontractanți ce angajează lucrători din Europa de Sud-Est.
Autoritățile sanitare din Germania acționează doar atunci când cineva s-a îmbolnăvit, spune Spallek.
Potrivit politicianei ecologiste, Westfleisch ar fi pasat subcontractanților responsabilitatea pentru cazarea angajaților străini.
Or, ea se îndoiește că aceste firme respectă întotdeauna reglementările legale, precum cele privind combaterea infecțiilor în spațiile de cazare colectivă.
Reglementările prevăd ”ocuparea individuală a spațiilor de dormit”. De asemenea, persoanele infectate ar trebui izolate din timp.
Nemții nu mai merg la supermarket, de frică să nu dea de români
În timp ce echipa DW se afla acolo, la fața locului a ajuns un și un microbus, din care au coborât reprezentanți ai Oficiului de Ordine Publică, Autorității Centrale pentru Străini și ai Oficiului Sanitar.
Purtând echipament de protecție, aceștia au intrat în clădirea cu lucrători români. Se pare că este pentru prima oară când românii de aici sunt testați.
Ulterior, autoritățile din Coesfeld au anunțat că au fost prelevate probe de la 930 de angajați ai Westfleisch.
”Cam târziu”, remarcă unul dintre locatarii clădirii la sosirea oficialilor. În cealaltă parte a străzii, o femeie spune că îi pare rău pentru lucrătorii străini de la Westfleisch.
”Este vorba despre oameni foarte săraci, adăpostiți și exploatați în cartiere deteriorate”, spune ea.
Un bărbat mai în vârstă adaugă că mulți oameni nu mai merg la cumpărături în supermarketurile vecine de teamă să nu întâlnească acolo români infectați.
În zonă se află și preotul Peter Kossen, care demonstrează, alături de alte persoane, în fața intrării principale a abatorului Westfleisch.
Scandalul ”putea fi prevăzut încă de acum câteva săptămâni”, spune preotul catolic în vârstă de 51 de ani din Lengerich.
Potrivit acestuia, mulți dintre angajații străini ai abatoarelor sunt cazați în spații colective de cazare și barăci supraaglomerate și mucegăite.
Preot catolic: ”Opriți sclavia modernă!”
În aceste locuri nu poate fi respectată distanța de siguranță, mai spune el: ”Același lucru este valabil și în autobuzele aglomerate care transportă lucrătorii la fabrica de carne”.
Kossen ține în mână o pancartă pe care a scris: ”Opriți sclavia modernă!”.
În spatele lui, bariera din curtea fabricii se ridică și se coboară, din când în când. Chiar dacă autoritățile au închis acest abator, camioanele și unii angajați părăsesc în mod regulat fabrica.
Westfleisch susține pe site-ul său că angajații infectați și persoanele care au intrat în contact cu aceștia sunt în carantină la domiciliu, iar compania menține o legătură strânsă cu angajații.
Sursa: Cristian Anton, Deutsche Welle
Etichete: romani, coronavirus, germania, sclavie, abator,
Dată publicare:
12-05-2020 09:02