Dusul copilului la școală este sport extrem în orașele mari din țară. Bulevardele de lângă școli sunt sufocate de mașini
Șiruri întregi de mașini parcate pe avarii oprite în colțuri de stradă cocoțate cu greu pe trotuar sau la câțiva metri de poartă.
Așa arată de luni străzile şi bulevardele de lângă școli unde părinții își aduc copiii în zori ca să-i ia după câteva ore.
În majoritatea cazurilor cei în culpă aplică legea junglei şi nu se tem că vor fi amendaţi chiar dacă încurca circulaţia.
O şcoală din capitala, la orele prânzului. Șase mașini pot opri simultan, pe un culoar separat, ca să lase ori să ia elevi. Pe principiul „kiss and ride”, doar câteva zeci de secunde cât urca sau coboară copilul. Acest domn încuie mașina, în miezul culoarului și pleacă după copil în clădirea școlii.
Domnul iese din școală... singur, câteva minute mai târziu.
Odată culoarul eliberat de mașini, e ocupat imediat de pietoni. Poliția Locală, care intervine 30 de minute dimineața și seara, se retrage.
Mergem la altă şcoală, aceeaşi situaţie. Cu două corpuri aflate în construcție și multe mașini lăsate la colț de stradă sau pe avarii... fără avarii, doar în așteptare.
În Cluj Napoca, pietonii fac slalom, dacă vor să traverseze legal, pe zebră. Altfel, părinți cu copiii de mână sau în cărucior trec stradă pe unde apucă. Unii șoferi parchează chiar în spațiul dedicat autobuzelor școlare, care scot practic din trafic 40 de mașini.
Reporter: Aglomerație mare, nu?
Șofer: Aicea-i maxim! Nu poți să vii după elevi, aproape că nu poți să stai. Mai ales în perioada de iarnă.
Exemplele pozitive sunt puține. În general, trădează intervenția forțelor de ordine.
Cred că am găsit soluția împotriva haosului auto, de la sosirea și preluarea copiilor- o secție de poliție, amplasată la câțiva metri de poarta școlii! Atunci când mașinile încep să se înnoade, ceea ce afectează și mișcarea mașinilor de poliție, vine cineva și rezolvă problema. Suntem la școala 194, printre cele mai aglomerate din capitală. Dar... ce facem cu celelalte școli și grădinițe? Asta e întrebarea!
Soluţia ideală ar fi ca părinții să înţeleagă că sunt egali cu partenerii de trafic dacă nu, amenzile ar putea rezolva o parte din problemă.