"Nu exista risc imediat de inundatii". Sudul tarii ramane sub amenintarea apelor

×
Codul embed a fost copiat

In tot acest necaz apar si primele vesti linistitoare: nu exista risc imediat de inundatii. Meteorologii si hidrologii spun ca in urmatoarele doua saptamani, vremea nu se va incalzi brusc.

Temperaturile vor creste treptat, astfel ca zapada care a acoperit sudul tarii nu se va topi de la o zi pe alta. Totusi, autoritatile locale trebuie sa se asigure ca sistemul de scurgere a apelor din localitati este desfundat si poate prelua toata apa.

De joi, temperaturile vor creste, inclusiv in zonele de risc din Vrancea si Buzau. Dar nu brusc, dupa cum sustin meteorologii. In aceste conditii, zapada se va topi lent fara risc de inundatii.

Temperaturile cresc peste zero grade doar ziua. Noaptea, insa, raman cu minus. Chiar daca meteorologii si hidrologii sustin ca nu exista risc imediat de inundatii, partea din sud, unde a nins de saptamani intregi, ramane una cu risc. Si asta pentru ca acolo stratul de zapada sare de cativa metri. Pe harta de la apele romane zona e hasurata cu rosu.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca autoritatile sunt pregatite in caz ca vor avea loc inundatii, dupa topirea cantitatilor masive de zapada cazute in ultimele saptamani, dar ca totul depinde de ritmul in care se va topi zapada.

Citește și
iarna timisoara
Directia Apelor Banat si ISU se pregatesc pentru ce e mai rau, daca zapada se va topi brusc
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Cantitatea de zapada, daca ne uitam la cat a nins in toata tara, este o cantitate insemnata, dar nu e ceva iesit din comun. Acolo unde au fost probleme grave, au fost din cauza viscolului. Daca vremea nu se va incalzi foarte brusc si nu vor fi temperaturi, trei-patru zile una dupa alta, de peste 8 sau 10 grade, atunci s-ar putea sa se topeasca nu deodata, deci sa nu vina de pe versanti acele torente care stim foarte bine ca in cazurile acestea sunt cele mai periculoase, pentru ca dupa analiza facuta de cei de la Institutul Hidrologic si de catre Apele Romane, in momentul de fata debitele raurilor sunt destul de scazute.

Si la Dunare, debitul e aproape la jumatate fata de media anuala. Deci la raurile mari probabil ca nu vor fi probleme foarte mari, dar depinde cum se va topi zapada", a declarat ministrul Mediului la RFI, citat de Mediafax.

Laszlo Borbely a amintit ca exista o strategie nationala de combatere a inundatiilor si ca "tine de autoritatile locale sa fie pregatite".

"In primul rand, noi avem o strategie impotriva inundatiilor, dar tine de autoritatile locale sa fie pregatite. Noi avertizam, noi stim inainte cu cateva ore exact unde o sa fie inundatii si ii anuntam. Ei vor primi acest preaviz din vreme. De exemplu, daca e vreun sat undeva, ca sa disloce locuitorii, sa fie evacuati, daca este cazul. Noi avem din pacate experienta acestor inundatii si suntem pregatiti, in cazul in care sunt inundatii pe rauri, acolo se semnalizeaza din timp, se iau masuri", a spus ministrul Mediului.

In doua saptamani, primarii din satele ingropate sub zapada trebuie sa ia toate masurile, ca sa evite producerea unor inundatii dezastruoase. Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) si Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) ar putea anunta, miercuri, o "posibila situatie de urgenta" legata de inundatii, a declarat, marti seara, ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca.

Acesta nu a dat mai multe detalii despre subiect, spunand doar, in finalul declaratiei sale, ca spera sa nu fie "probleme, in continuare, cu inundatiile".

Avertizarea vine de la seful Autoritatii Nationale pentru Inundatii, care spune ca temperaturile nu vor creste in acest interval atat de mult incat sa provoace o topire brusca a nametilor. Si totusi, ministrul de interne a declarat ca este posibil ca miercuri sa se anunte o situatie de urgenta, din cauza apelor.

Sutele de localitati din sudul tarii, acoperite de troiene, sunt amenintate de ape daca vremea se incalzeste brusc.

La Apele Romane specialistii iau in calcul mai multe scenarii.
"Una este ca toata zapada se topeasca in trei zile. Practic, nu se poate intampla asa ceva. Zapada se topeste bine daca temperaturile sunt si ziua si noapte peste 10 grade Celsius", explica David Csaba, director la Apele Romane.

Deja au identificat si zonele cele mai vulnerabile: judetele Vrancea si Buzau.

Primarii au la dispozitie doua saptamani ca sa previna un eventual dezastru. Presedintele Agentiei Nationale pentru Inundatii, Dan Carlan, spune ca pana la sfarsitul lunii februarie nu sunt conditii de inundatii, pentru ca temperaturile nocturne vor ramane negative.

Nimeni nu stie insa ce se va intampla dupa 1 martie. Asa ca primarii trebuie sa ia masuri din timp.

Doar 3% din gospodariile situate in mediul rural sunt asigurate obligatoriu impotriva inundatiilor. 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Riscurile unei incalziri rapide. Ce masuri se pot lua in cazul unor inundatii catastrofale
Riscurile unei incalziri rapide. Ce masuri se pot lua in cazul unor inundatii catastrofale

Europarlamentarul Corina Cretu i-a cerut premierului Mihai-Razvan Ungureanu sa activeze Mecanismul de Protectie Civila al Uniunii Europene, pentru ca Romania sa poata beneficia de ajutorul necesar din partea Comisiei Europene si al statelor membre.

Directia Apelor Banat si ISU se pregatesc pentru ce e mai rau, daca zapada se va topi brusc
Directia Apelor Banat si ISU se pregatesc pentru ce e mai rau, daca zapada se va topi brusc

Prefectul de Timis, Mircea Bacala, a solicitat de la Directia Apelor Banat si de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, un raport, pentru a vedea cum ar actiona acestia in cazul unui risc de inundatii cauzat de topirea zapezii.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane
Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane

Parchetul General anunţă, joi, continuarea urmării penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter.