Riscurile unei incalziri rapide. Ce masuri se pot lua in cazul unor inundatii catastrofale
Europarlamentarul Corina Cretu i-a cerut premierului Mihai-Razvan Ungureanu sa activeze Mecanismul de Protectie Civila al Uniunii Europene, pentru ca Romania sa poata beneficia de ajutorul necesar din partea Comisiei Europene si al statelor membre.
"Avand in vedere faptul ca Romania se confrunta cu o calamitate naturala de mari proportii, ce afecteaza dramatic numerosi cetateni, activarea Mecanismului de Protectie Civila al Uniunii Europene este o decizie necesara demararii asistentei din partea Centrului de Informare si Monitorizare al Comisiei Europene, precum si pentru punerea in miscare a modulului de protectie civila pentru operatiuni de cautare si salvare", se arata in apelul adresat sefului Guvernului de catre europarlamentarul social-democrat.
Corina Cretu a precizat, in scrisoarea deschisa, ca mii de romani sunt, de mai multe zile, complet izolati si grav afectati de caderile masive de zapada, de ger si de viscol.
"Din pacate, in efortul de a veni in ajutorul sinistratilor, autoritatile romane se dovedesc depasite de situatie, fapt recunoscut, astazi, de catre presedintele Traian Basescu, care a declarat ca tara noastra nu dispune de dotarile necesare pentru a face fata nevoilor populatiei", a declarat vicepresedintele Comisiei europarlamentare pentru Dezvoltare.
Corina Cretu a precizat ca acest mecanism de actiune comunitara a mai fost activat in conditii de iarna dificila, in ianuarie 2010, de catre Marea Britanie si Olanda, care au cerut sprijin pentru deblocarea autostrazilor inzapezite.
Vicepresedintele PSD i-a solicitat, de asemenea, premierului Ungureanu sa aiba in vedere riscul major al producerii de inundatii catastrofale, odata cu incalzirea vremii - situatie cu care se confrunta Bulgaria, care, de altfel, a activat, in urma cu cateva zile, Mecanismul de Protectie Civila al Uniunii Europene, beneficiind de ajutoare inclusiv din partea tarii noastre.