După Covid-19, o nouă epidemie e gata să izbucnească. Ce este boala legionarilor
Nici nu am scăpat de restricțiile impuse în urma crizei Covid-19, că riscăm izbucnirea unei noi epidemii, scrie publicația The Conversation.
Pe măsură ce oamenii își reiau activitățile, mulți revin în clădiri care au fost abandonate luni în șir - mediu propice mediu propice pentru dezvoltarea bacilului Legionella, care produce boala legionarilor.
Boala legionarilor își trage numele din iulie 1976, când a avut loc o epidemie de pneumonie în rândul participanților la o convenție a organizației Legiunea Americană la Philadelphia.
Alegeri 2024
22:52
Călin Georgescu, declarații directe despre Rusia. Ce a spus despre cezariană şi avort
22:25
Senatorul Liviu Brătescu susține că imaginea sa a fost folosită ilegal într-un videoclip deepfake pentru atacuri politice
22:16
POLITICO: Șeful TikTok, chemat la Parlamentul European pentru rolul jucat în alegerile șocante din România
21:36
Călin Georgescu vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu: „Înnobilează poporul, înnobilează tinerii”
Boala este contractată, de regulă, prin inhalarea de picături foarte fine de apă – aerosoli – contaminați cu bacteria Legionella pneumophilia - una destul de rară, dar perioada îndelungată de inactivitate sporește semnificativ șansele unei epidemii.
Această bacterie produce o formă severă de pneumonie, cu simptome similare cu cele ale Covid-19: febră, tuse seacă, dificultăți în respirație și dureri musculare. Asta înseamnă că există un risc ridicat de răspândire a boalii legionarilor, pentru că mulți pacienți pot fi diagnosticați greșit.
Spre deosebire de Covid-19, boala legionarilor nu se transmite de la om la om, dar se poate răspândi ușor, prin particulele fine de apă care ajung în aer de la dușuri, piscine, fântâni arteziene, sisteme de aer condiționat sau turnuri de răcire, scrie sursa citată.
Boala poate fi letală, iar un număr mare de persoane se pot infecta simultan. Recent, în statul american Carolina de Nord, 124 de persoane s-au infectate -dintre care patru au și murit - după ce au trecut pe lângă o cadă cu hidromasaj, expusă în public pentru clienți, la un târg.
Cele mai multe din cazurile de legioneloză sunt cauzate de Legionella pneumophila, un organism acvatic care trăiește la temperaturi de 25–45 °C, cu o temperatură optimă la circa 35 °C, ceea ce înseamnă că această bacterie se dezvoltă cel mai bine vara.
Țările care prezintă cel mai mare riscă de infectare sunt cele care au avut restricții dure - care au făcut ca multe clădiri să rămână nefolosite îna cest timp - precum Franța, Germania, Italia, Spania sau Marea Britanie.