Procurorul general al Romaniei: La Dosarul Revolutiei va lucra o echipa noua si "vom stabili adevarul"


Ultimul update: Vineri 26 August 2016 06:58
Data publicarii: Marti 23 August 2016 16:08
Categorie: Stiri actuale
Revolutia din 1989 tanc

Procurorul general Augustin Lazar afirma ca dosarul Revolutiei a ajuns la Parchet de la Instanta suprema, mentionand ca la el va lucra o echipa noua.

"Dosarul a ajuns si se organizeaza desfasurarea anchetei la Sectia parchetelor militare. Va fi o echipa noua care va lucra si vom stabili adevarul si in acest dosar", a declarat Lazar, marti, la sediul CSM, intrebat daca dosarul Revolutiei a ajuns la Parchet, conform Agerpres.

In luna iunie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat decizia Parchetului General de redeschidere a urmaririi penale in dosarul Revolutiei.

Judecatorii de la Instanta suprema au admis o sesizare a procurorilor de la Parchetul General si au confirmat redeschiderea anchetei in dosarul Revolutiei.

Pe 5 aprilie, Bogdan Licu, care asigura atunci interimatul in functia de procuror general, anunta redeschiderea anchetei, pe motiv ca solutia de clasare data in octombrie 2015 de Parchetul Militar este netemeinica si nelegala, "fiind adoptata pe baza unor cercetari incomplete, cu ignorarea unor informatii, date si documente esentiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situatii de fapt incomplete si, sub unele aspecte, eronate, iar, pe cale de consecinta, la o gresita incadrare juridica a faptelor, toate acestea zadarnicind aflarea adevarului si identificarea tuturor faptuitorilor, precum si a faptuitorilor din spatele faptuitorilor".

Bogdan Licu arata ca din modul de desfasurare a anchetei la Parchetul Militar rezulta ca nu a existat o preocupare pentru stabilirea unor aspecte esentiale referitoare la evenimentele din perioada 17 - 30 decembrie 1989.

In opinia lui Bogdan Licu, stabilirea corecta a situatiei de fapt in aceasta cauza nu se poate face fara analizarea in detaliu a tuturor circumstantelor anterioare, concomitente si ulterioare evenimentelor si fara luarea in considerare a factorilor externi, care au contribuit la caderea guvernelor comuniste din Europa de Est.

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, ranirea a 1.855 de persoane prin impuscare, ranirea a 343 in alte imprejurari si retinerea a 924 de oameni.

Parchetul Militar a dispus atunci clasarea dosarului sub aspectul infractiunilor de propaganda de razboi, genocid, tratamente neomenoase, infractiuni de razboi contra proprietatii si altor drepturi, respectiv infractiuni contra umanitatii, retinandu-se ca faptele cercetate nu sunt prevazute de legea penala, nefiind caracterizate de tipicitate in raport cu normele legale incriminatoare.

Totodata, s-a dispus clasarea sub aspectul infractiunii de omor, tentativa de omor si instigare la infractiunea de omor, retinandu-se, dupa caz, implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale sau existenta autoritatii de lucru judecat, dar si faptul ca decesul nu s-a datorat unei fapte prevazute de legea penala sau ca fapta nu exista.

Dupa aceasta decizie de clasare, sute de revolutionari au depus la Inalta Curte de Casatie si Justitie plangeri impotriva solutiei date de procurori.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO