Esecul de un miliard de euro al Romaniei. Ministru: "A fost o dezvoltare haotica si profund corupta a acestui sistem"
De fiecare data cand trebuie sa mergem la o institutie a statului avem o strangere de inima. Birocratia este greoaie, ni se cer hartii peste hartii, cultura cozii la ghiseu este de neclintit.
Digitalizarea administratiei s-a facut fara un proiect coerent de tara, fara o viziune asupra viitorului. Duminica, la "Romania te iubesc" o sa vedeti o ancheta despre esecul serviciilor publice digitale: proiecte fara beneficiari reali sau inventate doar pentru a cheltui bugete generoase.
Peste 11 milioane de romani au acces la internet, dar interactiunea cetateanului cu statul se face tot prin hartii, cozi la ghisee si timp pierdut.
Guvernul, administratia centrala a investit doar intre 2011 si 2015 peste un milliard de euro in diverse proiecte. Credeti ca stie in ce a investit? Nici la ora aceasta nu exista o evaluare exacta a beneficiilor aduse de aceste investitii.
Florin Talpes, CEO Bitdefender: "Trebuie neaparat hartii. Nu tableta, nu calculator. Trebuie neaparat sa vii sa stai, sa ne vedem fata in fata la ghiseu, nu prin E-identitati, identitati digitale. Trebuie neaparat sa vii cu plicul cu bani sa platesti taxa. Nu sa platesti tu inca o data prin internet banking, folosind calculatorul."
Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene: "A fost o dezvoltare haotica si profund corupta a acestui sistem. Adica partea asta de digitalizare a fost victima unei capturi a statului la un mod pe care nici nu ni-l imaginam noi cetatenii statului."
E-Romania este un portal care trebuia sa faca parte dintr-un plan mai amplu de schimbarea modului in care statul discuta cu cetateanul. A inghitit sume enorme si este doar un alt exemplu nefericit despre cum se fac politicile publice in Romania.
Adrian Vasilache, jurnalist IT&C: "Dom'le, portalul ala E-Romania, s-au consumat niste bani, cand il vedem si noi online? Toti ministrii se temeau. Era ca un mort in casa in fiecare mandate, un schelet ramas acolo si fiecare ministru se temea de acel proiect."
Florin Totea, manager proiecte IT: "E Romania, daca asta e Romania digitala, ne aflam inca departe. Nu am reusit sa gasesc un scop real al produsului. Adica eu, ca cetatean, intru si zic ce pot sa fac eu, ce pot sa aflu…nu stiu."
Mariu Bostan, fost ministru MCSI: "In astfel de proiecte bugetele sunt facute pentru a se cheltui si a se consuma tehnologie, nu pentru a rezolva problemele."
Delia Popescu, ministru MCSI: "Intrebarea este daca merita sa fie inviat pe rationamentul pentru care a fost gandit sau sa fie restructurat si rearanjat si sa corespunda unei necesitati a pietii."
Multe companii au crescut si s-au dezvoltat cu contractele IT cu statul. Politicianul si omul de afaceri Sebastian Ghita este un jucator implicat si un bun cunoscator al realitatilor din spatele structurilor digitale.
Sebastian Ghita: "Baietii destepti vor sa faca bani, nu sa restrictioneze serviciile publice."
Reporter: "Prin coruptie?"
Sebastian Ghita: "Nu, cred ca vor sa faca prin munca, dar daca altfel nu se poate si sunt in concurenta cu astia care dau spagi, or sa dea si ai nostri…Haideti sa nu ne mai pacalim, daca asta de la Microsoft da spaga 60 de milioane, asta de la Siveco ce vreti sa faca, sa moara de foame?"
Despre strategia digitala a Romaniei, despre E-Romania si alte proiecte esuate in care statul roman a investit sute de milioane de euro aflati duminica la "Romania te iubesc".
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, ancheta, stat, internet, te iubesc,
Dată publicare:
24-09-2016 16:38