Dublă sinucidere la Călăraşi. Două femei și un bărbat s-au aruncat în Dunăre. Bărbatul a supraviețuit
Un caz de sinucidere în grup, petrecut vineri în Călărași, șochează România. O mamă, fiul şi fiica ei, ambii adulţi, au intrat în Dunăre - cu intenția de a-și lua împreună viață.
Femeia, în vârstă de 77 ani, și fata ei, de 47, nu au avut nicio șansă să scape.
Bărbatul a fost scos la limită, în şoc hipotermic. Cei trei ar fi suferit de anumite afecţiuni pshice și îşi duceau viața pe stradă după ce îşi pierduse locuința.
Doi bărbați care făceau curățenie în Parcul Central din Călăraşi au fost martorii gestului extrem al celor trei și au încercat să îi oprească.
Martori: „S-au aruncat de aici toți trei și am strigat la ei să nu se mai arunce, dar s-au aruncat”.
Alertați, militarii de la ISU au recuperat victimele din Dunăre.
Ovidiu Tătăranu, ISU Călărași: „Au fost scoase două dintre persoane în prima fază, ambele femei. Acestea erau în stop cardiac, a fost scoasă și a treia persoană un bărbat, în stare de hipotermie, i s-a acordat ajutor medical și a fost transportat la unitatea de primiri urgențe”.
Cele două femei nu au putut fi salvate. Victimele sunt mamă și fiică. Bărbatul era fiul femeii.
Erau oameni necăjiți, cu probleme. Acum câțiva ani își pierduseră - se pare - garsoniera în care locuiau în Călăraşi pentru că nu și-au mai putut plăti facturile la utilități și taxele locale. Ulterior s-ar fi mutat într-o locuință socială, dar și pe aceasta ar fi pierdut-o pentru că întreţinerea era prea mare pentru ei.
Ajunseseră să doarmă pe stradă - și nicio autoritate nu s-a interesat de soarta lor - deși acum cinci ani mai trăseseră un semnal de alarmă.
Marin Badea, Jurnalist în Călărași: „În 2017, știu că au avut o tentativă de sinucidere. Tot așa, prin înec''.
Autorităţile susţin că cei trei sufereau de afecțiuni psihice.
Serviciul de asistență socială al Primăriei din Călărași ar fi trebuit să se intreseze primul de soarta lor. Acum cei responsabili încearcă să se apere: suțin că nu puteau interna cu forța familia într-un spital de psihiatrie și nici să o țină într-un centru social.
Marin Badea: ”Cetățenii din Călărași erau revoltați de situația lor pentru că s-au așezat într-un spațiu public decent, și-au amenajat acolo niște cartoane, niște folii, și locuiau acolo permanent, zi, noapte, că ploua, că ningea, că bătea vântul, Ei dormeau acolo”.
Soluția pentru acești oameni ar fi fost să fie declarați fără discernământ. În România o astfel de măsură poate fi luată doar de instanțele de judecată. Nimeni nu le-a sesizat însă.
Gabriel Diaconu, Psiholog: "Genul acesta de pacturi suicidale se fac în condiţiile în care există o figură dominantă în familie de multe ori care are o psihopatologie contagioasă emoţional de obicei e de tip paranoid sau profund paranoid, dar pentru că este foarte puternică atrage în haloul de gravitaţie şi alţi membrii ai familiei care au posibil şi minime dizabilităţi intelectuale şi evident că personalitatea alfa reuşeşte să atragă în zona de gravitaţie şi membrii familiei".
Cercetările în acest caz sunt făcute de un procuror de la Parchetul din Călărași. Mama avea 77 de ani, fiica ei - 47, iar băiatul care a supravieţuit - 55.