Premieră mondială. Un român a construit o dronă pe care a ghidat-o deasupra Carpaților
Premiera mondială la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Un doctorand al Facultăţii de Ştiinţe a reuşit să ridice o dronă civilă, construită chiar de el, şi să o ghideze pe deasupra Carpaţilor, de la Bucureşti la Alba Iulia.
Zborul de 260 de kilometri este cel mai lung făcut vreodată de un astfel de aparat fără pilot, spun cercetătorii de la Galaţi. Drona a ajuns până la aproape doi kilometri altitudine, şi a avut o viteză medie de 82 de kilometri pe oră.
Pilotul dronei: „Plănuim zbroul ăsta de doi ani şi am făcut un prim pas peste Carpaţi spre Brăneşti şi Braşov anul trecut pe 10 august şi acum la Albă Iulia este mult mai complicat. Suntem la limită, avem vreo 230 de km şi 260 liniari. Vedem cu stăm cu atmosfera şi avem încredere că ajungem. E posibil să reuşim, e posibil să aterizăm mai devreme de Alba.”
Zborul experimental, de la Bucureşti la Alba Iulia, peste Munţii Făgăraş, a fost făcut în urmă cu două săptămâni şi a fost un succes. De la sol, încercarea a fost urmărită cu mari emoţii.
Mihai Dragu, doctorand, Facultatea de Ştiinţe şi Mediu: „Drona a executat un zbor de 260 de kilometri peste munţii Carpaţi, acesta fiind un record mondial de distanţă şi altitudine. Autonomia am reuşit să o extindem după studii şi cercetări, se bazează pe aerodinamică dronei şi pe baterii de înaltă eficienţă energetică."
Cel mai lung zbor cu o dronă civilă, în condiţii de câmpie, a fost înregistrat, până acum, în Franţa: 134 de kilometri.
Recordul a fost aproape dublat de drona făcută la Galaţi. Aparatul de zbor poate fi utilizat în domenii diverse, inclusiv în misiuni de salvare.
„Ea este o aeronavă, din punct de vedere legal. Va trebui să sunăm la centrul de operaţiuni aeriene din Bucureşti, să spunem că decolăm, ca la orice avion”, a adăugat doctorandul.
Prof. dr. Lucian Georgescu, coordonator de doctorat: „Este un mijloc ieftin, ştiinţific şi foarte bine pus la punct prin care să facem monitorizare la foarte mulţi parametri: putem să măsurăm calitatea aerului, biodiversitatea, de la diferite înălţimi, putem să măsurăm, de exemplu, gradul de umiditate al solului.”
Doctorandul care a construit drona urmează să depună o cerere de brevet, la încheierea cercetărilor. Testele făcute de el au costat câteva zeci de mii de euro şi au implicat mai multe aparate de zbor care, de-a lungul experimentelor, au fost distruse.