Două atacuri de urs au fost înregistrate într-o comună din Buzău în care a fost relocat „Rambo''
Două atacuri de urs au fost înregistrate în noaptea de miercuri spre joi, în Chiojdu, comuna în care a fost relocat ursul „Rambo”.
Un animal dintr-o gospodărie a fost ucis iar în cazul celui de-al doilea atac, ursul a fost îndepărtat.
"Azi noapte au fost înregistrate două atacuri, în două sate diferite, unul în satul Chiojdu, unul în satul Bâsca Chiojdului. Într-un caz a fost ucis un berbec şi în celălalt l-au îndepărtat în timp util, l-au speriat proprietarii gospodăriei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au mai fost câteva apariţii, dar nu s-a mai apelat la 112, ne-am deplasat noi din plan local, cu patrula, i-am mai îndepărtat.
Dacă a atacat ursul relocat recent în comună, nu aş ştii să vă răspund, cine îl cunoaşte. Eu am trimis acum câteva minute adresă oficială către Instituţia Prefectului Judeţului Prahova, prin care solicit actul administrativ, respectiv raportul, procesul verbal şi sper să mi-l pună la dispoziţie.
Acolo ar trebuie să scrie criteriile în baza cărora s-a relocat acest urs", a declarat, pentru AGERPRES, Gheorghe Neamţu, primarul comunei Chiojdu.
Ursul capturat la Ploieşti a fost dus pe un fond de vânătoare situat la graniţa dintre judeţele Buzău şi Prahova, la Tabla Buţii, în comuna Chiodu, generând nemulţumire din partea primarului care a declarat că nu a fost consultat cu privire la relocarea animalului sălbatic şi nu a fost informat.
"Ne deranjează faptul că în Ordonanţa 81/2021 nu se specifică şi faptul că ar trebui să fim informaţi noi, autorităţile locale, să ne dăm acceptul pentru primirea pe raza UAT-urilor a acestor urşi relocaţi.
Punctual, pentru acesta de la Ploieşti, botezat 'Rambo', nu mi se pare să îl reloci într-un fond de vânătoare deja suprapopulat cu exemplare de urs. Avem un minim de 25 de exemplare de urs în intravilanul localităţii, două-trei atacuri în fiecare sat. Am obţinut o autorizaţie de recoltare prin împuşcare a unui urs, acum punem în aplicare.
Dar pe o parte îi recoltăm, pe cealaltă parte văd că ni se aduc alţii. Voi propune la nivel guvernamental o completare a acestei ordonanţe. Avem numai obligaţii, dar drepturi niciunul, dreptul de fi informaţi că pe raza UAT s-a relocat un urs. Să ni se ceară acordul scris al UAT. Să ştiu să iau măsuri, să informez cetăţenii", a declarat anterior, pentru AGERPRES, primarul comunei Chiojdu, Gheorghe Neamţu.
Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Buzău estimează că numărul urşilor identificaţi pe raza judeţului a crescut în 2023 faţă de anul precedent.
"În primăvara acestui an, gestionarii fondurilor cinegetice din judeţul Buzău au realizat acţiuni de monitorizare şi estimare a efectivelor de animale sălbatice din speciile strict protejate: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică.
Rezultatele acestor acţiuni, realizate de gestionarii fondurilor cinegetice au fost colectate şi centralizate la nivelul judeţului Buzău de Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău, efectivele estimate fiind următoarele:
URS- 1257 exemplare în anul 2023 (faţă de 1133 exemplare în anul 2022);
LUP - 366 exemplare în anul 2023 ( faţă de 353 exemplare în anul 2022);
RÂS - 164 exemplare în anul 2023 (faţă de 158 exemplare în anul 2022);
PISICĂ SĂLBATICĂ - 333 exemplare de în anul 2023 (faţă de 343 exemplare în anul 2022)", a transmis, pentru AGERPRES, APM Buzău.