Dosarul referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu. Liviu Dragnea a fost pus sub INVINUIRE

Ultima actualizare: 29-09-2012 04:52
Dosarul referendumului pentru demiterea lui Traian...
Dosarul referendumului pentru demiterea lui Traian...

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, a fost citat astazi la Directia Nationala Anticoruptie in cazul privind organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

"Am fost la procurori. Mi s-au adus la cunostinta niste invinuiri. In esenta, principala invinuire, ca m-am asociat cu mii si zeci de mii de persoane pentru a asigura o prezenta la vot mai mare de 50 la suta plus unu. In cuvinte mai simple eu sunt chemat la DNA pentru ca impreuna cu milioane de romani am venit sa votam la referendum." a declarat Liviu Dragnea la iesirea din sediul DNA.

Secretarul general al PSD a precizat ca, in fata procurorilor anticoruptie, nu a dat nicio declaratie, ci doar a luat la cunostiinta invinuirile care ii sunt aduse. "Vreau sa mai transmit un semnal catre toti colegii nostri. Sa nu se sperie, sunt viu si nevatamat si o sa mergem inainte!".

Intrebat de jurnalisti daca este de parere ca invinuirea sa este rezultatul unei razbunari a presedintelui Traian Basescu, asa cum s-a vehiculat in presa, Dragnea a raspuns: "Este o certitudine asta! E o certitudine. N-am facut nimic gresit, ceea ce am facut noi au facut toate partidele si fac tot timpul, pentru ca fiecare partid are dreptul legal sa primeasca informatii cu ce se intampla..."

DNA: Dragnea si-ar fi folosit influenta pentru a obtine un minim de 60 la suta la referendum

 DNA informeaza ca Liviu Dragnea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, pe listele de alegatori figurand minori si persoane cu drept interzis de a vota.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) il acuza ca a constituit un sistem national de influenta pentru a determina autoritatile publice centrale, judetene si locale aflate sub controlul politic al formatiunii politice, de a se implica in: exercitarea de presiuni asupra presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnaturile alegatorilor pe listele de vot si a introduce in urne un numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori; folosirea unei urne mobile in conditii contrare legii

Redam integral comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Nicolae Liviu Dragnea, secretar general al unui partid politic, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de: folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru savarsirea de infractiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii temeinice ca, in calitate de secretar general al unui partid politic, invinuitul Dragnea Nicolae Liviu si-a folosit influenta si autoritatea functiei in vederea obtinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezente de minimum 60% la votul de la referendumul din 29.07.2012, care sa garanteze validarea acestuia.

Astfel, acesta a initiat o asociere formata din numeroase persoane (presedinti si membri ai sectiilor de votare coordonati de responsabili locali si judeteni, presedinti de organizatii judetene si locale, precum si primari ai partidului), iar scopul asocierii era savarsirea de infractiuni prevazute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

In acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui numar restrans de persoane sa obtina, in timp real, informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in sectiile de votare. Astfel, ora de ora, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezentei la urne, identificand sectiile de vot cu prezenta slaba.

Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine si recomandari cu continut ilicit, destinate coordonatorilor si/sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea maririi artificiale a numarului de votanti.

De asemenea, invinuitul Dragnea Nicolae Liviu a constituit un sistem national de influenta pentru a determina autoritatile publice centrale, judetene si locale aflate sub controlul politic al formatiunii politice, de a se implica in: exercitarea de presiuni asupra presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnaturile alegatorilor pe listele de vot si a introduce in urne un numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori; folosirea unei urne mobile in conditii contrare legii (fara a exista cereri in acest sens depuse in termen si aprobate corespunzator);

obtinerea pe cai ilicite de informatii, in fiecare ora, despre numarulde persoane care si-au exercitat dreptul de vot si despre modul in care s-a votat in unele sectii de votare; practicarea votului multiplu; denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a caror semnatura a fost falsificata pe lista, pentru a nu permite programelor de calculator specializate sa identifice votul multiplu; practicarea «turismului electoral» – adica a deplasarii organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atat in sectia de votare la care au fost arondati, cat si la alte sectii de votare din tara; falsificarea de semnaturi in numele unor persoane decedate, ce au ramas inscrise pe listele electorale; falsificarea de semnaturi ale multor alegatori, plecati din tara in momentul referendumului; votul exercitat de minori, interzisi judecatoresti si persoane carora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotarare judecatoreasca penala; neaplicarea autocolantelor cu mentiunea «VOTAT» pe cartile / buletinele de identitate ale votantilor.

La data de 6 septembrie 2012, invinuitului Dragnea Nicolae Liviu i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO