Ponta: Abuzurile procurorilor reprezinta o lovitura de stat, USL are obligatia de a proteja votantii

20-08-2012 11:04


Victor Ponta

Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justitiei, a declarat, luni, ca abuzurile procurorilor reprezinta o lovitura de stat in care, prin "autoritatile de represiune", se incearca schimbarea rezultatului de la referendum. 

"Din puncul meu de vedere, ca lider al USL, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l facem e sa-i protejam pe oamenii care sunt supusi in aceste zile unor abuzuri evidente de procurori si de catre PDL pentru simplul fapt ca si-au exercitat un drept constitutional, acela de a vota. Din punctul meu de vedere, asta este intr-adevar o lovitura de stat, adica sa vrei sa schimbi prin autoritatile de represiune ale statului rezultatul de la vot", a spus Ponta.

El a aratat ca faptul ca la referendum au votat 8,5 milioane de romani nu poate fi contestat de catre nimeni si nici nu a fost contestat. "In toate sectiile de vot au fost reprezentanti ai PDL. Dupa ce si-au dat seama, dupa o saptamana, ca s-ar putea Curtea sa decida altceva, a inceput tot acest abuz si toata aceasta prigoana impotriva oamenilor simpli care au votat. Obligatia USL este de a-i proteja pe acesti oameni si de a-i face sa fie convinsi ca traiesc intr-un stat de drept in care abuzurile comise de Traian Basescu si cei loiali nu se rasfrang impotriva lor", a spus Ponta.

Judecatorul Cristi Danilet, membru al CSM, scrie pe blogul personal, referitor la anchetele penale legate de referendum, ca "cine ataca procurorii risca inchisoarea", spunandu-le totodata celor care "instiga la revolte publice impotriva magistratilor" sa lectureze Codul Penal.

Acelasi indemn este transmis de Danilet celor care "se opun cu violenta verbala sau fizica la desfasurarea activitatilor ce tin de ancheta penala". 

"Constat ca in ultimele zile se fac diverse afirmatii cu privire la procurori si la anchetele lor. Desigur, vorbesc de referendumul recent desfasurat. Mai constat ca unii asa zisi analisti/comentatori instiga la revolte publice impotriva magistratilor. Si mai constat ca unii oameni, cercetati sau nu, se opun cu violenta verbala sau fizica la desfasurarea activitatilor ce tin de ancheta penala. Tuturor acestora le spun sa citeasca cu atentie urmatorul articol din Codul Penal introdus in legislatia noastra in anul 2008: ART. 272 ind.1 - Sfidarea organelor judiciare.

Intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei sau a organului de urmarire penala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare in mod nemijlocit la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, politist sau jandarm, pentru fapte indeplinite in exercitiul functiei", scrie Danilet.

Reactia lui Danilet vine pe fondul anchetelor penale ce vizeaza posibile fraude la referendumul din 29 iulie. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a precizat, joi, ca sunt inregistrate peste 500 de dosare penale privind desfasurarea referendumului, unele dintre ele sunt la DNA, iar in aceste cauze nu sunt cercetate persoanele care au votat si nu este verificat modul in care cetatenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.

In cadrul acestor anchete, procurorii au audiat deja mai multi localnici in judete printre care Gorj si Vrancea. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, joi, Inspectia Judiciara in legatura cu afirmatiile publice "de natura sa afecteze independenta justitiei" facute de presedintele interimar, Crin Antonescu, presedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, si premierul Victor Ponta.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO