Dosarul disidentului Gheorghe Ursu: a inceput urmarirea penala pentru infractiuni contra umanitatii. Cine este tinta anchetei
Ancheta legata de moartea disidentului Gheorghe Ursu ia o noua turnura. Procurorii militari au decis luni sa inceapa urmarirea penala pentru infractiuni contra umanitatii.
Deocamdata, sunt vizate doar atrocitatile din beciurile Securitatii, care au dus la moartea lui Ursu, insa tinta anchetei este un fost maior de securitate.
"Dosarul tortionarului Parvulescu, principalul vinovat de moartea tatalui meu, nu fusese inceput, cu atat mai putin o sentinta judecatoreasca. Am facut plangeri impotriva lui, nu au vrut sa se atinga de el”, spune Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu.
La sfarsitul anului trecut, fiul disidentului Gheorghe Ursu a intrat in greva foamei suparat fiind ca procurorii militari nu continua investigatiile legate de moartea tatalui sau. Andrei Ursu sustine ca la dosar sunt suficiente probe care l-ar incrimina pe coordonatorul anchetei care a culminat in 1985 cu asasinarea disidentului care colaborase cu Europa Libera si il acuzase pe Nicolae Ceausescu ca ia decizii criminale impotriva poporului sau.
Procurorul General al Romaniei s-a induplecat de protest si a decis de redeschida dosarul Gheorghe Ursu, iar judecatorii Curtii Militare de Apel au confirmat decizia.
Dupa mai bine de doua luni de la redeschiderea anchetei, procurorii militari au inceput urmarirea penala pentru infractiuni contra umanitatii. Anchetatorii vor trece la interogatorii pentru a afla ce s-a intamplat in beciurile securitatii inainte de 1989, iar vizat de investigatii este fostul maior de securitate Marian Parvulescu.
Ancheta in acest caz a inceput imediat dupa revolutie, iar trei persoane implicate in moartea disidentului au fost condamnate: Marian Clita, fost coleg de celula cu Gheorghe Ursu, Tudor Stanica, fost sef al Directiei Cercetari Penale, si Mihail Creanga, fost sef al Arestului Militiei Capitalei