Dosarul Motorina: DNA anunta ca exista FILAJE si INTERCEPTARI care il incrimineaza pe Blejnar

Sorin Blejnar - COVER

Procurorul DNA a cerut, vineri, instantei supreme sa mentina interdictia lui Sorin Blejnar de a parasi tara, aratand ca exista interceptari si filaje care dovedesc legatura directa a acestuia cu inculpatii din dosarul evaziunii fiscale.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 10 octombrie, ridicarea interdictiei de a parasi tara stabilita de procurorii DNA in cazul lui Sorin Blejnar, in dosarul in care este cercetat, alaturi de Codrut Marta si Viorel Comanita, pentru ca ar fi sprijinit un grup acuzat de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro.
Decizia a fost contestata de procurorii anticoruptie la instanta suprema, care vineri a luat in discutie recursul.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a aratat in fata instantei ca exista indicii temeinice ca Sorin Blejnar a savarsit fapte de natura penala, respectiv ca a sprijinit o grupare care s-a ocupat cu evaziunea fiscala, iar prejudiciul in acest caz este de aproximativ 16 milioane de euro. El a precizat ca aceste aspecte rezulta din interceptari, care au aratat ca au existat discutii directe, "nemijlocite", intre Sorin Blejnar si restul inculpatilor din dosar.

De asemenea, procurorul a aratat ca exista si procesele verbale ale unor supravegheri operative, filaje, de la "intalnirile conspirative avute de Sorin Blejnar cu membrii grupului, in care discutau mijloace de eludare a legii".

Potrivit procurorului, "in mod surprinzator", Curtea de Apel Bucuresti a retinut, de aceasta data, ca din cele 16.000 de file ale dosarului de urmarire penala nu rezulta ca ar exista vreo proba in ceea ce-l priveste pe Blejnar.

Citește și
discurs Vasile Blaga
Vasile Blaga despre aparitia stenogramelor: Nimic nu e intamplator in saptamanile astea
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Procurorul a mai spus ca in acest dosar exista persoane care se sustrag urmaririi penale, acesta fiind un motiv in plus pentru care ar trebui mentinuta interdictia in cazul fostului sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Avocatul lui Blejnar, Ovidiu Budusan, a spus ca instanta Curtii de Apel Bucuresti a facut o analiza riguroasa a tuturor probelor din dosarul de urmarire, in sensul ca a evaluat toate declaratiile date in cauza si nu a gasit referiri la Sorin Blejnar.
Budusan a aratat in fata instantei ca inregistrarea comunicatiilor a fost evaluata de judecatorul de la Curtea de Apel Bucuresti, care de asemenea nu a gasit referiri la Sorin Blejnar. El a precizat ca "la dosar nu se gasesc interceptari directe cu Sorin Blejnar, in cazul acestuia nu exista nici macar mandat de interceptare pe numele sau".

Avocatul a mai spus ca nici rapoartele de supraveghere operativa nu fac referire directa la Blejnar, precizand ca atunci cand a fost chemat telefonic prima oara de catre anchetatori, Sorin Blejnar si-a anulat calatoria in strainatate in care se afla si s-a intors imediat in tara pentru a oferi lamuriri procurorului.
Budusan a mentionat ca, dupa declaratia data de Blejnar procurorului, magistratul nu a mai dorit sa-l audieze sau sa-i ceara relatii, desi fostul sef al ANAF in mod expres si-a aratat disponibilitatea de a sprijini ancheta.

In ultimul cuvant, Sorin Blejnar a cerut instantei supreme respingerea recursului DNA si ridicarea interdictiei de a parasi tara. Blejnar a precizat in fata instantei ca nu intentioneaza sa plece momentan, dar ca isi doreste sa se bucure de acest drept. El a mai spus ca are doi copii minori in intretinere si ca nu se fereste de vreo ancheta penala sau de vreun proces.

Instanta suprema a ramas in pronuntare in acest caz, urmand sa stabileasca daca mentine decizia Curtii de Apel Bucuresti sau daca Blejnar ramane cu interdictia de a parasi tara.
In 3 octombrie, procurorul DNA care instrumenteaza dosarul fostului sef al ANAF a emis o ordonanta prin care a prelungit cu 30 de zile masura prin care lui Blejnar i-a fost interzis sa paraseasca tara.

Procurorii DNA il acuza pe fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Sorin Blejnar ca ar fi sprijinit, din mai 2011 pana in iulie 2012, un grup infractional care a initiat un amplu mecanism evazionist, vizand sustragerea de la plata accizelor a unor cantitati de motorina vandute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In acest caz mai sunt cercetati Viorel Comanita - fostul director al Autoritatii Nationale a Vamilor, Dan Secareanu - fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta, Codrut Marta - fostul sef de cabinet al lui Blejnar, sotii Radu si Dana Nemes, Mihai Gulea, Stefan Puscasu si Ovidiu Ioan Moldovan.

Directia Nationala Anticoruptie a solicitat instituirea sechestrului asiguratoriu asupra mai multor bunuri mobile si imobile apartinand lui Sorin Blejnar, Codrut Marta si Viorel Comanita.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes ar fi constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentand accize si TVA neachitate.

Concret, motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor, in scopul declarativ de a fi transformata in pacura. In realitate, motorina era de fapt revanduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.

In referatul prin care au cerut arestarile din acest dosar, anchetatorii anticoruptie arata ca gruparea suspectata de evaziune fiscala era structurata pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori "palierul de protectie".
Potrivit procurorilor, din acest palier faceau parte fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codrut Marta (dat disparut din 25 mai si dat in urmarire internationala din 30 mai - n.r.) si Viorel Comanita.

Sorin Blejnar este judecat, alaturi de fostul sau sef de cabinet Codrut Marta, si intr-un alt dosar, fiind acuzat de procurorii DIICOT Brasov pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Blejnar: Presedintele Traian Basescu iese din scandalul stenogramelor ca un barbat de stat
Blejnar: Presedintele Traian Basescu iese din scandalul stenogramelor ca un barbat de stat

Sorin Blejnar a declarat, marti seara, la "Gandul Live", ca presedintele Traian Basescu iese din scandalul stenogramelor din dosarul sau ca un "barbat de stat", preocupat de incasarea la buget a banilor de la datornici.

Vasile Blaga despre aparitia stenogramelor: Nimic nu e intamplator in saptamanile astea
Vasile Blaga despre aparitia stenogramelor: Nimic nu e intamplator in saptamanile astea

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni dimineata, intrebat cum comenteaza aparitia in presa a stenogramelor din dosarul lui Sorin Blejnar inaintea campaniei electorale, ca nimic nu este intamplator in aceste saptamani.

Blejnar despre stenogramele cu Udrea si Basescu:
Blejnar despre stenogramele cu Udrea si Basescu: "Se confirma inca o data ca am respectat legea"

Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar a declarat agentiei MEDIAFAX ca stenogramele aparute in presa nu fac decat sa confirme ca a respectat legea si spune ca un procuror care participa alaturi de premierul Ponta la raliu nu are legitimitate.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.