Inculpatii in dosarul incendiului de la Maternitatea Giulesti cer in instanta sa fie achitati. Miza uriasa a procesului
Asistenta de la Maternitatea Giulesti, condamnata pentru ucidere din culpa in urma incendiului devastator de acum patru ani, cere sa fie achitata. Procesul a fost reluat dupa un an si doua luni de pauza, la Curtea de Apel Bucuresti.
Asistenta Florentina Carstea, considerata principalul vinovat de moartea celor sase bebelusi si ranirea grava a altor cinci, a fost condamnata la doi ani si doua luni de inchisoare pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa. Femeia sustine ca este nevinovata.
In iulie 2013, cand a gasit-o vinovata, judecatorul primei instante i-a reprosat doua lucruri: ca nu a spus adevarul despre ceea ce s-a intamplat chiar inainte de producerea incendiului devastator si ca nu a realizat cat de grave au fost lucrurile. Ba chiar a aratat cu degetul spre sefi. Florentina Carstea isi joaca acum nu doar libertatea, ci si averea, pentru ca o eventuala condamnare definitiva inseamna si daune uriase.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prima instanta a stabilit ca Maternitatea Giulesti impreuna cu asistenta Florentina Carstea trebuie sa plateasca 4,3 milioane de euro daune. Aceste sume nu sunt finale, ele putand fi reevaluate de magistratii Curtii de Apel. Indiferent de verdict, spitalul poate acoperi doar o jumatate de milion de euro. Adica suma prevazuta in polita de asigurare din 2010, la momentul tragediei. Diferenta ar putea fi acoperita din bugetul Primariei Capitalei, in administrarea careia se afla maternitatea.
''Nu stiu daca spitalele de stat pot da faliment. Teoretic, spitalul poate fi inchis, sa vina un expert judiciar sau un lichidator, nu stiu cum se numeste, si sa spuna: de maine, spitalul este al celor care au castigat procesul si noi nu putem face altceva decat ceea ce spune legea", declara in iulie 2013 Doru Pana, purtatorul de cuvant al maternitatii.
Pana acolo e, insa, drum lung. Iar procesul, departe de final. Unul dintre inculpati, seful serviciului tehnic, a murit intre timp, asa ca mostenitorii lui ar putea fi introdusi in proces pentru a raspunde financiar. La Curtea de Apel Bucuresti, si fostul director al spitalului, renumitul doctor Bogdan Marinescu, va pleda nevinovat.
Urmatorul termen de judecata a fost stabilit pentru finalul lunii.