Dosarul decontarilor ilegale de analize: Alte 16 persoane, medici si asistente, raman in arest

frauda analize 3

Alte 16 persoane din dosarul decontarilor ilegale de analize, toti medici si asistente, raman in arest, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti le-a respins definitiv, joi, recursurile la masura preventiva decisa de Tribunalul Capitalei.

Un complet de la Curtea de Apel Bucuresti a judecat, joi, recursurile fata de arestarea preventiva formulate de 16 medici si asistente, respectiv Marana Anda Iosup (medic de familie), Mihaela Pana (asistent medical), Rodica Lazar Contes (medic specialist pediatrie si ecografie), Semseddin Daskiran (administratorul CityLab), Monica Ursu (medic specialist obstetrica si ginecologie), Corina Gabriela Iancu (medic endocrinolog), Steluta Rodica Matei (medic), Mihaela Gheorghiu (medic), Anca Luisa Teleguta (asistent medical), Mihaela Liliana Ivascu (medic de familie), Muteba Kanda (medic), Maria Munteanu (medic), Monica Toca (medic), Mihaela Luminita Cristea (asistent medical), Mihai Stanciu si Kamal Osman.

Instanta a judecat si recursul procurorilor impotriva deciziei din 30 martie de cercetare in libertate, cu interdictie de a parasi tara, in cazul altor trei persoane, respectiv Ileana Gheorghe (asistent medical), Teodora Popescu (jurist) si Luiza Ilioiu (operator calculator la Uromed).

Toate recursurile au fost respinse, decizia Curtii de Apel fiind definitiva. In aceste conditii, numarul persoanelor arestate preventiv in acest dosar este de 28, dupa ce instanta a decis anterior aceeasi masura preventiva pentru 12 inculpati. In 5 aprilie, un alt complet al Curtii de Apel Bucuresti a judecat contestatiile formulate de alte sase persoane arestate in acest dosar, precum si recursul procurorilor in cazul altor 12 medici si asistente care in urma deciziei din 30 martie a Tribunalului Bucuresti au fost lasati liberi.

Instanta a respins recursurile formulate de Suleyman Memitanli (administratorul Uromed Center), Ioana Coconeanu (operator calculator CityLab), Alina Alexandra Eremia (asistent medical la CityLab), Ana Maria Baciu (biolog la CityLab), Irina Cristea (biolog la CityLab) si Valentina Dragusin (asistent medical). Decizia este definitiva, astfel ca acestia vor fi cercetati in continuare in arest.

Citește și
asistenta, analize
"M-a amenintat cu pistolul".Angajatii laboratorului ce elibera analize false spun ca erau terorizati

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au admis in parte recursul procurorilor si au dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a sase medici si asistente in cazul carora Tribunalul Bucuresti a dispus in 30 martie cercetarea in libertate. Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a emis mandate de arestare pentru Sergiu Mihai Barsan (medic cardiolog), Aurica Nimigean (asistent medical), Danuta Calin (asistent medical), Teodora Marin (asistent medical), Alexandru Cristian Vasile-Bugarin (medic de laborator la Uromed si apoi la CityLab) si Bogdan Ioan Coculescu (medic de laborator la Uromed).

Totodata, Curtea de Apel Bucuresti a respins propunerea procurorilor de arestare preventiva a altor sase medici si asistente in cazul carora Tribunalul Bucuresti a dispus cercetarea in libertate, cu interdictie de a parasi tara.

Astfel, vor fi cercetati in continuare in libertate Corina Pantazi (asistent medical), Dana Maria Buduluca (asistent medical), Melania Pandrea (asistent medical), Viorel Ordeanu (medic de laborator la Uromed), Sorina Crenguta Serboiu (medic specialist radiologie) si Mohamad El-Rifai (medic). Instanta i-a obligat pe cei sase sa nu exercite profesiile in baza carora au savarsit faptele de care sunt acuzati.

In 30 martie, doua complete de judecata de la Tribunalul Bucuresti au dispus arestarea preventiva a 22 dintre cele 37 de persoane retinute de procurorii Parchetului Capitalei in dosarul decontarilor ilegale de analize medicale, alte 15 fiind lasate libere.

Deciziile au fost contestate la Curtea de Apel Bucuresti Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a anuntat ca, in acest dosar, a dispus inceperea urmaririi penale fata de 42 de persoane, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, luare de mita si dare mita.

"Activitatea infractionala a constat, in principal, in fraudarea de catre mai multi medici si angajati ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate in realitate, cauzandu-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro", s-a aratat intr-un comunicat al Parchetului Capitalei.

Medicii sunt acuzati ca au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a circa 800 de persoane, din valoarea carora isi opreau 10%. Procurorii au aratat, in referatul in care au propus arestarea preventiva a 37 de persoane, ca medicii inculpati in acest dosar trimiteau zilnic zeci de bilete falsificate, denumite in limbaj codificat "bilete extra", "bomboane" sau "burti".

Potrivit declaratiilor date de angajati ai laboratoarelor, fiecare medic trimitea zilnic in jur de 20 de bilete falsificate. Majoritatea medicilor "stiau ca biletele trimise catre Uromed erau fictive, doctorii fiind cei care le intocmeau, le parafau sau le cereau asistentelor sa le intocmeasca", sustin anchetatorii.

Din interceptarile efectuate in cauza rezulta ca unii medici falsificau bilete de trimitere pentru investigatii paraclinice la instigarea administratorilor Uromed Center si Citylab.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Bolnavii de cancer din Deva au ramas in grija a doar doi medici, dupa arestarile in dosarul fraudei
Bolnavii de cancer din Deva au ramas in grija a doar doi medici, dupa arestarile in dosarul fraudei

Dupa ce sefa de sectie si o colega, amandoua medici oncologi, au ajuns duminica in arest, in dosarul doctorilor si farmacistilor suspectati ca ar fi falsificat retete, cei 650 de pacienti au ramas in grija a doar doi specialisti.

"M-a amenintat cu pistolul".Angajatii laboratorului ce elibera analize false spun ca erau terorizati

Acestea erau, se pare, practicile intr-o grupare care a operat la Bucuresti. Este vorba despre dosarul in care mai multi doctori de familie, asistenti, dar si patronii a doua laboratoare au incasat bani pentru analize.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.