Dosarul ANRP: Fostul consilier al Alinei Bica si-a recunoscut vinovatia si a oferit detalii instantei

alina bica

Ionut Florin Mihailescu, fost consilier al Alinei Bica, a recunoscut vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, acuzatiile pe care i le aduc procurorii DNA in dosarul ANRP.

"Imi mentin pozitia de la termenul anterior. Recunosc faptele asa cum au fost descrise in actul de sesizare. Recunosc si probele aduse de parchet, pe care le consider logice. Recunosc implicarea mea in intermedierea relatiei dintre Alin Cocos si Alina Bica", a declarat Ionut Mihailescu, citat de Agerpres.

El a relatat ca l-a cunoscut pe Alin Cocos la sfarsitul anului 2001, iar pe Alina Bica o stie din 2004, cu aceasta avand legaturi de ordin profesional si amical, fiind foarte buni prieteni.

"Dezvalui faptul ca am avut un interes in a dezvolta relatia cu Alin Cocos. stiam ca este o persoana implicata in mediul de business privat, preocuparile mele de la acel moment fiind relativ similare. imi suspendasem raporturile de activitate cu institutia publica la care lucram si imediat mi-am prezentat demisia. Pe Dorin Cocos il vazusem in prealabil la 2-3 evenimente publice, neavand alta relatie cu domnia sa", a explicat fostul consilier.

Ionut Mihailescu a adaugat ca, in primavara anului 2013, la o intalnire cu Alin Cocos, acesta i-a vorbit despre necesitatea de a se finanta urgent pentru a finaliza predarea in locatie de gestiune a unei cladiri din centrul istoric al Capitalei.

Citește și
arestare Alina Bica - grafica
Alina Bica a ajuns din nou dupa gratii pentru fapte de coruptie. Cum a fost impartita o mita de 1,5 milioane de euro

Alin Cocos i-a propus spre vanzare doua terenuri, unul in nordul Bucurestiului, iar al doilea in orasul Snagov, iar Mihailescu a optat pentru terenul din Snagov, pretul cerut fiind de 200.000 de euro.

Ionut Mihailescu a precizat ca a contactat doua persoane in legatura cu aceasta afacere, pe Marius Stoica si Alina Bica, ce au fost de acord, insa acestia urmau sa apeleze la intermediari.

Fostul consilier a dezvaluit ca, dupa ce l-a anuntat pe Alin Cocos cine sunt cumparatorii, acesta a scazut pretul de la 200.000 euro la 100.000 de euro.

"Probabil datorita formulei persoanelor care cumparau. Convingerea mea a fost ca scaderea s-a produs deoarece Alina Bica era cumparatoare. Nu pot indica rationamentul care l-a determinat sa schimbe pretul. (...) La momentul inceperii relatiei cu Alin Cocos, relatia acestuia cu Alina Bica era similara. Cel mai probabil, cei doi s-au cunoscut, la fel ca si mine, la o petrecere. De multe ori cand discutam diverse subiecte cu Alin Cocos, era si Alina Bica. (...) Din discutiile pe care Alina Bica le avea cu Elena Udrea, din care imi povestea anumite pasaje, si din discutiile mele cu Alin si Dorin Cocos, am tras concluzia ca Alina Bica nu-l cunostea pe Dorin Cocos. Situatia este similara si in cazul meu, nu o cunosc pe Elena Udrea. Arat ca Alina Bica nu a facut niciun fel de comentariu atunci cand a aflat ca s-a scazut pretul terenului. Nu pot indica nicio legatura intre vanzarea acestui teren la un pret diminuat si dosarul de despagubire de la ANRP", a adaugat Ionut Mihailescu.

Fostul consilier a precizat ca, dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare a terenului din Snagov, Dorin Cocos i-a spus lui Alin Cocos: "Bine ca ai scapat de el si ai facut rost de bani", fapt ce l-a facut pe el sa se indoiasca de valoarea tranzactiei.

Ionut Mihailescu a mai afirmat ca Alina Bica ar fi trebuit sa plateasca suma de 25.000 de euro pentru cota sa din teren, insa aceasta i-a dat intre 16.500 si 20.000 de euro, bani primiti prin intermediul sotului ei, Octavian Bica.

"Banii mi i-a dat in vecinatatea notariatului, inainte de a semna actele. Marius Stoica mi-a dat cota sa, un pic mai mult decat era necesar, pentru a completa suma aferenta Alinei Bica si plata taxelor. La tranzactie, in fata notarului, au fost prezenti eu si sora mea, Alin Cocos si mama sa, precum si Niculae Gabriel, cumparatorul desemnat de Marius Stoica. O parte din bani i-am dat atunci si cateva zile mai tarziu i-am dat o alta suma de bani cash, intr-un restaurant din Bucuresti. Alina Bica nu a vazut niciodata terenul, avea incredere in mine. Am fost o singura data acolo si mi-am dat seama ca terenul nu era in Snagov, ci in Ghermanesti", a relatat Ionut Mihailescu.

Dupa semnarea actelor, Ionut Mihailescu spune ca i-a transmis Alinei Bica sa-si numeasca un reprezentant in legatura cu acel teren si sa achite diferenta de bani, insa aceasta a invocat faptul ca are alte probleme de rezolvat.

Ulterior, au aparut neintelegeri intre el si Marius Stoica, astfel incat a fost nevoit sa-i cumpere partea acestuia din acel teren.

"Alina Bica se imprumuta in mod frecvent de la bine, fiind o relatie uzuala de imprumuturi reciproce intre noi doi, dar defavorabila mie. Nu mai stiu daca Alina Bica mi-a platit 16.500 de euro sau 20.000 de euro. Consider ca respectiva cota de 50% achizitionata de la Marius Stoica imi apartinea in totalitate, Alina Bica neavand nicio implicare. (...) Nu stiam la acel moment niciun detaliu despre dosarul de despagubire de la ANRP. Alina Bica mi-a povestit despre activitatea de la ANRP ca este complicata si ca are o relatie tensionata cu Sergiu Diacomatu", a mai spus Ionut Mihailescu.

Alina Bica nu a fost prezenta la proces, ea refuzand sa fie adusa in sala de judecata.

In dosarul ANRP, Alina Bica este acuzata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, fapta savarsita ca secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

In acelasi dosar, mai sunt judecate si alte persoane care erau in componenta comisiei: Crinuta Dumitrean, Dragos Bogdan, Lacramioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Catalin Teodorescu si Remus Baciu.

De asemenea, au mai fost deferiti justitiei evaluatorul Emil Nutiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe si Dorin Cocos, fiul acestuia, Alin Cocos, si Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al sefei DIICOT.

"In 15 martie 2011, inculpatii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan si Alexandru, in calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu (...), au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilita la 377.282.300 lei. Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane", sustin procurorii.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului sau consilier Ionut Mihailescu si in cote parti egale cu acesta, un teren in suprafata de 4.425 metri patrati in Snagov, judetul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost in stransa legatura cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, in calitate de secretar de stat si de reprezentanta a Ministerului Justitiei in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despagubire pentru un teren din Capitala.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Alina Bica ramane in arest preventiv. ICCJ a respins contestatia depusa de fosta sefa a DIICOT
Alina Bica ramane in arest preventiv. ICCJ a respins contestatia depusa de fosta sefa a DIICOT

Fosta sefa a DIICOT ramane in spatele gratiilor, au decis magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Alina Bica a ajuns din nou dupa gratii pentru fapte de coruptie. Cum a fost impartita o mita de 1,5 milioane de euro
Alina Bica a ajuns din nou dupa gratii pentru fapte de coruptie. Cum a fost impartita o mita de 1,5 milioane de euro

Alina Bica, fostul procuror sef al DIICOT, se intoarce dupa gratii. Alaturi de ea a fost arestat preventiv, pentru fapte de coruptie, si fostul sef al Fiscului, Serban Pop.

Fostii sefi ai ANAF si DIICOT, retinuti de DNA. Serban Pop si Alina Bica, acuzati ca au primit mita 200.000 de euro
Fostii sefi ai ANAF si DIICOT, retinuti de DNA. Serban Pop si Alina Bica, acuzati ca au primit mita 200.000 de euro

Fostul presedinte al Fiscului, Serban Pop, si fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, sunt acuzati ca au primit mita si au fost retinuti de procurorii DNA.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.