Sorin Ovidiu Vantu, trimis in judecata pentru PRABUSIREA FNI si fraudarea a 3 banci

×
Codul embed a fost copiat

La aproape doi ani de la aducerea in tara a lui Nicolae Popa, Sorin Ovidiu Vantu este trimis in judecata, pentru prabusirea FNI si fraudarea a 3 banci.

Procurorii au anuntat ca au terminat cercetarile in voluminosul dosar, in care il acuza pe miliardar de doua infractiuni: spalare de bani si instigare la delapidare.

Mai exact spun anchetatorii, "principalul beneficiar al sumelor de bani a fost Sorin Ovidiu Vantu".

Sorin Ovidiu Vantu a fost trimis in judecata pentru prabusirea Fondului National de Investitii si este acuzat de cea mai mare frauda economica romaneasca din toate timpurile. In acest dosar au fost pagubiti peste 300.000 de oameni.

Vantu este ultima "piesa" din puzzle-ul FNI, Banca Agricola, Banca de Investiii si Dezvoltare si Banca Romana de Scont.

Citește și
Sorin Ovidiu Vantu
Sorin Ovidiu Vantu a ramas fara permis dupa ce a fost prins cu 107 de kilometri pe ora in Tulcea
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Considerat creierul din spatele acestei inginerii financiare, Sorin Ovidiu Vantu a scapat de fiecare data, pentru ca anchetatorii nu au putut demonstra ca el a coordonat totul.

Venirea in tara a lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, a schimbat radical lucrurile. Acum procurorii isi agrumenteaza acuzatiile:

"Vantu Sorin Ovidiu a cunoscut in permanenta despre comiterea faptelor de inselaciune comise in frauda investitorilor F.N.I  si a actionat cu intentie directa, pentru a putea beneficia in mod concret de sumele de bani (...) pentru ca apoi (... )sa ascunda banii astfel obtinuti."

In ultimi 12 ani, fostul presedintele SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a sustinut ca Vantu ar fi vinovatul.

Dosarul FNI este cel mai mare scandal financiar inregistrat vreodata in Romania si cel mai scump din istoria justitiei: 700.000 de lei a platit statul roman pentru fiecare termen de judecata in cei 10 ani de proces.

Au fost 318.000 de investitori, din care au ramas 250.000 de pagubiti.

Cinci dosare care il vizeaza pe Sorin Ovidiu Vantu sunt redeschise dupa ani buni. Doua dintre ele vizeaza fraudarea Fondului National de Investitii, celelalte trei se refera la infractiunea de spalare de bani in cazurile Banca Agricola, Banca de Investiii si Dezvoltare si Banca Romana de Scont.

In toate, procurorii au decis pana acum ca omul de afaceri este nevinovat si au preferat sa-i trimita in judecata doar colaboratorii.

Coincidenta sau nu, chiar dupa audierea fugarului Nicolae Popa, omul care oficial a condus compania Gelsor, procurorii au descoperit ce rol a jucat Vantu si mai ales de ce de fiecare data cand numele lui aparea intr-un dosar, nu ajungea in fata completelor de judecata.

Oficial, Sorin Ovidiu Vantu a fost cercetat ani intregi in fiecare dintre aceste afaceri, insa a fost judecat intr-un singur dosar. Dosar in care judecatorii nu l-au mai putut condamna, pentru ca faptele s-au prescris.

Ioana Maria Vlas, care a fost considerata de fiecare data principalul artizan in aceste fraude, nu vede rostul deciziei. "Banii nu se vor gasi. Cui foloseste daca el va face inchisoare?"

Ancheta penala reincepe de la zero. Procurorii vor incerca sa descopere toate firmele detinute de Sorin Ovidiu Vantu si mai ales ca afle ce bani s-au perindat prin conturile acestora.

N-au mult timp la dispozitie: in mai putin de 4 ani faptele pentru care este cercetat s-ar putea prescrie. Chiar si noul Cod Penal, care va intra in vigoare la toamna, i-ar putea fi favorabil pentru ca noile pedepse sunt mai mici.

Pentru moment, Sorin Ovidiu Vintu nu comenteaza decizia procurolului general.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Sorin Ovidiu Vintu, pus sub urmarire PENALA pentru delapidare si spalare de bani in dosarul FNI
Sorin Ovidiu Vintu, pus sub urmarire PENALA pentru delapidare si spalare de bani in dosarul FNI

Procurorii Parchetului instantei supreme au inceput urmarirea penala in cazul lui Sorin Ovidiu Vintu, in dosarul privind prabusirea Fondului National de Investitii, fiind acuzat de spalare de bani si delapidare.

Sorin Ovidiu Vantu a ramas fara permis dupa ce a fost prins cu 107 de kilometri pe ora in Tulcea
Sorin Ovidiu Vantu a ramas fara permis dupa ce a fost prins cu 107 de kilometri pe ora in Tulcea

Sorin Ovidiu Vantu, aflat la volanul unui autoturism Audi, a fost prins de politisti in orasul Tulcea conducand cu o viteza de 107 kilometri pe ora, fapta pentru care se suspenda permisul auto, insa omul de afaceri nu il avea la el.

Inainte sa fie eliberat, Sorin Ovidiu Vantu s-a dezlantuit:
Inainte sa fie eliberat, Sorin Ovidiu Vantu s-a dezlantuit: "Procurorii sunt niste dobitoci"

Sorin Ovidiu Vantu a fost eliberat luni seara tarziu din arest. Curtea de Apel care i-a judecat recursul a decis sa anuleze mandatul de arestare pentru 29 de zile emis pe numele sau.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Roxana Mînzatu dezvăluie că vine
Roxana Mînzatu dezvăluie că vine "dintr-o familie foarte amărâtă". De ce s-a înscris în PSD pe vremea lui Iliescu

Propusă pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a dezvăluit, că provine dintr-o familie săracă și social-democrată ”până la sânge”.

 

Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei
Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei

Iranul a livrat rachete Rusiei, dar fără lansatoarele necesare, pentru a fi folosite în Ucraina, ceea ce poate însemna că încă se mai are în vedere o soluție diplomatică.