Domeniile în care s-au făcut cele mai multe angajări în 2023. Mii de tineri au început munca imediat după liceu
Comerțul, atelierele de reparații și construcțiile au fost domeniile cu cele mai multe angajări anul trecut, arată datele de la ministerul Muncii.
Și pentru că a fost nevoie de tot mai mulți oameni, au fost mii de tineri care s-au angajat imediat cum au terminat liceul, dar și seniori care, deși au ajuns la 70 de ani, continuă să lucreze.
Eva a venit dintr-un oraș din Munții Apuseni la Alba Iulia și la începutul anului trecut s-a angajat. Spune că doar așa reușește să nu depindă de nimeni și se poate întreține singură.
Alegeri 2024
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
Eva, barista: „Am 19 ani și m-am angajat anul trecut în februarie. Am lucrat într-o fabrică 7 luni de zile, două săptămâni într-o benzinărie, acum lucrez ca barista. Asta a fost alegerea mea, îmi place să fiu independentă, nu îmi place să cer bani nimănui”.
Anul trecut, 34.000 de fete și băieți de 19 ani s-au angajat. Cele mai multe contracte noi - 63.000 - au fost semnat de cei în vârstă de 24 de ani. Peste 50 de mii au fost încheiate de cei de vârste apropiate. Însă nici seniorii nu au stat pe loc. 4 mii de români cu vârsta de 70 de ani au avut job nou în 2023.
La finele lui 2023, s-a ajuns la un total de 5,7 milioane de salariați și la stat și la privat, cu 6,7 milioane de contracte de muncă, pentru că unii au mai multe joburi. Din datele Ministerului Muncii, anul trecut a adus un record dublu - atât la numărul de contracte, cât și la cel de salariați.
Cele mai multe angajări au fost făcute în câteva domenii: comerț și reparații - peste 400.000 de contracte noi, construcții - 380.000, industrie prelucrătoare și servicii. Tot în aceste domenii sunt însă și cei mai mulți angajați cu cele mai mici salarii.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA: „Anul trecut am avut o creștere a salariilor nete cu 17%. Peste 30% din contractele de muncă sunt pe salariul minim”.
Piața muncii din Capitală este cea mai dinamică, arată statistica. Cele mai multe contracte de muncă noi au fost încheiate în București, fiind urmat de județele Ilfov, Cluj și Constanța.
Bucureștiul conduce și la numărul de salariați, în total sunt peste 1,4 milioane în acte oficiale. Clujul este pe locul secund, cu 304.000, urmează Timiș și Ilfov, cu 271.000, respectiv 265.000.