Benone Sinulescu va fi înmormântat duminică la prânz, cu onoruri militare
Benone Sinulescu va fi înmormântat duminică la prânz, cu onoruri militare. Trupul neînsufletit al artistului a fost depus în această după amiază în holul Teatrului de Stat „Ioan Slavici” din Arad, oraș în care se retrăsese de o lungă perioadă.
Iubit de milioane de oameni pentru bucuria pe care le-o aducea în inimi, cu melodiile sale, Benone Sinulescu, o legendă a muzicii noastre populare, a murit ieri la 84 de ani. S-a stins la o zi dupa ce împlinise 40 de ani de căsătorie cu cea care i-a fost alături toată viața.
A cântat o viață întreagă despre dragoste și dor, despre „căsuța cu pridvor” de la „o margine de sat” și despre tinerețea trăită în timp ce „vizitiul mâna caii”.
Iar oamenii îl adorau. Îi cumpărau discurile și mergeau cu mare drag la spectacolele sale. În ultimii ani, Benone Sinulescu se retrăsese la casa lui din Arad. Vineri, sicriul va fi depus la Filarmonica din Arad, unde cei care l-au iubit își pot lua rămas bun.
Născut pe 24 mai 1937, în localitatea Siriu din judeţul Buzău, Benone Sinulescu şi-a dedicat viaţa muzicii populare. Făcea parte din aşa numita „gardă de aur” a muzicii populare româneşti, alături de Maria Ciobanu, Ion Dolănescu şi Irina Loghin. Cu vocea sa blândă, nea Beni, aşa cum i se spunea, alina suferinţele şi mângâia sufletele celor care îl ascultau.
Punea pasiune în ceea ce făcea şi le-a cântat românilor din toată lumea pentru a le mai stinge dorul de ţară.
De-a lungul carierei, a primit numeroase distincţii. În 2002, a fost recompensat cu Crucea Naţională Serviciul Credincios Clasa a III-a, iar în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de mare ofiţer.
Când a împlinit 75 de ani, artistul i-a povestit lui Cătălin Măruţă cum îşi păstrează pofta de viaţă şi energia. Spunea că viaţa la ţară îi dă bucuria şi puterea de a trăi. În casa lui de la Bârzava, judeţul Arad, se simţea cel mai bine.
Benone Sinulescu, la acea vreme: „Este un colţ de rai. Bine, la Siriu este absolut minunat şi acolo e sufletul meu, acolo m-am născut, dar şi la Bârzava sunt locuri absolut minunate... Dar mă simt foarte bine acolo, am o grădină de un hectar jumate, am de toate în grădina aia”.
Deşi a văzut toată lumea, inima i-a rămas mereu în satul său.
Anul acesta, în vară, Benone Sinulescu a fost găsit inconştient în casă. A fost salvat atunci de medici. Recent, făcuse însă pneumonie care l-a ţintuit iar la pat. Potrivit soţiei, a refuzat să meargă la spital de teama COVID-ului.
Elena Merișoreanu: „Sunt şocată de faptul că parcă-i un blestem pe muzica populară să pierdem oameni atât de valoroşi în muzică care au bucurat sufletele a atâtea zeci de mii de oameni, atât în ţară, cât şi în străinătate”.
Steliana Sima: „Era un coleg foarte bun. Nici nu simţeam, se făceau turnee de câte două saptaamni, nici nu le simţeam, pentru că era atât de vesel şi glumea”.
Mioara Velicu, interpretă de muzică populară: „Îi plăceau valorile şi îi plăcea ca soliştii buni... îi aducea în faţă. Vorbea frumsos de soliştii care au voce şi îi ajuta. Ăsta a fost Benone Sinulescu. Dumnezeu să-l odihnească”.
Sofia Vicoveanca, interpretă de muzică populară: „În primul rând, s-a stins un simbol, un om care a bucurat lume, mii de oameni cu repertoriu şi un timbru special. Dar în afară de asta, omul, Benone, un om foarte vesel şi plin de viaţă şi generos. Eu nu l-am văzut trist niciodată”.
Saveta Bogdan, interpretă de muzică populară: „Îmi pare foarte rău, Dumnezeu să-l ierte, să-i fie ţărâna uşoară și acolo sus să-i facă Dumnezeu un prag cu flori, aşa cum a fost el, o floare în ţara noastră, în România”.
Artistul Benone Sinulescu lasă în urmă sute de cântece foarte îndrăgite de public.
Trupul său a fost depus la o capelă din Arad.