Doi tineri bolnavi de Covid-19 au murit în curtea spitalului din Craiova. Nu aveau comorbidități

Ultima actualizare: 18-10-2021 13:25

Rata de incidență a ajuns în București la 16.42 infecții SARS-CoV-2 la mia de locuitori, iar spitalele din toată țara nu mai fac față numărului mare de bolnavi.

Organizația Mondială a Sănătății a trimis la noi un expert de top pentru situații de urgență sanitară, ca să găsească, împreună cu specialiștii noștri, soluții la actuală criză.

România este printre cele mai afectate țări la nivel mondial în acest val 4 al pandemiei. Fără locuri la terapie intensivă, oamenii au ajuns să moară în fața spitalului, în ambulanță. S-a întâmplat deja cu doi pacienți din Craiova, unul dintre ei un tânăr de numai 23 de ani, fără alte probleme medicale.

Craiova trece prin momente disperate. 9 oameni au murit în ultimele 24 de ore. Doi dintre ei, chiar în fața spitalului, în ambulanță. Fuseseră aduși în stop-cardio respirator și, deși s-au început manevrele de resuscitare, oamenii nu au rezistat.

Printre victime și un tânăr în vârstă de 23 de ani, depsre care familia spune că nu avea comorbidități. Se întorsese recent din Olanda. Și-a făcut un test care a ieșit inițial negativ. Apoi, la următorul test, rezultatul a fost pozitiv. Vineri s-a simțit foarte rău și a chemat ambulanța.

„A venit seara, a vorbit cu familia, a zis că e bine, în 40 de minute s-a prăpădit”, a mărturisit unchiul tânărului.

La secția de terapie intensivă din Craiova sunt internați 31 de pacienți, deși capacitatea este de 30. Unul dintre pacienți, venit la spital cu o plagă injunghiată, este ținut pe targă. Are și Covid, iar medicii nu au unde să îl ducă.

Pe de altă parte, în weekend spitalul nu a avut Remdesivir. Medicamentul a fost adus abia luni dimineață, după ce managerul a trimis duminică noapte un șofer în Capitală, să aducă doze.

Situație critică și la Spitalul Județean de Urgență din Buzău. Din cauza numărului mare de pacienți Covid care au nevoie de îngrijiri, toate paturile disponibile din unitatea medicală au fost ocupate. În disperare, cadrele medicale au transformat un hol într-un salon de spital.

„S-a luat decizia ca pacienții non-Covid care ajung la UPU să fie izolați de alți pacienți, astfel că aceștia au fost aduși în holul spitalului până la găsirea unor locuri libere”, a declarat purtătorul de cuvânt al SJU Buzău.

Medicii au recurs la această soluție „de avarie”, pentru preluarea mai rapidă a bolnavilor și pentru a elibera ambulanțele care stau în curtea spitalului.

Pacienții din triajul improvizat în holul spitalului nu intră în contact cu bolnavii de Covid.

În spitalul din Buzău sunt internați peste 130 de pacienți Covid iar 25 dintre ei sunt în UPU. Toate cele 14 locuri de la secția ATI sunt ocupate de mai multe zile.

Luni, în județul Buzău, au fost înregistrate cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu Covid de la începutul pandemiei, respectiv 365 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Vorbim, de asemenea, și despre 9 decese.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO