Doi preoti din Mures, cercetati intr-un dosar cu trafic de minori. Rolul pe care l-ar fi avut intr-o retea de cersetorie

Ultima actualizare: 26-09-2015 07:04

Doi preoti sunt cercetati de procurorii DIICOT pentru ca ar fi ajutat o grupare care folosea minori pentru a cersi in Franta.

Uluitor, preotii care slujesc in doua parohii din judetul Mures i-ar fi pus pe copii sa jure ca nu vor fura nimic din banii castigati si ii vor da pe toti traficantilor. Mai mult, cei doi aveau si o evidenta stricta a minorilor adusi de membrii retelei sa depuna juramantul.

Ancheta parea una obisnuita pana cand procurorii au ajuns in timpul cercetarilor si la doi preoti din zona.

Au aflat uluiti ca acestia erau mana in mana cu membrii retelei: copiii care urmau sa fie dusi la cersit ajungeau mai intai pe la slujitorii domnului care ii puneau sa jure pe biblie ca nu vor fura nici un ban din sumele pe care le vor strange, pe strazi, in Franta.

Mai mult, copiii erau obligati sa jure ca vor respecta toata perioada de trei luni de zile pentru care au fost recrutati si ca nu vor fugi.

Traficantii ii foloseau pe preoti si pentru alte persoane din comunitate care imprumutau bani de la ei.

Potrivit DIICOT, reteaua era coordonata de trei persoane, un barbat si doua femei.

Indivizii mergeau in cartiere sarace de romi din Mures si luau de acolo copiii dupa ce negociau cu familiile lor.

La Tarnaveni, de unde isi recrutau cele mai multe dintre victime, oamenii stiau ce se intampla, dar nu au luat masuri, pentru ca cei mai multi traiesc tot din cersit.

Barbat: "Baga copiii, ca sa poata lua bani, asa se procedeaza aici, ii duc la cersit sa-si faca casele."

Femeie: "Si eu am muncit acolo, mai merg si copiii si soacra, toti merg la cersit."

Reporter: “Unde ai fost ?
Tanara: In Franta, in Marsilia, cu parintii mei, am muncit pentru mine, eu nu eram pentru nimeni cersetor."

Membrii retelei le promiteau minorilor casa, masa si transport in strainatate si 500 de lei pe luna.

Odata ajunsi insa in Franta, viata copiilor se transforma intr-un iad: mancau din pubelele de gunoi, li se luau toti banii si dormeau sub cerul liber, in parcuri sau sub poduri.

Potrivit DIICOT, minorii erau tot timpul supravegheati de membrii retelei iar orice incercare de a fugi era aspru pedepsita.

Traficantii au obtinut peste 100.000 euro din exploatarea minorilor. Cele trei persoane care coordonau reteaua au fost arestate pentru 30 de zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO