Doi angajati MAE, acuzati de abuz in serviciu si luare de mita. DNA a inceput urmarirea penala sub control judiciar

Ultima actualizare: 25-09-2015 07:02

Comisionul de 10% pare sa ii atraga in plasa procurorilor anticoruptie pe tot mai multi functionari.

Doi angajati ai Ministerului Afacerilor Externe sunt acuzati ca au cerut reprezentantilor unei firme mita ca sa le atribuie lucrari de reparatii la Academia di Romania din Roma.

Procurorii anticoruptie ii acuza de abuz in servciu si luare de mita pe Nelu si Gabriela Bitzica, unul angajat in cadrul Academiei, celalalt la ambasada Romaniei din Italia. Cei doi spun ca procurorii ar fi luat banii in transe - aproximativ 13.000 de euro si ar fi primit si un autoturism.

Nelu Bitica, sef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma, si Gabriela Bitica, economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei Romaniei de la Roma, au fost pusi sub control judiciar pentru 60 de zile.

Procurorii DNA au dispus luarea masurii controlului judiciar pentru 60 de zile fata de Nelu Bitica, sef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma, centru cultural aflat in gestiunea Ministerului Afacerilor Externe, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu si luare de mita.

De asemenea, aceeasi masura s-a luat si fata de Gabriela Bitica, economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei Romaniei de la Roma, pentru luare de mita.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada octombrie 2012 - iulie 2013, cei doi, in calitate de angajati ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins de la reprezentantii unei societati comerciale sume de bani si un autoturism, reprezentand 10 % din valoarea lucrarilor atribuite de ambasada catre firma acestora si au primit efectiv de la acestia 13.300 de euro.

"Primirea sumei respective de bani, de catre inculpatii Nelu Bitica si Gabriela Bitica, s-a facut in mai multe etape in perioada noiembrie 2012 - martie 2013, in orasul Roma din Italia, cu exceptia sumei de 1.450 de euro pe care sotii Bitica au primit-o la Bucuresti printr-un intermediar. Societatea respectiva a derulat mai multe contracte de lucrari cu Accademia di Romania din Roma. Inculpatii au pretins si primit suma respectiva de bani pentru ca, in executarea atributiilor de serviciu, sa atribuie in mod preferential contracte si pentru a indeplini acte astfel incat firma privata sa beneficieze de toate verificarile si aprobarile necesare achitarii sumelor solicitate in contul lucrarilor efectuate", sustin procurorii.

DNA precizeaza ca firma a colaborat cu Accademia di Romania din Roma si, in iulie 2013, a prezentat un deviz de efectuare a unor reparatii a 12 spatii din incinta institutiei in suma initiala de 19.300 euro.

"Nelu Bitica a solicitat ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare in scopul atribuirii altor lucrari, cunoscand ca o alta firma propusese un pret de 25.000 euro, oferta sa fie suplimentata cu 5.000 euro. Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat initial, Nelu Bitica a produs in dauna Ministerului Afacerilor Externe din Romania un prejudiciu material de 5.000 euro", se mai arata in comunicat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO