Fostul ministru Daniel Barbu, audiat la DNA in dosarul de spalare de bani al lui Adrian Severin. Ce a declarat la iesire

Ultima actualizare: 25-09-2015 07:02

Fostul ministru al culturii, Daniel Barbu a ajuns marti dimineata la Directia Nationala Anticoruptie pentru a da declaratii in calitate de martor in dosarul de spalare de bani al fostului europarlamentar Adrian Severin.

Marturia lui Barbu este vitala pentru Adrian Severin care se afla la al doilea dosar de coruptie.

Potrivit unor surse judiciare, el a fost audiat ca martor in dosarul disjuns al fostului europarlamentar Adrian Severin. Daniel Barbu a fost propus pentru a da declaratie procurorilor de Adrian Severin.

"Am fost intrebat daca am participat la activitatile Institutului Social Democrat. Am spus ca am participat la un numar de activitati academice. (...) Eram invitat, participam la 2-3 luni odata. (...) Nu cunosc fondul dosarului", a declarat Daniel Barbu la iesire din sediul DNA.

El a precizat ca persoanele care participau la activitatile institutului nu erau remunerate.

In 17 iulie, DNA a anuntat ca procurorii au dispus extinderea urmarii penale fata de fostul europarlamentar Adrian Severin, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la spalare de bani, in forma continuata.

DNA a precizat ca, in perioada martie 2007 - noiembrie 2010, Adrian Severin a incheiat, fie in nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care facea parte din Parlamentul European, un numar de 20 de contracte de consultanta cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constand in realizarea unor studii.

Procurorii sustin ca, in perioada respectiva, singurele activitati inregistrate de societatile in cauza au fost cele in relatia cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care facea parte.

Ulterior, societatile comerciale respective nu au mai avut niciun fel de activitate, iar in prezent toate figureaza ca fiind radiate din Registrul Comertului.

In aceeasi perioada, potrivit procurorilor, Adrian Severin, in intelegere cu asistentii sai Anne Rose Marie Juganaru si Florin Leontin Abraham si o alta persoana, a actionat in vederea disimularii originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontarile frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferuri succesive ale sumei totale de 586.350 lei efectuate de catre societatile din grup catre o fundatie, prin incheierea unor contracte fictive de pregatire si instruire a personalului.

Conform DNA, din actele de urmarire penala a rezultat faptul ca platile efectuate nu au la baza operatiuni reale. Astfel, pentru a da o aparenta de legalitate transferurilor efectuate, suspectii au convenit disimularea acestora sub forma platii unor servicii de pregatire profesionala a angajatilor, desi aceiasi angajati ai societatilor in cauza au fost angajati si la fundatia respectiva, iar obiectul contractelor incheiate pentru justificarea platilor este similar.

Mai mult, numerele de ordine ale contractelor incheiate de fundatie cu societatile in cauza sunt consecutive, ceea ce indica faptul ca nu au existat contracte incheiate si cu alti potentiali beneficiari ai unor astfel de cursuri.

In plus, o parte din platile facturate de fundatia respectiva catre societatile comerciale "beneficiare" era ulterioara incheierii raporturilor de munca cu acei salariati, acestia fiind angajatii unei alte societati din grup, la momentul respectiv.

De asemenea, fostii sai asistenti Anne Rose Marie Juganaru (in prezent, secretar de stat in Ministerul Mediului) si Florin Leontin Abraham (nepot al avocatului Pavel Abraham) au fost pusi sub acuzare pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO