Doi adolescenți și un bărbat, reținuți în cazul pădurarului ucis în timp ce urmărea hoții
Poliţiştii au reţinut doi adolescenţi şi un bărbat de 50 de ani, care au legătură cu moartea unui pădurar din judeţul Iaşi. Aceştia erau la furat de lemne, când ar fi fost prinşi în fapt.
Cazul aduce în discuţie agresivitatea extremă de care dau dovadă braconierii, însă nu în ultimul rând este de notorietate faptul, că unii paznici sunt mână-n mână cu hoţii.
Potrivit procurorilor, hoţii de lemne ar fi fugit după ce au fost prinşi în fapt, însă, cum pădurarul era pe urmele lor l-au ucis. Omul avea 50 de ani şi lucra de peste două decenii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un alt incident în care a fost implicat un lucrător silvic s-a petrecut duminică seară, în comuna Borca din Neamţ. Un paznic de vânătoare a surprins în pădure mai mulţi indivizi, care, luaţi la întrebări, i-au luat arma şi l-au ameninţat cu moartea. Paznicul a reuşit să scape cu viaţa doar cu fugă.
În timp ce poliţiştii fac cercetări, Romsilva atrage atenţia asupra pericolului în care lucrează angajaţii regiei. În ultimii cinci ani, aproximativ 170 de pădurari au fost agresaţi, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.
Acest bărbat, angajat la Direcţia Silvică Braşov, a fost la un pas să-şi piardă viaţa anul trecut după ce a fost bătut crunt de doi tineri.
Laszlo Socol, pădurar: „În momentul în care am început să îi fotografiez au devenit agresivi şi au luat un lemn din căruţa şi m-au lovit în cap/02:27 Au sărit cu topoarele şi la mine şi la alţi colegi cu care mai executăm patrulări. Ni s-a dat cu lanţuri peste mâna, peste picior. Ameninţări verbale primim la tot pasul.”
O problemă cu care se confruntă pădurarii este şi legislaţia deficitară, spun şefii lor.
În Codul Silvic nu există nicio prevedere care să arate când şi cum pot folosi armele din dotare.
Leonard Pădureanu, şef birou pază şi protecţie a pădurilor, Direcţia Silvică Bacău: „Nu este o procedură clară, fapt pentru care salariaţii noştri încearcă să nu se apere cu armamentul de frică unor consecinţe pe care le-ar avea după ce ar face uzul de armă.”
În plus, nu toţi pădurarii au arme. Nici cel ucis săptămâna trecută nu a avut cu ce să se apere. În multe situaţii, din cauza veşnicelor întârzieri cauzate de blocarea licitaţiilor.
Ioan Bolfa, purtător de cuvânt Direcţia Silvică Iasi: "Pădurarii au pistoale însă nu toţi au fost dotaţi cu armament pentru că licitaţia a fost contestată şi avem două procese pe rol."
Dincolo de toate aceste incidente grave, lacune în legislaţie şi lipsa de fermitate a celor responsabili, sunt destule cazuri în care chiar pădurarii sunt cercetaţi pentru complicitate cu hoţii de lemne. Iar între dosarele penale care îşi aşteaptă rezolvarea, pădurea se topeşte sub ochii noştri.