Document secret din cancelaria lui Putin. Planul de supunere a Republicii Moldova

vladimir putin
Shutterstock

Un document secret de la cancelaria lui Putin arată planurile acestuia de a readuce Republica Moldova în sfera Rusiei. Recentele manifestațiile antiguvernamentale și antiprezidențiale nu sunt decât începutul strategiei, arată documentul Yahoo News.

Un document intern de strategie provenit de la Administrația Prezidențială a lui Putin, obținut de Yahoo News, dezvăluie planurile Moscovei pentru Moldova, mica țară vulnerabilizată între Ucraina, devastată de război, și un membru al NATO și al Uniunii Europene, România.

Potrivit sursei citate, documentul a fost obținut în urma unei colaborări cu organizații de presă europene: Delfi Estonia, ziarul suedez Expressen, Centrul de Dosare cu sediul la Londra, Kiev Independent, Rise Moldova, Frontstory, VSquare, Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk (WDR) și Norddeutscher Rundfunk.

Documentul provine de la Direcția Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră, care în trecut a întcomit o strategie similară, de anexare a Belarusului.

Strategia pentru Republica Moldova a fost redactată în toamna anului 2021, în același timp cu planurile pentru Belarus, cu contribuția Statului Major General al Rusiei și a principalelor servicii de informații ale Moscovei: FSB, SVR și GRU.

Citește și
cutremur general
Cutremur în România în urmă cu puțin timp. Ce magnitudine a avut
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Strategia rusă pentru Republica Moldova se concentrează pe „contracararea încercărilor actorilor externi (în primul rând Statele Unite, țările Uniunii Europene, Turcia și Ucraina) de a interveni în afacerile interne ale Republicii Moldova, de a consolida influența NATO și de a slăbi pozițiile Federației Ruse". Acesta are în vedere aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia, răspunsul Moscovei la UE, și la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, versiunea sa de NATO. Iar planul urmărește "neutralizarea" oricăror acțiuni ale guvernului moldovean pentru a expulza prezența militară rusă din Transnistria, o republică separatistă susținută de Moscova, recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei.

Moldova are o populație de aproximativ 2,6 milioane de locuitori. În primele luni ale invaziei Rusiei în Ucraina, a absorbit 430.000 de refugiați, mai mulți pe cap de locuitor decât orice altă țară. Economia incredibil de slabă a Republicii Moldova - este una dintre cele mai sărace țări din Europa - este în general văzută ca o vulnerabilitate majoră în cazul în care războiul declanșat de Rusia ar trece peste granițele sale. Perspectiva ca Putin să folosească Transnistria ca teren militar provoacă anxietate nu numai la Chișinău, ci și la Kiev și la Washington.

Cele trei direcții ale planului de destabilizare a Moldovei

Prim-ministrului moldovean Dorin Recean, care și-a preluat funcția abia luna trecută, i s-a arătat documentul săptămâna trecută. Recean, fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Sandu, a confirmat că planul Kremlinului reflectă ceea ce el și mulți din guvernul său liberal știau de mult timp. „Rușii au încercat de foarte mult timp să se asigure că Moldova nu are suveranitate asupra politicii sale externe", a declarat el.

Potrivit lui David Kramer, un fost oficial al Departamentului de Stat, „Deși abia recunoaște Moldova ca stat separat, documentul tratează Moldova ca pe un satelit maleabil asupra căruia poate exercita control și influență, încercând în același timp să blocheze influența occidentală. Este tipic pentru atitudinea Kremlinului față de toți vecinii săi și subliniază obiectivul de a menține o sferă de influență bine controlată".

Planul pentru Republica Moldova, din nou în paralel cu cel pentru Belarus, este împărțit în trei capitole diferite: sectorul politic, militar și de apărare, sectorul umanitar și sectorul comercial și economic. Aceste rubrici stipulează repere specifice pe care autorii ar dori să le atingă pe termen scurt (până în 2022), mediu (până în 2025) și lung (până în 2030). Acest ultim an-țintă, se precizează în document, ar trebui să vadă „crearea unor grupuri de influență pro-ruse stabile în cadrul elitelor politice și economice moldovenești".

Strategia a funcționat în Belarus

Dar Belarus și Moldova se află pe traiectorii foarte diferite. În timp ce Belarusul a devenit tot mai apropiat Moscovei pe măsură ce își consolidează autoritarismul, Moldova s-a alăturat Ucrainei în îndepărtarea de pe orbita Rusiei și pro Occident. Rusia nu lasă statele din fostul său bloc sovietic să se îndepărteze cu ușurință; Politicile pro-occidentale pot duce uneori la acțiuni militare: Rusia a invadat Ucraina anul trecut și Georgia în 2008, când liderii ambelor țări au căutat relații mai strânse cu Washingtonul și Bruxelles-ul.

Conducerea moldovenească a adoptat un curs clar pro-occidental", a declarat pentru Yahoo News un oficial occidental din domeniul serviciilor de informații, care are cunoștințe directe despre documentul de strategie în cauză. „Astfel, obiectivele strategice ale Kremlinului devin din ce în ce mai greu de atins, în timp. Rușii au crescut constant presiunea și folosesc tactici mai agresive pentru a realiza aceste obiective".

În 2020, Maia Sandu, un fost economist al Băncii Mondiale cu studii la Harvard, a câștigat alegerile prezidențiale din Moldova împotriva unui președinte în exercițiu pro-rus. Iar în 2021, Partidul pro-occidental Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut o majoritate covârșitoare în Parlamentul moldovean și a început procesul de integrare în UE. Moldova, alături de Ucraina, a obținut vara trecută statutul de candidat la UE, iar sprijinul popular pentru aderarea la acest organism a ajuns la 63%, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional, în noiembrie.

Potrivit oficialului serviciilor secrete occidentale, obiectivul Kremlinului este de a readuce Moldova în sfera de influență a Rusiei. În acest sens, arsenalul lui Putin nu constă în tancuri și avioane de luptă, ca în cazul Ucrainei, ci în armele războiului politic: infiltrarea în țară cu agenți ai serviciilor secrete rusești și alimentarea activității antidemocratice cu ajutorul unor agenți de influență plătiți sau loiali din punct de vedere ideologic.

Liniile documentului, confirmate de John Kirby

Luna trecută, Maia Sandu a acuzat direct Moscova de complot pentru răsturnarea guvernului. „Planul includea sabotaje și persoane cu pregătire militară, deghizate în civili, pentru a desfășura acțiuni violente, atacuri asupra clădirilor guvernamentale și luarea de ostatici", a declarat ea reporterilor în cadrul unei conferințe de presă.

Protestele antiguvernamentale, susținute de partidul politic Șor, favorabil Moscovei, au zguduit Moldova în septembrie anul trecut și au continuat toată iarna, pe fondul unei crize energetice în țară, care era dependentă de gazul rusesc. După ce Rusia a amenințat că va majora prețurile și va reduce livrările către Moldova, Chișinăul a declarat în decembrie că va trece la o companie energetică internă și a refuzat să mai folosească gaz rusesc - pentru prima dată în istoria sa post-sovietică.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, Kremlinul s-a folosit de perspectiva unei ierni fără livrările de energie ale Moscovei pentru a descuraja sprijinul militar și diplomatic al Occidentului pentru Kiev. Europa s-a străduit să sancționeze sever Rusia și să găsească surse alternative de petrol și gaze pentru a se întreține pe parcursul sezonului. Dar, odată cu apropierea primăverii, amenințarea rusă a eșuat în mare măsură.

Într-adevăr, o temă majoră a demonstrațiilor anti-Sandu este cererea ca guvernul să ramburseze populației prețurile ridicate la utilități. „Vrem să obligăm guvernul nostru să plătească facturile pentru încălzire, electricitate și gaz pentru cele trei luni de iarnă, decembrie, ianuarie și februarie, pentru toți cetățenii noștri", a declarat pentru Yahoo News Marina Tauber, vicepreședintele Partidului Șor, de opoziție, și principalul organizator al protestului de duminică. Tauber a negat categoric că partidul său ar fi fost finanțat de Rusia. "În niciun caz", a spus ea.

Cu toate acestea, mai multe instituții au transmis că Partidul Șor, condus de oligarhul pro-rus Ilan Șor și numit după acesta, a plătit protestatarii pentru a se prezenta. Krzysztof Lisek, un fost deputat polonez, în prezent director de program la Chișinău pentru Institutul Republican Internațional, a declarat pentru Yahoo News că Șor aduce oameni cu autobuzul din orașul său natal Orhei, la aproximativ 45 de kilometri nord de Chișinău, unde oligarhul a construit un parc de distracții și a curățat un lac. „Oamenii partidului său stau chiar și în fața școlilor, încurajând adolescenții să participe la demonstrații", a declarat Lisek.

Vinerea trecută, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby a făcut un anunț surpriză în cadrul briefingului de presă la Casa Albă. Serviciile secrete americane, a spus el, au stabilit că Kremlinul plănuiește să răstoarne o altă democrație europeană. „Actorii ruși, unii dintre ei având legături actuale cu serviciile secrete rusești, încearcă să organizeze și să folosească protestele din Moldova ca bază pentru a alimenta o insurecție fabricată împotriva guvernului moldovean", a declarat Kirby.

La două zile după această declarație, în Moldova a fost o demonstrație antiguvernamentală duminică. Mii de oameni care fluturau steagul albastru, galben și roșu al Republicii Moldova au mărșăluit pe străzile din centrul capitalei Chișinău, trecând pe lângă Parlamentul național și clădirea executivului. „Jos Maia Sandu!", au scandat ei.

Poliția locală a arestat 54 de manifestanți pentru încălcarea ordinii publice, aproape jumătate dintre ei fiind minori. De asemenea, poliția a afirmat că au fost făcute patru amenințări cu bombă în toată țara, una dintre ele la aeroportul internațional. Între timp, poliția de frontieră moldovenească a declarat că a împiedicat intrarea în țară a unui presupus mercenar din Grupul Wagner, alături de alte 181 de persoane.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
USR: România riscă să piardă cel puțin 1,4 miliarde de euro din PNRR. Premierul Nicolae Ciucă: Cererea de plată se va aproba
USR: România riscă să piardă cel puțin 1,4 miliarde de euro din PNRR. Premierul Nicolae Ciucă: Cererea de plată se va aproba

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, că România va îndeplini toate jaloanele și țintele din PNRR, astfel încât să primească toți banii din acest program.  

Cutremur în România în urmă cu puțin timp. Ce magnitudine a avut
Cutremur în România în urmă cu puțin timp. Ce magnitudine a avut

Un cutremur s-a produs, marți seara, în Oltenia, Gorj, la ora 20:34. 

Putin susține că explozia de la Nord Stream a fost executată „la nivel de stat”, nu de un grup pro-Ucraina
Putin susține că explozia de la Nord Stream a fost executată „la nivel de stat”, nu de un grup pro-Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că explozia gazoductelor Nord Stream a fost executată la „nivel de stat”, respingând ca „total absurdă” ideea că un grup autonom pro-Ucraina ar fi fost responsabil.

Putin, vizită de lucru la o fabrică de elicoptere din Siberia. Armata sa ar trece printr-o criză de echipamente
Putin, vizită de lucru la o fabrică de elicoptere din Siberia. Armata sa ar trece printr-o criză de echipamente

Vladimir Putin a făcut, marţi, o vizită de lucru la fabrica de elicoptere din Ulan-Ude, în Republica Buriatia, unde. Liderul de la Kremlin le-a spus muncitorilor că războiul din Ucraina continuă pentru că este ameninţată însăşi existenţa Rusiei ca stat.

Anchetă în urma incidentului aviatic din Suceava. Cum s-au lovit cele două aeronave Wizz Air
Anchetă în urma incidentului aviatic din Suceava. Cum s-au lovit cele două aeronave Wizz Air

Un accident mai puțin obișnuit s-a înregistrat pe Aeroportul din Suceava. Două avioane ale companiei WizzAir s-au ciocnit la sol, în apropierea pistei de decolare. 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.