Deși Ucraina și R. Moldova au primit statut de candidat la UE, calea către aderare nu este nici simplă, nici clară

×
Codul embed a fost copiat

Speranțele înfrigurate ale ucrainenilor și moldovenilor au primit o încurajare importantă după ce șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană au acordat statut de candidat la aderare celor două țări.

În privința Georgiei, în schimb, liderii europeni consideră că statul caucazian mai are de așteptat până își rezolvă anumite probleme. "Moldovenii au impresia că europenii îi plac mai mult dacă sunt tot mai anti-ruși", a reacționat cu dispreț purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Charles Michel, președintele Consiliului European: Am decis să acordăm statutul de candidat Ucrainei și Moldovei și suntem gata să oferim același statut Georgiei, odată ce problemele prioritare vor fi rezolvate.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: Îi felicit călduros pe președinții Zelenski și Sandu.

Pe contul de Twitter al presedintelui francez, momentul a fost marcat prin postări în limbile română și ucraineană.

Citește și
vladimir putin
Reacția Rusiei privind aderarea Ucrainei și R. Moldova la UE. Lavrov spune că Putin nu se opune
Pe cine vor bucureștenii primar general la Capitală. Ultimul sondaj realizat la comanda lui Nicușor Dan

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski: E o mare victorie! Așteptăm asta de 120 de zile (de război) și 30 de ani (de independență)!

Pe Olga Stefanishina, vicepremier ucrainean responsabil pentru integrare euro-atlantică, chiar au podidit-o lacrimile la aflarea veștii.

Locuitor din Donbas: Firește, sunt încântat. Am încercat cu Poroshenko (predecesorul lui Volodimir Zelenski) ani de zile fără succes. Acum lucrurile s-au accelerat. Cred că Zelenski a fost mai deștept.

Mateusz Morawiecki, premierul polonez: Ca să reziste, Ucraina are nevoie de orizont și de speranță. Exact asta i-am oferit astăzi.

Dar calea către aderare nu este nici simplă, nici clară. Nu știm deocamdată nici când vor începe negocierile, nici cât va dura întregul proces.

Ursula von der Leyen: Aceste state trebuie să-și facă temele înainte să treacă la următoarea etapă a procesului de aderare. Sunt convinsă, însă, că se vor mișca toate cât de repede se poate și vor munci din greu ca să implementeze reformele necesare.

Maia Sandu, președinte Republica Moldova: Astăzi să ne bucurăm, iar de mâine ne așteaptă o muncă grea și de lungă durată pentru construirea Moldovei europene. Cu sprijinul UE, împreună cu dumneavoastră, prin muncă, disciplină și ordine, Moldova are șansa reală de a se dezvolta. Numai împreună putem ridica țara noastră!

Klaus Iohannis, președintele României: Din partea României, Moldova va primi absolut tot ajutorul de care are nevoie și cu siguranță noi vom veni cu toată expertiza și experiența pe care am acumulat-o în toți acești ani.

Transformarea Ucrainei și a Moldovei în țări candidate la integrarea europeană s-ar putea dovedi mai mult un act simbolic decât unul concret. Liderul francez chiar o spune deschis.

Emmanuel Macron, președintele Franței: Pentru Moldova și Ucraina, în mod clar decizia este legată de context. Da, este un mesaj politic, asum asta deschis. Să fim lucizi, procesul de aderare va lua mult timp, poate unii nici nu vor ajunge la destinație. Dar este imperios necesar să ne stabilizăm vecinătatea. Răspunsul geopolitic corect este astăzi să continuăm să oferim perspective. După ce, din rațiuni corecte, NATO a spus NU Ucrainei, am fi comis greșeala politică de a permite un vid în zonă dacă n-am fi întins mână acum Ucrainei și Moldovei.

Oricum, ucrainenii nu-și fac iluzii că li s-au rezolvat toate problemele.

Locuitor din Donbas: Până nu stârpim corupția, nu ne vor primi, nu ne lasă s-o luăm pe scurtături. De sus până jos, de generații întregi, totul este contaminat de corupție.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Gigi Becali a făcut anunțul: ce fotbalist semnează cu FCSB
NEWS ALERT Gigi Becali a făcut anunțul: ce fotbalist semnează cu FCSB
Citește și...
Lavrov acuză UE şi NATO că se pregătesc de război împotriva Rusiei
Lavrov acuză UE şi NATO că se pregătesc de război împotriva Rusiei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Uniunea Europeană şi NATO că îşi unesc forţele pentru a purta război împotriva Rusiei, relatează vineri DPA.

Reacția Rusiei privind aderarea Ucrainei și R. Moldova la UE. Lavrov spune că Putin nu se opune
Reacția Rusiei privind aderarea Ucrainei și R. Moldova la UE. Lavrov spune că Putin nu se opune

Kremlinul cataloghează drept o ”afacere internă a Europei” decizia Celor 27 de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE), relatează AFP, potrivit News.ro.  

Recomandări
Gaz radioactiv, extrem de periculos, în școlile și grădinițele din România. Boala gravă pe care o generează
Gaz radioactiv, extrem de periculos, în școlile și grădinițele din România. Boala gravă pe care o generează "ucigașul tăcut"

Într-un sfert dintre școlile și grădinițele din 16 județe din țară a fost măsurată o concentrație mare de radon, un gaz radioactiv care se acumulează în clădiri și este periculos pentru sănătate.

Cum ar putea reacționa NATO în cazul în care rachetele Rusiei vor zbura în direcția României. „Putin ar trebui avertizat”
Cum ar putea reacționa NATO în cazul în care rachetele Rusiei vor zbura în direcția României. „Putin ar trebui avertizat”

La nivelul NATO ar trebui să se ia decizia de a doborî rachetele din spaţiul aerian ucrainean, care se îndreaptă spre Polonia sau România, susţine generalul polonez Waldemar Skrzypczak.  

Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu
Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu

Activitatea aeroportului Chişinău a fost afectată, duminică seară, în urma unei ameninţări cu bombă, cursa aeriană Londra-Chişinău cu 220 de pasageri la bord fiind deviată către Iaşi.