Surse: Procurorii militari anticoruptie au extins urmarirea in dosarul fostului ministru Dobritoriu

Corneliu Dobritoiu

Surse judiciare citate de Mediafax au declarat ca fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a fost citat marti de procurorii militari anticoruptie pentru a-i aduce la cunostinta ca a fost extinsa urmarirea, fiind acuzat si de fals.

Este vorba despre dosarul in care este cercetat pentru modul in care obtinut locuinta de serviciu, fiind acuzat si de fals.

Potrivit surselor citate, fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu si ceilalti inculpati din dosarul privind atribuirea ilegala a unor locuinte de serviciu de la MApN sunt asteptati la sediul Directiei Nationale Anticopruptie incepand cu ora 11.00, pentru a li se aduce la cunostinta faptul ca in cazul lor s-a extins cercetarea penala pentru fals.

Sursele citate au precizat ca in cazul lui Corneliu Dobritoiu cercetarea penala a fost extinsa "cu una - doua fapte de fals".

Directia Nationala Anticoruptie anunta, in 16 aprilie, ca a fost inceputa urmarirea penala in acest dosar in cazul generalilor Corneliu Dobritoiu si Traian Pigui. Procurorii au dispus inceperea urmaririi penale in cazul generalului maior in rezerva Corneliu Dobritoiu pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participatiei improprii.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu, despre declaratiile lui Dobritoiu privind legea "lautareasca": Mos Teaca e Mos Teaca
VIDEO. Zelenski, reacție după discuția dintre Olaf Scholz și Vladimir Putin

Generalul de brigada in rezerva Traian Pigui, sef al Directiei domenii si infrastructura din MApN la data faptelor, este cercetat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participatiei improprii, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, potrivit DNA.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale se arata ca exista date si indicii temeinice ca, in calitate de sef al Directiei domenii si infrastructura din Ministerul Apararii Nationale, Traian Pigui s-a implicat in atribuirea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu, dintre care unele preluate de la RAAPPS, pentru a fi cumparate la pret subventionat, in baza Legii 562/2004, de catre cadre militare cu functii de conducere din MApN (la data faptelor).

"Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei legii, locuinte de serviciu apartinând Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care, titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul României, titularul cererii sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat", potrivit DNA.

Valoarea prejudiciului in dauna Ministerului Apararii Nationale a fost estimat la 1,2 milioane de lei.

In 26 aprilie, DNA anunta ca in acest dosar mai sunt urmariti penal generalii Floarea serban, Francisc Radici, Constantin Nastase, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, coloneii Cornel Julea si Ionel Vizitiu si plutonierul Mihaela Matei, pentru ca au cumparat locuinte de la MApN folosind declaratii false.

Generalul maior Floarea Serban, generalul maior Francisc Radici, generalul maior Constantin Nastase, generalul locotenent Sergiu Tudor Medar, generalul locotenent Gheorghe Rotaru, generalul de corp de armata Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, colonelul Cornel Julea, colonelul Ionel Vizitiu si plutonierul adjunct Mihaela Matei, toti in rezerva, sunt cercetati pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participatiei improprii, potrivit DNA.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale se arata ca exista date si indicii temeinice ca cele zece persoane au inchiriat si ulterior au cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, cu incalcarea prevederilor legale, folosind declaratii false.

Potrivit procurorilor, acestia s-au prevalat de prevederile Legii 562/2004 pentru a-si cumpara locuintele de serviciu, in conditiile in care detineau sau detinusera una, doua sau chiar trei alte locuinte proprietate personala.

Potrivit Legii 562/2004, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei actului normativ, locuinte de serviciu apartinand Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care aceea ca titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul României, titularul cererii sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat.

Celor zece persoane care au detinut functii de conducere in MApN li s-au adus la cunostinta acuzatiile in perioada 16 - 24 aprilie.

Presa relata, in 2007, ca numerosi membri ai conducerii Ministerului Apararii si-au cumparat locuintele de serviciu, fara respectarea prevederilor legale. Ministerul Apararii informa ulterior ca subiectul locuintelor de serviciu pentru militari se afla in atentia nou-infiintatei Directii de Prevenire si Investigare a Coruptiei si Fraudelor, care a inceput verificarile inca din primele zile ale lui ianuarie 2007.

Sorin Frunzaverde, ministru al Apararii la acea vreme, declara ca majoritatea militarilor care si-au cumparat locuintele de serviciu au facut-o conform legii.

In 2007, liberalul Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apararii, declara ca vanzarea locuintelor de serviciu catre personalul angajat al MAp s-a facut prin declaratii pe propria raspundere, dar dupa mandatul sau, printr-o lege aprobata in Parlament.

Directia de Prevenire si Investigare a Coruptiei si Fraudelor (DPICF) din MAp a stabilit, in noiembrie 2007, ca, din cei 160 de ofiteri superiori a caror situatie locativa a fost verificata, 30 au beneficiat fara drept de locuinte de serviciu, dosarele acestora urmând sa ajunga la DNA.

Articol recomandat de sport.ro
Gestul kosovarilor din România a făcut înconjurul lumii. Reacția presei internaționale
Gestul kosovarilor din România a făcut înconjurul lumii. Reacția presei internaționale
Citește și...
Corneliu Dobritoiu: Procurorii m-au anuntat ca au inceput urmarirea penala pe numele meu
Corneliu Dobritoiu: Procurorii m-au anuntat ca au inceput urmarirea penala pe numele meu

Corneliu Dobritoiu a declarat, marti, la iesirea de la DNA, ca procurorii l-au anuntat ca au inceput urmarirea penala pe numele lui, precizand ca este victima unui dosar politic si ca daca i se va propune functia de ministru al Apararii, nu va refuza.

Traian Basescu, despre declaratiile lui Dobritoiu privind legea
Traian Basescu, despre declaratiile lui Dobritoiu privind legea "lautareasca": Mos Teaca e Mos Teaca

Presedintele Traian Basescu a comentat, luni, declaratiile ministrului Apararii, Corneliu Dobritoiu, care a spus ca Strategia nationala de aparare nu a ajuns in termen la Parlament si aceasta lege este una "lautareasca". 

Cearta intre Dobritoiu si Fota la o dezbatere la Academia Romana. Cei doi au parasit sala
Cearta intre Dobritoiu si Fota la o dezbatere la Academia Romana. Cei doi au parasit sala

Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, si consilierul prezindential Iulian Fota au avut un schimb dur de replici, luni, in Aula Academiei Romane, pe tema strategiei nationale de aparare.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.