Doar 25% din populația eligibilă s-a vaccinat în România. Tulpina indiană poate deveni dominantă
Tulpina indiană va deveni dominantă la nivel global, pentru că este mult mai contagioasă decât celelalte variante ale virusului, susțin oficialii din sănătate.
România are deja prima victimă a mutației Delta a coronavirusului, o femeie de 72 de ani din Argeș. O altă pacientă, din același județ și tot nevaccinată anticovid, este în stare gravă la terapie intensivă, infectată cu aceeași mutație. La nivel mondial, autoritățile fac apel ca oamenii să se vaccineze.
România a înregistrat primul deces din cauza tulpinii Delta sau varianta indiană a coronavirusului. Este într-adevăr vorba de o femeie de 72 de ani din județul Argeș. Era internată în secția de terapie intensivă a spitalului județean din Pitești.
Deocamdată testele arată că nu a călătorit în străinătate așa că nu se știe de unde a luat virusul. O altă femeie este internată la secția de terapie intensivă a aceluiași spital și ea a fost depistată cu varianta Delta a coronavirusului, iar medicii fac tot posibilul să o salveze.
Din testele analizate, în România au fost depistate în total 44 de cazuri de tulpina Delta. Însă numărul ar putea fi mult mai mare.
Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile atrag atenția că până la sfârșitul lunii august tulpina Delta va deveni dominantă la nivel global.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Are capacitatea de a deveni tulpina majoritară, dominantă în ceea ce privește numărul de cazuri pirn faptul că are această capacitate de trasmitere crescută cu 60%, se poate asocia cu reducerea eficienței vaccinurilor dacă nu completăm schema de vaccinare''.
Până acum, în România, doar 25 % din populația eligibilă a făcut schema completă de vaccinare. Tocmai de aceea coordonatorii campaniei vor intensifica imunizarea mai ales în medicul rural.
Andrei Baciu, secretar de stat în MS: „Vom crește numărul de echipe care să ajungă în medicul rural, acest lucru se întâmplă deja, dar vom face lucrurile sistematic pentru fiecare comunitate, pentru fiecare localitate, astfel încât cei care își doresc să se vaccineze să o facă foarte ușor''
Pe de altă parte, 35 de mii de doze vaccin Astrazeneca vor fi distruse, întrucât expiră la finalul acestei luni. România a plătit pentru ele 70 de mii de euro.