Doar 20% din locuințele din România sunt protejate cu o asigurare împotriva dezastrelor naturale
Îngrijorarea românilor privind siguranța locuinței a crescut după cutremurele devastatoare din Turcia și Siria. Dovadă că, în câteva zile, în România s-au emis cu 25% mai multe poliţe de asigurare obligatorie decât în perioada similară din 2022.
Pe de altă parte, doar 20% din locuințe sunt protejate cu o asigurare împotriva dezastrelor naturale chiar dacă aceasta este obligatorie. Iar numărul asigurărilor facultative care acoperă o locuința în proporție de 100% este și mai scăzut.
Majoritatea locuințelor din România nu sunt asigurate în caz de cutremur. Din cele 9,6 milioane de case și apartamente, câte sunt în total, conform Institutului Național de Statistică, doar puțin peste 1,8 milioane au o poliță de asigurare obligatorie.
Însă, în zilele care au urmat după cutremurele din Turcia, în România s-au emis cu 25% mai multe polițe obligatorii de locuință față de perioada similară a anului 2022.
Nicoleta Radu, director PAID: „Acesta este un procent destul de mare de creștere, dar el ar trebui să se mențină așa pe o durată cât mai mare. Dacă va dura această creștere o săptămână sau două ca efect al emoției de moment, acesta nu va însemna neapărat o creștere semnificativă în totalul nrumărului de polițe în vigoare. Săptămâna trecută a crescut media de emitere de la câteva 5-6 mii pe zi, polițe, până la 8-9.000 de polițe pe zi”.
În România sunt două tipuri de asigurări obligatorii pentru locuințe: una pentru construcțiile din materiale mai rezistente, din beton de pildă, care costă 20 de euro pe an, deci aproximativ 100 de lei și se asigură până la 20.000 de euro, în funcție de paguba produsă locuinței. Al doilea tip de poliță este pentru locuințele din materiale mai puțin rezistente, cum ar fi cele din chirpici. În acest caz polița este 10 euro pe an, dar asigură numai 10.000 de euro.
Însă asigurarea obligatorie este doar primul pas. Pentru a fi despăgubiți pentru întreagă valoare a locuinței, este necesară o poliță de asigurare facultativă.
Poliță facultativă acoperă riscurile de catastrofă precum inundații, alunecări de teren și cutremur peste limita poliței PAD, care este de doar 20.000 de euro. De exemplu, dacă aveți o locuință de 100.000 de euro și încheiați asigurarea obligatorie PAD și una facultativă, aceasta din urmă vă acoperi riscurile de inundație, cutremur și alunecări de teren în limita a 80.000 de euro. Restul este acoperit de polița PAD. De asemenea, celelalte riscuri incendiu, furt etc. vor fi acoperite în limita a 100.000 de euro.
Călin Matei, director adjunct companie de asigurări: „Pe lângă riscurile de bază, riscul de bază într-o asigurare facultativă e partea de explozie sau incendiu la care pot fi adăugate, marea majoritate a românilor optează pentru zona de calamități naturale, cutremur, inundație, sunt foarte multe alte tipuri de riscuri care pot fi acoperite printr-o poliță de asigurare, un preț depinde de ce riscuri îți sunt incluse”.
În România doar 1.600.000 de locuințe au și asigurare facultativă. Pe de altă parte, nu pot fi încheiate asigurări, nici obligatorii și nici facultative, pentru clădirile cu risc seismic grad 1. Pentru o locuință din București, de exemplu, evaluată la 100.000 de euro, asigurarea facultativă costă între 100 și 150 de euro pe an.