DNSC, atacat de hackeri, la o zi după Camera Deputaților. Ministrul Digitalizării dă vina pe eroarea umană și Windows 7
DNSC a fost atacat de hackeri în noaptea de marți spre miercuri. Site-ul Directoratului a fost inundat de accesări simultane, dar ministrul Bogdan Ivan susține că nu a fost afectat și nici nu au fost sustrase documente, așa cum s-a întâmplat la Parlament.
Site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică a fost ţinta unui atac cibernetic în noaptea de marţi spre miercuri.
„În cursul nopţii, între ora 1:00 şi 7:00 dimineaţa, site-ul Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică a fost atacat cu o pondere de aproximativ 18.000 de accesări pe secundă. În momentul de faţă, efectele sunt unele nule pentru site-ul DNSC. Nu au fost copiate fişiere, nu a fost adus într-o stare nefuncţională site-ul, el funcţionează şi este protejat " a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Bogdan Ivan a dezvăluit miercuri, într-o conferinţă de presă, și consecințele atacului cibernetic de marți, de la Camera Deputaţilor.
„Vorbim de un total de 316 fişiere care au fost copiate, dintre care 190 documente scanate şi 36 editabile”, a declarat ministrul Digitalizării.
Ce s-a furat de la Camera Deputaților
Potrivit acestuia, au fost sustrase atât documente publice, dar şi acte de identitate ale parlamentarilor.
„Conţinutul lor este unul public şi anume contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget şi date care nu sunt destinate publicului – copii după actele de identitate ale parlamentarilor”, a mai precizat ministrul.
„Toţi cei care sunt consideraţi responsabili (...) vor putea să răspundă în faţa legii pentru acest lucru. Principalii vinovaţi sunt atacatorii”, a mai declarat Ivan.
Acesta a mai afirmat că, zilnic, România se confruntă cu peste 25.000 de atacuri cibernetice.
Ministrul a precizat că, în general, în cazul atacurilor, problema ţine de eroare umană, statistica arâtând că 90% din atacuri se produc din eroare umană.
„Sistemele nu au fost actualizate cu cele mai noi tehnologii şi versiuni de soft (...) pe unele sisteme funcţiona Windows 7”, a mai precizat ministrul.
Bogdan Ivan a precizat, răspunzând unor întrebări, că nu se pune problema plăţii răscumpărării.