Bica lanseaza acuzatii la adresa lui Coldea: "Mi-a cerut sa reanalizez situatia lui Tender". Ce a declarat fosta sefa DIICOT
Alina Bica a declarat la ICCJ ca Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut sa reanalizeze situatia lui Ovidiu Tender, in dosarul Carom, data fiind pozitia in Africa a acestuia din urma si contractele pe care urma sa le deruleze.
Alina Bica a aratat in fata instantei ca Florian Coldea i-ar fi cerut sa "reanalizeze" situatia lui Tender, in dosarul Rafo-Carom, instrumentat de ea, scrie Mediafax.
"Am fost chemata de domnul Coldea Florian, prim-adjunctul Serviciului Roman de Informatii, care mi-a adus la cunostinta o informare in care mi se preciza ca, din ratiuni de securitate nationala, avand in vedere pozitia domnului Tender in Africa si faptul ca prin S.C. PROSPECTIUNI S.A. urmeaza sa se deruleze anumite contracte, ar fi oportun sa ma gandesc daca este posibil sa reanalizez situatia acestui inculpat. I-am explicat domnului Coldea ca lucrurile in dosar sunt foarte bine facute si ca o solutie de achitare este exclusa, iar dumnealui m-a intrebat ce parere am cu privire la modalitatea de executare a pedepsei»”, a spus aceasta.
Bica a mai declarat ca a refuzat initial cererea lui Coldea, dar i-a dat apoi informari, in contextul in care DIICOT nu mai primea sesizari de la SRI pentru anchete si in care ar fi fost informata ca este interceptata si ca procurorul-sef al DNA Laura Codruta Kovesi s-ar fi laudat ca ii va face dosar penal.
"Ulterior intalnirii cu dl. Coldea Florian am constatat, ca efect, doua aspecte la nivelul directiei: DIICOT nu a mai primit nicio sesizare de la SRI cu privire la noi posibilitati de investigatii in dosare, astfel ca, in decursul anului 2014, la DIICOT au venit in total un numar de sase - sapte sesizari si toate neserioase. in mod frecvent, mi se aducea la cunostinta, prin intermediul diverselor persoane, ca poate ar fi cazul sa parasesc functia pe care o ocup, ca in birou mi-a fost instalata tehnica de interceptare si ca doamna procuror sef Kovesi s-a laudat, in mod frecvent, ca va ajunge sa-mi construiasca anumite dosare penale, lucru care s-a si intamplat", a declarat Bica, potrivit motivarii.
Bica mai precizeaza in declaratie ca il informa pe Coldea in legatura cu fiecare termen de judecata care se acorda in dosarul lui Ovidiu Tender, sustinand insa ca nu a facut "niciun demers de usurare a situatiei lui Tender".
Fosta sefa a DIICOT a mai spus, in fata instantei, ca relatiile dintre ea si Florian Coldea au fost "destul de tensionate, cu atat mai mult cu cat acesta era preocupat de declansarea momentelor operative si in alte cauze ale DIICOT", lucru cu care ea nu a fost de acord, lasand "lucrurile sa mearga in ritmul lor firesc iar actiunile sa fie declansate atunci cand sunt probe in cauza si nu cand dorea SRI", se mai arata in motivare.
In acelasi document se mai arata ca procurorul DNA prezent la judecarea propunerii de arestare a apreciat ca "intreaga constructie a declaratiei inculpatei pe bazeaza pe supozitii decurgand din acreditarea ideii existentei unor relatii tensionate cu SRI, desi sub acest aspect, simpla lecturare a presei releva ca bilantul DIICOT pentru 2013, desfasurat in anul 2014 a avut loc «in incinta SRI»". "Or, daca relatiile ar fi fost tensionate la nivelul conducatorilor inca din anul 2013, asa cum afirma inculpata, singura concluzie rationala este ca in calitate de procuror sef DIICOT ar fi optat cel putin pentru alta locatie", a sustinut procurorul.
Alina Bica este cercetata intr-un nou dosar, disjuns din cel al despagubirii ilegale de la ANRP, fiind acuzata, printre altele ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender sa obtina o solutie favorabila in dosarul Rafo-Carom.
In acest dosar, inalta Curte de Casatie si Justitie a emis sambata mandate de arestare preventiva pentru Alina Bica, Dorin Cocos, fiul sau Alin Cocos, Adriean Videanu si Florentin Mihailescu.
Procurorii DNA arata, in referatul cu propunerea de arestare a fostei sefe a DIICOT ca Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender, a pus procurorii de sedinta sa depuna concluzii favorabile in procesul acestuia si chiar sa semneze un proces-verbal ca vor proceda asa.
Mirel Radescu: Dosarul Tender mi-a fost luat, Bica mi-a zis sa nu-i subminez autoritatea
In legatura cu procurorul de sedinta din dosarul Carom Mirel Radescu, Bica a declarat ca a fost de acord cu redistribuirea sedintelor de judecata, la solicitarea acestuia, astfel incat "sa fie degrevat de anumite dosare", intrucat el si-ar fi dorit o functie de conducere in cadrul Serviciului de combatere a macrominalitatii economico - financiare.
La randul sau, Procurorul DIICOT Mirel Radescu, care participa la sedintele de judecata in dosarul lui Ovidiu Tender, a declarat la DNA ca a fost inlaturat de Alina Bica din acest dosar, pe care a continuat sa-l urmareasca, fosta sefa a DIICOT avertizandu-l sa nu-i mai submineze autoritatea.
"In luna iunie 2013 inculpata Bica Alina Mihaela i-a solicitat procurorului de sedinta, martorul Radescu Gheorghe Mirel, care a participat la cercetarea judecatoreasca inca din anul 2008, sa-i prezinte evolutia si care este punctul sau de vedere relativ la finalitatea dosarului nr.28726/3/2006 al Tribunalului Bucuresti, in care fusesera trimisi in judecata mai multi inculpati, inclusiv Tender Ovidiu Lucian. In considerarea faptului ca, in dosarul disjuns din acest dosar si care privea pe inculpatul Iancu Marian Alexandru, instanta pronuntase o condamnare de 10 ani inchisoare, iar faptele pentru care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului Tender Ovidiu Lucian erau similare, procurorul Radescu Gheorghe Mirel i-a spus ca se asteapta ca instanta sa-i aplice acestuia o pedeapsa de 15 ani de inchisoare", se arata in motivarea instantei.
In august 2013, Mirel Radescu, desi participase de peste cinci ani la sedintele de judecata in dosarul lui Tender, "a fost anuntat de procurorul-sef serviciu, martora Stefanescu Silvia ca, exceptand cauza Tender, urma sa participe la toate celelalte cauze din dispozitia procurorului-sef directie, inculpata Bica Alina Mihaela, care a desemnat ca procuror de sedinta pe Curelaru Claudia Ionela in cauza Tender", se spune in continuare in motivare.
"In considerarea faptului ca am apreciat ca datorita complexitatii deosebite a cauzei este normal sa continui sa particip la sedinta de judecata, la termenul de judecata din luna septembrie 2014 am intrat din nou in sedinta, motiv pentru care a doua zi am fost chemat la Bica Alina Mihaela, punandu-mi-se in vedere ca din acel moment sa nu mai am niciun contact cu respectivul dosar si ca este ultima data cand imi permit sa-i subminez autoritatea", spune Radescu in declaratia data in fata anchetatorilor, citata in motivare.
Radescu mai spune ca, din punctul sau de vedere, daca ar fi participat in continuare la judecarea cauzei luiTender, aceasta ar fi fost finalizata pana la sfarsitul anului 2013.
"Sustin acest lucru datorita faptului ca, profitand de faptul ca atat judecatoarea investita cu judecarea cauzei, cat si colega mea, Curelaru Claudia Ionela erau noi in cauza, aparatorii inculpatilor au reiterat cereri formulate anterior in cursul cercetarii judecatoresti si pentru care instanta dispusese definitiv, astfel incat, prin aceasta aparenta completare a cercetarii judecatoresti, finalizarea cauzei sa fie impinsa dupa data de 1 februarie 2014, cand a intrat in vigoare noul Cod penal", spune magistratul.
El arata totodata ca, incepand cu data de 15 noiembrie 2013, a fost delegat procuror-sef birou in cadrul Serviciului de combatere a criminalitatii economico-financiare, dar nu a "considerat acest fapt o promovare", ci "o indepartare" a sa de la Serviciul judiciar, astfel incat sa nu mai participe la judecarea unor cauze.
Judecatorul ICCJ mai noteaza in motivare, citand din declaratia data de procurorul DIICOT Silvia stefanescu, ca Bica a convocat-o in biroul ei pe aceasta si pe Claudia Ionela Curelaru, procurorul de sedinta in cazul Tender, si le-a pus in vedere sa semneze un proces verbal din care rezulta ca sunt de acord ca in dosarul lui Tender sa se puna concluzii ca modalitatea de executare a pedepsei sa fie suspendarea sub supraveghere
"I-am sugerat sa lase instanta de judecata sa decida,spunandu-i, totodata, ca Iancu Alexandru, in dosar de acelasi gen, a primit o pdeapsa de 11 ani inchisoare. Replica Alinei Bica a fost «Silvi, nu esti de acord cu mine?» in acest context, i-am zis ca da, mi-a dat stiloul ei si am scris in sensul celor aratate, aspect ce rezulta si din caietul de sedinta de analiza a solutiilor. Dupa acest episod, dandu-mi seama ca am acceptat cu prea multa usurinta propunerea procurorului sef directie, la Curtea de Apel Bucuresti, fiind planificata in sedinta de judecata, i-am cerut Claudiei Curelaru sa nu depuna la dosarul cauzei acel referat, pentru ca devine public. (...) Daca s-ar fi depus acel referat la dosarul cauzei si ar fi devenit public, datorita experientei mele de 24 de ani mi-am dat seama ca aceasta solicitare nu a fost intamplatoare, pentru ca, in acest context, as fi fost in imposibilitate sa execit calea de atac a apelului", spune Stefanescu in declaratie.