Sistemul de sanatate, lovit din toate partile. HP si reprezentanti CNAS, acuzati de o paguba de 17 milioane de euro

×
Codul embed a fost copiat

Sistemul de sanatate este lovit din toate partile de cutremure. De aceasta data, in atentia procurorilor au intrat 9 persoane care au sau au avut legaturi cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

Vasile Ciurchea, fostul presedinte al CNAS a ajuns luni la Directia Nationala Anticoruptie si a aflat ca este acuzat de abuz in serviciu in forma continuata. Acuzatia planeaza si asupra altor 4 persoane care aveau functii de conducere in cadrul CNAS in urma cu 9 ani: Vasile Ciurchea, presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) la data faptelor , respectiv februarie 2007 - ianuarie 2009, Valeriu Simion - vicepresedinte al CNAS la data faptelor, Lana Stolea - director general adjunct al CNAS la data faptelor, Mihai Bejat - director la Directia Tehnologia Informatiei din cadrul CNAS la data faptelor, Ovidiu Munteanu - director la Directia Juridic si Contencios din cadrul CNAS la data faptelor.

Procurorii sustin ca in perioada 2007-2009 reprezentantii CNAS au incheiat mai multe acte aditionale la un contract de informatizare a institutiei si astfel au cumparat la preturi supraevaluate serviciile de asistenta tehnica pentru Sistemul Informatic Unic Integrat. Plata s-ar fi facut fara o procedura de achizitie legala, iar oferta ar fi fost acceptata fara nicio negociere. Paguba se ridica la aproape 17 milioane de euro.

Mai exact reprezentantii CNAS si firma SC HP Romania SRL au incehiat documente prin care serviciile de IT erau platite cu 804 euro/ zi-om, respectiv 760 euro / zi-om, iar in realitate aceste servicii au fost subcontractate pana la prestatorii directi, cu preturi de pana la 200 de euro/zi-om. Diferenta de bani ar fi fost platita de CNAS in mod nelegal. In acelasi dosar este implicat si doctorul Irinel Popescu, care a fost prezedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in perioada ianuarie-decembrie 2009. Medicul a mai dat declaratii in fata procurorilor in luna martie.

El si alti 3 directori CNAS sunt acuzati de abuz in serviciu: Irinel Popescu, presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie-decembrie 2009, Constantin Maria Mihaela, director general adjunct , Medves Istan Lucian, director la Directia Tehnologia Informatiei, Mihai Liliana Maria, director la Directia Juridic, Contencios si Acorduri Internationale

Citește și
CNAS
Inca o zi in care sistemul cardului de sanatate a picat. Medicii au putut lucra doar in modul offline
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Contractul platit de CNAS pentru Sistemul Informatic Unic Integrat are o valoare de aproape 124 de milioane de euro, iar pana acum s-au achitat 120, 5 milioane de euro. Restul sumei trebuie platit pana in 2021.

Augustus Costache, purtator de cuvant CNAS: ''Nu comentam pentru ca este o ancheta, SIUI este sistemul care contine toate datele asiguratilor din sanatate". Niciunul dintre cei implicati in acest dosar penal nu a vrut sa comenteze situatia.

Vasile Chiurchea a venit luni la DNA

Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a venit luni la DNA, fiind citat intr-un dosar privind fapte de coruptie legat de achizitii in domeniul medical. La intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie, Vasile Ciurchea nu a facut declaratii despre dosarul in care a fost citat, dar surse judiciare au declarat ca Vasile Ciurchea ar fi suspect intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie privind achizitii in domeniul medical, potrivit News.ro. Ulterior, DNA a precizat intr-un comunicat de presa ce acuzatii i se aduc.

Procurorii DNA au citat luni mai multe persoane in acest dosar. Vasile Ciurchea a mai fost la DNA, in martie, cand la DNA a mers si medicul Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie si Transplant Hepatic Fundeni si fost presedinte al CNAS. Vasile Ciurchea a demisionat in martie anul acesta de la conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, invocand motive personale.

Dosarul Sistemului Informatic Unic Integrat

Acuzatiile DNA se refera la contractul incheiat de CNAS cu HP Romania pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (S.I.U.I.), un soft creat ca sa nu mai apara cazuri de pacienti fictivi, retete eliberate la intamplare si internari nejustificate. De implementarea lui s-a ocupat un consortiu - HP, Siveco, dar si STS. Din cauza contractelor aditionale, costul final al sistemului nu este clar, dar potrivit Adevarul, ar depasi 100 de milioane de euro. 

Inaugurat cu mult fast in decembrie 2010 in prezenta presedintelui Basescu si a lui Raed Arafat, Sistemul Informatic Unic Integrat s-a blocat in toata tara doar o luna mai tarziu. Iar in august 2012 a picat din nou, motivul invocat fiind supraincalzirea serverelor. Procurorii spun acum ca CNAS a incheiat ilegal contracte aditionale de service si instruire cu HP Romania, la preturi supraevaluate.

 

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectii:

VASILE CIURCHEA, presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) la data faptelor , respectiv februarie 2007 - ianuarie 2009,
VALERIU SIMION, vicepresedinte al CNAS la data faptelor ,
LEANA STOEA, director general adjunct al CNAS la data faptelor,
MIHAI BEJAT, director la Directia Tehnologia Informatiei din cadrul CNAS la data faptelor,
OVIDIU MUNTEANU, director la Directia Juridic si Contencios din cadrul director la Directia Juridic si Contencios din cadrul CNAS la data faptelor,

toti cei anterior mentionati pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata

IRINEL POPESCU, presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie-decembrie 2009
CONSTANTIN MARIA MIHAELA, director general adjunct
MEDVES ISTVAN LUCIAN, director la Directia Tehnologia Informatiei
MIHAI LILIANA MARIA, director la Directia Juridic, Contencios si Acorduri Internationale

toti cei anterior mentionati pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

SC HP Romania S.R.L., ca persoana juridica, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2007-2009, intre CNAS si HP Romania S.R.L au fost incheiate mai multe acte aditionale la un contract de informatizare a institutiei, prin care au fost achizitionate servicii suplimentare de asistenta tehnica si instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) si pentru softul care asigura planificarea resurselor (ERP) la preturi supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om in cazul a doua dintre actele aditionale acte si de 760/zi-om, in cazul unui alt act aditional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar.
Din probele administrate a rezultat ca aceste acte aditionale au fost incheiate in urmatoarele conditii:
- fara sa se aplice o procedura de achizitie conform legii;
- CNAS a acceptat propunerile SC HP ROMÂNIA fara o analiza proprie a necesarului si a pretului ofertat, fara o negociere reala si fara o fundamentare a tarifului din partea furnizorului,
- ofertele SC HP ROMÂNIA SRL nu au fost analizate in cadrul Comisiei de negociere/de analiza si evaluare tehnico-economica de optimizare a SIUI
- aceste servicii au fost subcontractate pana la prestatorii directi, la preturi din ce in ce mai mici, astfel incat pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au incasat cel mult 200 de euro/zi-om.

Se estimeaza ca, prin contractarea, presupus nelegala, a serviciilor aditionale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA (reprezentand diferenta intre valoarea serviciilor facturate de SC HP ROMÂNIA SRL si costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost platiti de CNAS in mod nelegal.

Referitor la persoanele responsabile pentru crearea acestui prejudiciu, din actele efectuate de procurori a rezultat ca acestea sunt, pe de o parte, angajatii CNAS care au semnat aceste acte aditionale si, pe de alta parte, societatea HP Romania SRL care, in oferta sa adresata CNAS, a solicitat un pret supraevaluat si nefundamentat.

Suspectilor - persoane fizice si persoanei juridice - li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
A demisionat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Motivul pentru care a luat aceasta decizie
A demisionat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Motivul pentru care a luat aceasta decizie

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a demisionat, a declarat luni, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al CNAS Mihaela Tanase.

Inca o zi in care sistemul cardului de sanatate a picat. Medicii au putut lucra doar in modul offline
Inca o zi in care sistemul cardului de sanatate a picat. Medicii au putut lucra doar in modul offline

Sistemul electronic al cardului national de sanatate, care s-a imbolnavit din nou duminica, va deveni functional in cursul zilei de luni.

Ultimii care mai pot sta in picioare au iesit in strada sa-si strige disperarea. Bolnavii nu mai au timp de amanarile CNAS
Ultimii care mai pot sta in picioare au iesit in strada sa-si strige disperarea. Bolnavii nu mai au timp de amanarile CNAS

Bolnavii de hepatita care mai pot sta in picioare si-au strigat, luni, disperarea in strada. Le-au cerut autoritatilor sa urgenteze introducerea tratamentelor de ultima generatie, pentru ca boala de care sufera nu asteapta.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.