Direcția Națională Anticorupție a clasat dosarul Apa Nova, din lipsă de probe
Mai multe persoane cercetate în dosarul Apa Nova de către procurorii anticorupție au fost scoase complet de sub urmărirea penală, din lipsă de probe.
Potrivit Profit.ro, este vorba despre fostul director general al Apa Nova București, Bruno Roche, fosta directoare adjunctă a companiei, Giovana Soare, fostul trezorier PNL și șef al Cancelariei Guvernului (în cabinetul Tăriceanu) Vlad Moisescu, oamenii de afaceri Octavian Semenescu și Teodor Sterian (finul lui Semenescu), precum și Costin Berevoianu, fost consilier al ex-primarului Capitalei Sorin Oprescu.
De asemenea, compania Apa Nova București SA a fost scoasă parțial de sub urmărirea penală, pentru suspiciunile de luare de mită, cumpărare de influență, favorizarea infractorului și violarea vieții private, ca și fosta directoare generală a Apa Nova, Lavinia Săniuță – pentru cumpărare de influență, favorizarea infractorului și violarea vieții private, precum și alt fost CEO francez al Apa Nova, Laurent Lalague – pentru cumpărare de influență, luare de mită și violarea vieții private.
Conform sursei citate, în prezent, procurorii DNA mai cercetează în dosar doar acuzații de evaziune fiscală față de Apa Nova și de foștii directori generali Lavinia Săniuță, soția fostului ministru PSD de Interne Marian Săniuță, și Laurent Lalague, precum și suspiciuni privind complicitatea unui om de afaceri. De asemenea, DNA investighează in rem o suspiciune de abuz în serviciu.
Procurorii DNA, în 2015: Schema prin care Apa Nova ar fi obținut contracte cu primăria Capitalei
În 2015, Costin Berevoianu, consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, Vlad Moisescu - membru PNL, omul de afaceri Ovidiu Semenescu și doi cetățeni francezi, administratori ai companiei APANOVA, au fost puși sub acuzare într-un dosar scandalos de corupție.
Procurorii DNA au susținut că, în perioada 2007 - 2015 , compania de apă și canalizare a obținut contracte cu primăria Bucureștiului plătind aprobarea cu bani. Aceștia erau achitați sub formă de contracte fictive cu firmele celor care intermediau totul.
De câte ori creștea tariful pentru apă și canalizare, de tot atâtea ori oamenii de afaceri care controlau din umbră un adevărat sistem de corupție și-ar fi primit partea. Este acuzația gravă pe care procurorii anticorupție au făcut-o în dosarul numit Apa Nova.
Compania care distribuie apă în Capitală a negat încă de atunci acuzațiile: “Apa Nova București consideră că a respectat reglementările în domeniul specific de activitate referitoare la calitatea și continuitatea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare.”