Dispozitivele de oprire forţată au intrat în dotarea Poliției Române
Autorităţile au veşti proaste pentru şoferii care fug de poliţie. Agenţii de la rutieră au primit joi dispozitive de oprire forţată, pe care americanii le folosesc de aproape 30 de ani.
Urmăririle vor fi de-acum mai scurte, iar în urma penelor de cauciuc provocate se va reduce riscul producerii unor tragedii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Scene în care poliția urmărește potențiali infractori se petrec frecvent pe şoselele din România. Echipajele poliţiei rutiere sunt nevoite să urmărească în trafic şoferi suspecţi care încearcă să scape şi îşi riscă viaţa sau să îi pun în pericol pe alţii.
De-acum, însă, cei de la rutieră au în dotare un dispozitiv de oprire forţată.
Radu Gatan, Poliția Rutieră: „Ori de câte ori există o astfel de situaţie, autovehiculul în cauză care nu s-a confirmat este transmis în atenţia celorlalţi colegi care ies pe direcţia de deplasare, aruncând dispozitivul în scopul oprii forţate a acestuia”.
Reporter: „Un dispozitiv care garantează oprirea celor urmăriţi?”
Radu Gatan: „Cu siguranţă”.
În urmă cu o lună, un tânăr din Suceava, care nu avea permis de conducere, a fost protagonistul unei urmăriri de 70 de kilometri după ce, din dorinţa de a se distra, a depăşit un echipaj al poliţiei pe linie continuă. A fost prins cu greu, dar nu fără a provoca şi pagube. La fel a păţit şi un şofer din Iaşi, care a intrat cu maşina într-un stâlp.
Radu Gatan, Poliția Rutieră: „Aceste dispozitive au un rol foarte important, pentru că prin blocarea autovehiculului la timp, putem preveni producerea de evenimente mai grave”.
Dispozitivul de oprire forţată nu este foarte greu, cântăreşte puţin peste 2 kg, din pricina materialului din plastic făcut, rezistent la greutatea maşinii. Poate fi manevrat uşor de poliţişti, iar acele sunt suficient de ascuţite ca să distrugă iremediabil anvelopele.
Poliţia Romană a cumpărat nu mai puţin de 400 de astfel de dispozitive, cu 600 de lei bucata. Acestea vor fi distribuite în toată ţara.