Directorul general adjunct al APIA, Aurel Pana, si Mugur George Voinea, arestati preventiv

Ultima actualizare: 17-08-2013 07:02
arestat

Directorul general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Aurel Pana, si Mugur George Voinea, membru PC si director al unei firme, care sunt acuzati de fapte de coruptie, au fost arestati preventiv, miercuri seara.

Hotararea Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

Aurel Pana, director general adjunct al APIA si presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, fusese retinut pentru luare de mita si trafic de influenta, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Mugur George Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relatia cu reprezentantele diplomatice, iar Aurel Pana este secretar executiv.

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmite de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada mai - august 2013, Aurel Pana, in calitate de director general adjunct al APIA si presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, a conditionat atribuirea contractelor de achizitie de ulei, unei anumite societati comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum si de externalizarea serviciilor de transport catre o anumita societate recomandata de invinuit.

Potrivit anchetatorilor, valoarea contractelor de achizitie publica este de aproximativ 16 milioane de euro.

"Invinuitul Pana Aurel a pretins de la reprezentantul societații comerciale care depusese oferte la licitația organizata de APIA comisionul reprezentand circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atat in mod direct, cat și prin intermediul invinuitului Voinea Mugur George. Potrivit unei ințelegeri cu Pana Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, invinuitul Voinea George – Mugur a pretins incheierea unor contracte avand ca obiect servicii de transport si servicii de consultanta in valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Platile urmau a fi efectuate in baza unor operatiuni fictive", potrivit procurorilor.

DNA a precizat ca, la 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrari prin care SC Evalserv SRL, societate la care Mugur George Voinea este director, urma sa primeasca de la societatea castigatoare a licitatiei organizate de APIA suma de 516.871,00 lei, la care se adauga TVA 124.049,04 lei.

Contractul reprezinta, sustin procurorii, doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse. Ulterior, sustine DNA, la 7 august 2013, pe fondul presiunilor exercitate de cei doi, reprezentantul societatii castigatoare a licitatiei a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport catre societatea recomandata de Aurel Pana.

Licitatia organizata de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achizitie de ulei in cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din Romania, program cu finantare europeana, precizeaza DNA.

In baza acestui program, APIA le plateste societatilor comerciale selectate prin licitatie valoarea ajutoarelor alimentare si cheltuielile de transport necesare derularii planului. In acest dosar, anchetatorii au facut, marti, perchezitii la sediul APIA, potrivit unor surse judiciare.

Premierul Ponta i-a cerut, miercuri, ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa se asigure ca regulile de transparenta sunt respectate in institutiile din subordinea sa, sa dea afara pe oricine si sa "faca curatenie", astfel incat sa nu existe cazuri de coruptie precum cel de la APIA.

Ulterior, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dispus Corpului de Control efectuarea de urgenta a unui control extins la APIA cu privire la intreaga activitate a directorului general adjunct, Aurel Pana.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO