Mierea, sucul de fructe și dulceața, vizate de Parlamentul European. Ce reguli noi au fost lansate pentru producători

×
Codul embed a fost copiat

Borcanele de miere, cele de dulceață și gem ori sucurile de fructe vor fi etichetate cu țara de proveniență a ingredientelor. Decizia a fost luată în Parlamentul European.

Și asta pentru că ne confruntăm cu o cantitate enormă de produse falsificate. În multe cazuri, mierea contrafăcută este amestecată cu urme de miere naturală, dar prețul cerut este pentru un produs premium.

Marius Igna face parte din a treia generație de producători de miere din familie. Din fericire, România nu duce lipsă de miere naturală, de calitate.

Doar anul trecut am produs aproape 30.000 de tone de miere, iar la vânzare un borcan de miere naturală poate să depășească și 100 de lei.

Se fac bani buni și din exporturi. Doar în 2022 am vândut miere de peste 51 milioane de dolari.

Citește și
miere
Mierea produsă în România în 2023 - care sunt cele mai comune tipuri de miere în țara noastră

Marius Igna, apicultor: „În primul rând trebuie să urmărim eticheta, să fie conținutul doar din țara noastră, să scrie produs în România și nu din alte țări, să fie mierea cristalizată, în totalitate, să nu intervină această segregare. Cartea de vizită a unui apicultor este cristalizarea.”

Noi reguli pentru producători

Legislația actuala nu-i obligă pe producători să treacă pe etichetă proveniența ingredientelor. Cel mai des, mierea este falsificată cu glucoză ori sirop de porumb, de trestie de zahăr sau de orez.

Și chiar dacă producem multă miere, importăm în cantități tot mai mari. Borcanele aduse de peste mări și țări ajung în rafturi între cele autohtone dar pentru că au preț mai mic sunt preferate de multi. Conform Institutului Național de Statistică, un român manâncă în medie, anual, 25 de kilograme de produse care conțin miere sau zahăr.

Acum, Parlamentul European a adoptat noi reguli pentru etichetarea mierii, a gemurilor sau a sucurilor de fructe. Pe etichetă, producătorul trebuie să scrie țara de proveniență.

Uniunea Europeană importă în cea mai mare parte miere din China, Ucraina, Turcia, Brazilia, Mexic și Argentina.

Parlamentul European vrea ca etichetarea să fie clară și atunci când vine vorba de conținutul de zahăr. Dacă un suc are doar zahăr din fructe, eticheta poate menționa că este natural. Altfel, nu este permis. Sau dacă sucul are un conținut redus de zahăr, producatorul poate scrie acest lucru pe etichetă, dar nu are voie să spună că este un lucru benefic pentru sănătate. Mai mult, dacă în urmă procesării, sucurile de fructe, gemurile sau laptele își pierd din dulceața naturală, producatorii nu au voie să folosească îndulcitori pentru a compensa această pierdere.

Directiva urmează să fie negociată și cu statele membre, după care va putea fi aplicată în întreaga Uniune Europeană.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
O linguriță de miere pe stomacul gol, dimineața. Ce se întâmplă dacă începi ziua astfel
O linguriță de miere pe stomacul gol, dimineața. Ce se întâmplă dacă începi ziua astfel

Află de ce recomandă nutriționiștii consumul unei lingurițe de miere naturală dimineața, pe stomacul gol. Descoperă efectele benefice ale acestui aliment dulce, dar și contraindicațiile.

Mierea produsă în România în 2023 - care sunt cele mai comune tipuri de miere în țara noastră
Mierea produsă în România în 2023 - care sunt cele mai comune tipuri de miere în țara noastră

Toată lumea știe că mierea este produsă de albine. Aceste insecte muncesc din greu pentru a aduna nectarul din flori și a-l transforma într-un aliment dulce și aromat în stupul lor.

Unde se găsește mierea mov și de ce are această culoare
Unde se găsește mierea mov și de ce are această culoare

Multe persoane, inclusiv apicultori, tind să nu creadă că albinele pot produce miere mov. Însă aceasta chiar există, deși în jurul ei se află mai multe întrebări.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.