Vremea extrema aduce necazuri in mare parte din tara. Tornada de mici dimensiuni la Constanta, iar la munte s-a intors iarna
Ploile si vijeliile au lovit mai multe judete din sudul estul si centrul tarii, unde zeci de gospodarii au fost inundate.
Iar la munte a nins. Stratul de zapada masoara aproape 10 centimetri la Varful Omul. La mare, in schimb, peisajul este dezastruos. In Eforie faleza s-a umplut de crapaturi mari si circulatia a fost inchisa.
Furtuna care s-a dezlantuit in Tulcea a dat peste cap traficul din oras. Suvoaiele au depasit un metru, pe drumul care face legatura cu Bucurestiul, asa ca nicio masina nu a mai reusit sa circule.
Si strazile din Alba Iulia au fost inundate. Canalizarea nu a mai facut fata cantitatii mari de precipitatii, iar apa de pe sosele s-a revarsat si pe trotuare.
Grindina s-a abatut si peste satele de pe Valea Dambovitei, unde sunt afectate peste 5.300 de hectare de culturi pomicole.
Probleme sunt si pe Drumul National 71, in localitatea Aninoasa, unde apa se revarsa pe strazi, iar soferii inainteaza cu greu.
In schimb Constanta a fost lovita de o tornada, de mici dimensiuni.
Iar la munte, s-a intors iarna. La Varful Omul a inceput sa ninga inca de azi-noapte. Stratul de zapada masoara acum aproape 10 centimentri, iar temperaturile au scazut sub 0 grade celsius.
In Eforie, oras asezat pe o fasie de pamant intre Marea Neagra si Lacul Techirghiol, este o situatie alarmanta. Falezele sunt pline de crapaturi si stau sa cada, dupa ce au fost roase de ploile cazute in ultima perioada.
Localnic: "La fiecare ploaie fuge. Pamantul e argilos, are infiltratii de apa. E pericol aici, oricand."
Autoritatile au inchis zonele afectate, iar soseaua a fost blocata cu garduri, pe o suprafata de 200 de metri.
Zona a fost refacuta de Apele Romane in anul 2012, insa la doi ani distanta faleza a inceput din nou sa se surpe. De atunci, la fiecare ploaie, au loc alunecari de teren, iar infiltratiile au patruns acum inclusiv sub sosea.
Si accesul pietonal a fost interzis, asa ca oamenii privesc marea de la distanta.
Localnic: "Mare pacat, ca aici s-ar putea amenaja ceva frumos. Sa stiti ca faleza asta e facuta dinainte de razboi."
Primarul da vina pe Administratia Bazinala Dobrogea Litoral, care s-a ocupat de lucrarile de reabilitare din 2012. Pana acum, Administratia nu a oferit niciun punct de vedere.
Ploile au facut ravagii si langa plaja Belona. Infiltratiile au creat un sant adanc chiar pe faleza, in apropierea unui hotel. Oamenii stau acum cu teama ca pamantul o ia la vale, la prima ploaie.
Iar meteorologii nu vin cu vesti bune. Codul galben de ploi, vijelii si descarcari electrice a fost prelungit pana maine, in sud, sud-estul si centrul tarii, dar si in zona Carpatilor Orientali si Meridionali.